Dakkapellen soorten | Alle opties uitgelicht
Wil je ideeën opdoen voor je nieuwe dakkapel? Of je nu op zoek bent naar een betaalbare dakkapel, een luxe variant, of specifieke wensen hebt, bekijk de onderstaande voorbeelden van dakkapellen voor inspiratie en vind mogelijke ideeën voor jouw woning.
Dakkapellen voorbeelden kleine en grote
Dakkapellen zijn verkrijgbaar in diverse varianten en formaten, en afhankelijk van jouw behoeften kunnen we de breedte van de dakkapel bepalen. Er zijn talloze praktijkvoorbeelden waarbij zelfs een kleine dakkapel aanzienlijk extra ruimte en meer natuurlijk licht heeft toegevoegd.
Aan de andere kant kan een grote dakkapel je in staat stellen om een hele zolder om te vormen tot een volwaardige slaapkamer. Het hangt allemaal af van jouw specifieke doelen en ruimtebehoeften.
Dakkapel met plat dak
Het platte dak type dakkapel is een van de meest voorkomende modellen vanwege het feit dat het vaak zonder vergunning geplaatst kan worden, wat tijd en geld bespaart. Deze dakkapellen hebben een kosteneffectieve constructie en kunnen in slechts één dag worden geïnstalleerd, waardoor ze relatief betaalbaar zijn.
Ze bieden ook maximale extra ruimte vergeleken met de investering en kunnen op bijna elk type dak worden geplaatst. Een nadeel van dit model is dat het regelmatig onderhoud vereist. Als je op zoek bent naar een eenvoudige en vergunningsvrije manier om een dakkapel te plaatsen, is dit type een goede keuze.
Dakkapel met schuin dak
Bij een dakkapel met een hellend dak ligt de bovenrand aanzienlijk hoger op je dak. Dit komt doordat het dakvlak schuin afloopt, waardoor het naadloos overgaat in de rest van het dak. Het plaatsen van zo’n dakkapel vergt meer werk, omdat het dakgat groter moet zijn dan bij een plat dak. Het voordeel is echter dat het regenwater beter wordt afgevoerd dan bij een plat dak.
Bovendien heeft een dakkapel met een hellend dak over het algemeen een langere levensduur en is deze eenvoudiger te onderhouden. Het belangrijkste nadeel is dat je meestal een vergunning nodig hebt en dat dit type dakkapel alleen mogelijk is bij de juiste hellingshoek van het dak. Als je op zoek bent naar een dakkapel met weinig onderhoud en een naadloze integratie in je dak, is dit de juiste keuze voor jou.
Dakkapel met puntdak
Dit type dakkapel staat ook bekend als een zadeldak en geeft je huis een karakteristieke uitstraling. Puntdakkapellen worden vaak geplaatst op oudere woningen, maar ze kunnen ook op nieuwbouwhuizen worden geïnstalleerd.
Een interessant aspect van dit type dakkapel is dat je de bestaande dakpannen kunt hergebruiken, waardoor het dak naadloos overgaat in de dakkapel. Hierdoor creëer je extra licht en ruimte, wat de waarde van je woning kan verhogen. Het enige nadeel is dat je doorgaans een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een puntdakkapel, wat tot vertraging kan leiden.
Als je op zoek bent naar een dakkapel met karakter en bereid bent om een vergunning aan te vragen, is dit type de juiste keuze voor jou.
Boerderij met rieten dakkapel
Als je een landelijke uitstraling aan je dakkapel wilt geven, is een variant met een rieten dak een goede keuze. Riet is een volledig natuurlijk materiaal en geeft je dakkapel een uniek uiterlijk. Een rieten dakkapel zorgt voor extra ruimte en licht, en het past goed bij de rest van je woning.
Houd er echter rekening mee dat je voor dit type dakkapel een specifieke hellingshoek nodig hebt om te kunnen plaatsen. Daarnaast is vaak een vergunning vereist en zijn de kosten hoger dan bij andere modellen. Als je graag een landelijke uitstraling aan je huis wilt geven en bereid bent een vergunning aan te vragen, is dit type dakkapel een goede keuze voor jou.
