Dakkapel zonder ramen | Extra ruimte voor lagere kosten
Wil je een dakkapel zonder ramen laten plaatsen? In dit artikel lees je meer over een dakkapel zonder raam, de voordelen en nadelen en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Dakkapel zonder ramen
Zoals de naam al aangeeft, is een dakkapel zonder ramen een dakkapel die uitsluitend met dichte panelen is gemaakt. Bij dakkapellen zonder ramen kan er geen natuurlijk licht naar binnen komen, omdat er geen glas in de dakkapel wordt gebruikt.
Kun je zomaar een dichte dakkapel plaatsen?
Is het wel toegestaan om een dichte dakkapel te plaatsen? De wet geeft niet aan dat het verplicht is om ramen in een dakkapel te plaatsen. Uiteraard kan het wel zo zijn dat de gemeente het niet goedkeurt. Ben je van plan om een dichte dakkapel te plaatsen? Neem dan in ieder geval contact op met de betrokken partijen om te zien of jouw plan uitvoerbaar is en wat de mogelijkheden zijn voor dit type dakkapel.
Daglicht door lichtkoepel
Een dakkapel zonder ramen hoeft niet direct te betekenen dat er geen lichtinval van buiten mogelijk is. Een dichte dakkapel betekent dat er geen ramen van glas aan de voorzijde van de dakkapel worden geplaatst. Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld voor een natuurlijke lichtinval te zorgen door middel van een lichtkoepel in het dak. Met een lichtkoepel is het niet nodig om dure glazen ramen te plaatsen in de dakkapel of glazen dakpannen.
Waarom kiezen voor een dichte dakkapel?
De keuze voor een dichte dakkapel of dakkapel zonder ramen is een heel persoonlijke afweging. Er kunnen verschillende redenen zijn om voor een dergelijke constructie te kiezen. Wellicht wil je veel privacy in je woning en is daarom een raam niet nodig. Of wellicht heeft de ruimte al meerdere ramen waardoor een raam in de dakkapel overbodig is. Daarnaast kan het wel of niet nemen van ramen ook een financiële afweging zijn, want een dakkapel met ramen is duurder dan eentje zonder ramen.
Meer privacy
Als je in de stad woont of in een wijk waarbij de huizen dicht op elkaar staan, dan kan het plaatsen van een dakkapel zorgen voor erg veel inkijk. Met een dichte dakkapel kun je deze inkijk beperken. Ook als de dakkapel op een plek komt waar het uitzicht niet erg mooi is, kan dit een reden zijn om te kiezen voor een variant zonder ramen. Een dichte dakkapel geeft ook veel privacy als je hier bijvoorbeeld een badkamer of extra slaapkamer wilt maken. Let er in het geval van een badkamer wel op dat je zorgt voor goede ventilatie, want je hebt geen ramen om open te zetten en te luchten.
Warmtebeheersing
Ramen in een dakkapel zijn mooi en zorgen voor veel lichtinval, maar met ramen is het ook moeilijker om de warmte in de woning te beheersen. Op een hete zomerdag kan de temperatuur in een dakkapel snel oplopen, zeker als hier ramen in zitten. Kies je voor een dakkapel waar geen ramen in zitten, dan heb je geen directe lichtinval en dus minder last van de stijgende temperaturen. Let er wel op dat als je kiest voor een alternatieve vorm van lichtinval, bijvoorbeeld met een lichtkoepel, de warmte via deze koepel alsnog in de dakkapel kan binnendringen.
Lagere kosten
Als je graag een dakkapel wilt, dan kunnen de kosten een beperkende factor zijn. Een dakkapel is een flinke investering, maar als je de kosten wilt beperken, dan kun je kiezen voor een dakkapel zonder hierbij ramen te nemen. Ramen zijn een duur onderdeel van de dakkapel, zeker omdat er tegenwoordig vaak gebruik wordt gemaakt van hoogrendementsglas. Dit type glas is beter voor de isolatie, maar kost ook meer dan gewoon dubbelglas. Door het vervangen van glas door dichte panelen, kun je met het plaatsen van een dakkapel een hoop geld besparen.
Minder uitzicht
Hoewel het kiezen voor een dakkapel zonder ramen zorgt voor meer privacy in je woning dan bij een variant met glas, betekent het ook dat je uitzicht wordt beperkt. Door de dichte panelen is er geen mogelijkheid om naar buiten te kijken, zelfs als je kiest voor een lichtkoepel. Van binnen kan een dichte dakkapel daardoor wat benauwd of zelfs claustrofobisch aanvoelen. Doordat er geen ramen zijn, is de ruimte al snel donkerder en kan hierdoor kleiner ogen. De grootte van de dakkapel heeft ook te maken met hoe sterk dit gevoel is. Zeker bij kleinere dakkapellen zonder ramen zal je sneller een opgesloten gevoel krijgen.
Wat kost een dakkapel gemiddeld inclusief plaatsen?
Zoals eerder aangegeven is een dakkapel zonder ramen vaak goedkoper dan eentje met ramen. De prijs wordt daarnaast ook bepaald door de afmeting, de gebruikte materialen en of er wel of niet wordt gekozen voor een lichtkoepel als alternatief voor de ramen. De prijzen van dakkapellen kunnen daardoor zeer sterk variëren. Een kleine dakkapel zonder ramen kan je voor minder dan € 3.000 laten plaatsen, maar de meeste dakkapellen kosten al snel meer dan € 8.000.
Vergunning dakkapel
Afhankelijk van de situatie, is het nodig om voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning aan te vragen. Hierbij is het niet belangrijk of er wel of geen ramen in de dakkapel zitten. Een dichte dakkapel aan de zijkant of aan de achterkant van je woning kan meestal zonder vergunning worden geplaatst, tenzij deze aan een openbaar toegankelijk gebied ligt.
Regels voor vergunningsvrij een dakkapel laten zetten
Bij vergunningsvrij plaatsen zijn er enkele regels. Zo is het belangrijk dat de dakkapel een plat dak heeft, maximaal 175 centimeter hoog is en minimaal een halve meter van de onderkant, bovenkant en zijkant van het dak wordt geplaatst. In alle andere gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen.
Vergelijk offertes voor dakkapel zonder ramen
Wil je een dakkapel zonder ramen laten plaatsen? Vul ons formulier in, ontvang gratis offertes van dakkapel installateurs in de buurt en vergelijk de prijzen. Zo vind je de beste deal voor jouw nieuwe dakkapel!