Dakkapel vergunning | Wel of geen omgevingsvergunning nodig?
Soms heb je voor je dakkapel een vergunning nodig. Daarom vind je in dit artikel meer informatie over de vergunningsvereisten, maar ook over de vergunningsvrije mogelijkheden.
Vergunning: kun je zomaar een dakkapel plaatsen?
Wil je een dakkapel plaatsen, maar twijfel je of een vergunning nodig is? In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen, maar zolang je een dakkapel laat plaatsen op een normale plek op het dak waarbij het huis geen monument is, is een vergunning doorgaans niet nodig.
Aandachtspunten bij het plaatsen van een dakkapel
Er zijn verschillende aandachtspunten bij het plaatsen van een dakkapel waar je rekening mee moet houden:
- Wel of geen vergunning nodig
- De voor- en achterkantbenadering
- Regels vanuit de gemeente
- Bouwbesluit: hoe te bouwen
- Verplicht rekening houden met de buren
- Procedure omgevingsvergunning
Vergunningsvrij
Vaak is een dakkapel vergunningsvrij als deze aan de achterzijde van een huis wordt geplaatst. Als je je bovendien houdt aan de eisen van de gemeente zal een vergunning niet snel nodig zijn. Het is daarom goed om van te voren bij je gemeente na te gaan wat de regels zijn rondom een dakkapel.
Regels dakkapel
Er zijn dus bepaalde regels waar je je aan moet houden om een dakkapel te plaatsen. Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Deze regels zijn afhankelijk van de grootte, de vorm, de plaatsingsplek (aan de voor-, zij- of achtergevel) en of je een standaard dakkapel of een hoekdakkapel wilt plaatsen.
Hoe groot mag een dakkapel zijn en wat is de juiste hoogte?
Over de maten van een dakkapel zonder vergunning zijn ook richtlijnen. Bijvoorbeeld hoe ver ze van de dakrand moeten staan, maar ook hoe hoog en breed ze mogen zijn. De maximale hoogte van de dakkapel is 1,75 meter.
Dakkapel bouwen aan de voorzijde of achterzijde
De plek van de dakkapel op het dak speelt ook een rol in het wel of niet moeten aanvragen van een vergunning. Wanneer je deze aan de achterkant van het dak plaatst, kan dit in de meeste gevallen vergunningsvrij. Controleer dit wel altijd even bij de gemeente.
Bij het plaatsen van de dakkapel aan de voorzijde moet meestal wel een vergunning aangevraagd worden, behalve als de woning in welstandsvrij gebied staat of als het toegestaan wordt in het bestemmingsplan. Ga ook hier goed na wat de regels zijn, want dit kan per gemeente verschillen.
Regels dakkapel versoepeld
De regels voor een dakkapel zijn in Nederland best streng, maar toch zijn de eisen de afgelopen jaren al een stuk lichter geworden. Je hebt veel minder dan vroeger een vergunning van de gemeente nodig. Hierdoor hoef je dus ook minder snel een vergunning aan te vragen, wat een hoop tijd en gedoe scheelt.
Geen vergunning nodig
Er zijn verschillende situaties waarin je geen vergunning nodig hebt om een dakkapel op je woning te kunnen plaatsen. We hebben de situaties op een rij gezet. Voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel geldt:
- De dakkapel wordt aan de achterzijde of zijkant van het dak geplaatst. Dit zij-dakvlak mag daarbij niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn
- De dakkapel is gemeten vanaf de onderzijde, de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter
- De onderzijde ligt meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet
- De bovenzijde ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok, dus echt de bovenkant van je huis
- De zijkanten liggen meer dan 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak
- De dakkapel wordt niet op een tijdelijke woning geplaatst, zoals een woonkeet, woonwagen of vakantiehuisje
Wel een vergunning nodig
Voldoe je niet aan eerder genoemde regels en richtlijnen en heb je dus wel een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel? Dan moet je een zogeheten bouwvergunning of omgevingsvergunning aanvragen.
Bouwvergunning aanvragen in openbaar gebied
Naast bovengenoemde richtlijnen is het ook afhankelijk van het gebied waarin je woont of je een vergunning voor je dakkapel moet aanvragen. Wanneer je de dakkapel wilt bouwen aan openbaar toegankelijk gebied, bijvoorbeeld een openbare weg of ruimte of aan het water, dan heb je doorgaans een vergunning nodig. Vandaar dat de regels voor het bouwen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning vaak strenger zijn.
Vergunning aanvragen
Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een dakkapel doe je bij de gemeente waarin je woonachtig ben. Dit kan via de website van het omgevingsloket. Je vult hier alle informatie in en levert de benodigde gegevens aan, zoals de bouwtekening van de dakkapel.
Hoe lang duurt de aanvraag van een vergunning?
Nadat je de aanvraag hebt ingediend, wordt deze beoordeeld door de gemeente. Ze bekijken of de aanvraag voldoet aan de verschillende punten met betrekking tot het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandnota. De gemeente zal binnen 8 weken reageren op de aanvraag. Houd er wel rekening mee dat je buren ook nog 6 weken hebben om bezwaar te maken. Het neemt dus wel wat tijd in beslag.
Kosten vergunning dakkapel
Houd er rekening mee dat er aan een vergunningsaanvraag ook kosten verbonden zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het onderzoeken van de vergunningsaanvraag die door de gemeente worden doorberekend. Dit kan per gemeente verschillen, dus de exacte kosten zijn lastig vast te stellen. Dit kun je dan ook het best navragen bij de gemeente zelf.
Uitzonderingen
Vinden de verbouwingen plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan kun je in aantal gevallen toch vergunningsvrij bouwen. Dit is maatwerk en moet je uit laten zoeken voordat je zeker weet dat je zonder vergunning aan de slag kunt gaan.
Kosteloos dakkapel offertes aanvragen
Ben je benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel? Vraag offertes aan, kom in contact met dakkapel specialisten en ontdek alle informatie! Vul in enkele stappen ons formulier in.