Moderne dakkapel met kader
De dakkapel is uitgerust met een frame, en de kozijnen worden in het frame geplaatst, wat resulteert in een strak en modern uiterlijk.
Een dakkapel met een frame-model geeft een luxe uitstraling. Bovendien kun je deze dakkapel volledig aanpassen aan jouw wensen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- 1. Zonwering voor de dakkapel.
- 2. Rolluiken voor de dakkapel.
- 3. Airconditioning om de dakkapel lekker koel te houden in de zomer.
- 4. Zonnepanelen op de dakkapel.
Traditionele dakkapel
Als je een klassieke dakkapel op je woning wilt laten installeren, overweeg dan om een klassiek materiaal zoals hout te gebruiken. Je kunt ook een materiaal kiezen dat een houtachtige uitstraling heeft, zoals kunststof met een houtlook. Bij een houten dakkapel of een dakkapel met een houtachtige uitstraling is het belangrijk dat de zichtbare houtnerfstructuur aanwezig is, evenals de rechte of stompe verbindingen, om de klassieke uitstraling te behouden.
Prefab dakkapel
Een prefab dakkapel is een uitstekende keuze als je snel een nieuwe dakkapel op je huis wilt hebben. Deze worden ook wel kant-en-klare dakkapellen genoemd.
Prefab dakkapellen zijn zeer populair omdat je doorgaans binnen slechts één dag een nieuwe dakkapel op je dak hebt. Zoals de naam al aangeeft, is de dakkapel een prefab constructie. Dit betekent dat de dakkapel in de fabriek wordt vervaardigd en vervolgens volledig afgewerkt op het dak wordt geplaatst met behulp van een hijskraan.
Bij kant-en-klare dakkapellen heb je keuze uit standaardmaten, -typen en opties. Als je heel specifieke wensen hebt, is het mogelijk dat een prefab dakkapel niet aan die eisen kan voldoen.
Dubbele dakkapel
Een dubbele dakkapel kan op verschillende manieren worden geplaatst, en in feite betreft dit gewoon twee afzonderlijke dakkapellen. Er zijn drie mogelijke configuraties:
- 1. Twee dakkapellen naast elkaar: Dit is de meest voorkomende optie. Hiermee creëer je extra licht en ruimte op zolder, of in twee verschillende kamers.
- 2. Twee dakkapellen boven elkaar: Als je meer licht en ruimte op twee verdiepingen wilt hebben, kun je de dakkapellen boven elkaar laten plaatsen.
- 3. Twee dakkapellen haaks op elkaar: Door de dakkapellen haaks op elkaar te zetten, krijg je extra veel natuurlijk lichtinval op zolder.
Dakkapel voorbeelden met rolluik
Wanneer je gaat voor een dakkapel is het verstandig om daar meteen zonwering aan toe te voegen. Als je twijfelt tussen buitenzonwering en zonwering aan de binnenkant van je dakkapel, overweeg dan het volgende: met binnenzonwering houd je de warmte niet buiten je huis. Als het dus belangrijk voor je is om je dakkapel koel te houden in de zomer, is het raadzaam om te kiezen voor zonwering aan de buitenkant van de dakkapel.
Natuurlijk is het ook mogelijk om buitenzonwering en binnenzonwering in de dakkapel uitstekend te combineren, afhankelijk van je behoeften en voorkeuren.
Dakkapel van polyester
Een polyester dakkapel is gemaakt van kunststof en wordt zonder naden vervaardigd, waardoor deze naadloos is. Hierdoor gaat er weinig warmte verloren via de dakkapel. Hoewel een kunststof dakkapel al goede isolatie biedt, heeft een polyester dakkapel een nog betere isolatiewaarde.
Dakkapel met zonnepanelen
Vaak zijn zonnepanelen op een nieuwe dakkapel de meest geschikte optie. Een professional kan nauwkeurig berekenen hoeveel gewicht het dak kan dragen en hoeveel zonnepanelen mogelijk zijn.
Er zijn twee manieren om een nieuwe dakkapel met zonnepanelen te realiseren:
- 1. De dakkapel wordt in de fabriek al voorzien van zonnepanelen en wordt dan als geheel geplaatst.
- 2. Eerst wordt de dakkapel geplaatst en daarna worden de zonnepanelen gemonteerd.
Het plaatsen van een nieuwe dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen zorgt ervoor dat je zeker bent dat de dakkapel het gewicht van de zonnepanelen kan dragen, waardoor je geen onverwachte problemen tegenkomt. Een ander voordeel is dat een dakkapel met geïntegreerde zonnepanelen er ook strakker en esthetisch aantrekkelijker uitziet.
Zinken dakkapellen
Een zinken dakkapel bestaat niet alleen uit zink, maar heeft een basis van hout of kunststof met een zinken bekleding. Vroeger was alleen een zinken zijwand mogelijk, maar tegenwoordig kan de volledige buitenkant van de dakkapel met zink worden bekleed. Dit omvat onder andere:
- 1. Zinken zijwanden
- 2. Zinken boeidelen
- 3. Zinken kralen
- 4. Zinken dakgoten
Hierdoor krijgt de dakkapel een duurzame en aantrekkelijke uitstraling met de voordelen van zink, zoals weerbestendigheid en langdurige levensduur.
Dakkapel met balkon
Een interessante optie om te overwegen is het plaatsen van een dakkapel met een balkon. Een van de mogelijkheden is een dakkapel met een Frans balkon, waarbij je de deuren kunt openen om van frisse lucht en zon te genieten.
Een andere optie is een dakkapel met een regulier balkon, dat voldoende ruimte biedt om te zitten. Het plaatsen van dakkapellen met balkons is echter alleen mogelijk bij maatwerk dakkapellen.
Soorten dakkapellen: dakbedekking
Bij de keuze van dakbedekking voor je dakkapel kun je verschillende opties overwegen. Voor een plat dak zijn EPDM en bitumen populaire keuzes. Steeds vaker wordt polyester dakbedekking gebruikt voor dakkapellen. Deze optie heeft geen naden, waardoor het risico op lekkages minimaal is. Daarnaast vergt polyester minder onderhoud dan bitumen of EPDM. Als je een dakkapel met een schuin dak hebt, zal de dakbedekking dezelfde dakpannen hebben als de rest van het dakoppervlak.
Soorten dakkapellen: dakkapel met een nokverhoging
Een nokverhogende dakkapel wordt bovenop de nok van het dak geplaatst. Er zijn twee soorten dakkapellen mogelijk:
1. Eenzijdige nokverhoging: Bij deze variant wordt de nok van het dak verhoogd, samen met één zijde van het dak.
2. Tweezijdige nokverhoging: Bij een dubbele nokverhoging verhogen vakmensen zowel de ene als de andere zijde van het dak, wat resulteert in nog meer licht en ruimte op zolder.
Bijzondere vormen voor je dakkapel: voorbeelden
We hebben voornamelijk blokvormige dakkapellen gezien, omdat deze vorm het meest praktisch is en vaak wordt gekozen. Maar als je graag iets uniekers wilt, is een maanvormige dakkapel een mooie optie. De kosten voor dit model zijn over het algemeen hoger omdat het complexer is om te bouwen.
In plaats van een plat dak kun je ook kiezen voor een dakkapel met een hellend dak. Hierbij behoud je wel een schuine wand aan de binnenkant, maar het dak integreert mooi met de rest van het dak.
Jaren dertig woningen hebben vaak een puntdak op de dakkapel. Dit is praktisch omdat je bijvoorbeeld dakpannen op de dakkapel kunt plaatsen, die een langere levensduur hebben dan de dakbedekking voor een plat dak.
Andere type ramen in je dakkapel: voorbeelden
Dakkapellen variëren vaak in hun raamontwerpen. De meeste hebben doorgaans één groot en één klein raam aan de voorkant, maar er zijn ook opties met meerdere ramen in plaats van een enkel dakraam. Dit zorgt voor aanzienlijk meer natuurlijk licht in de kamer.
Hoewel we meestal aan ramen denken bij dakkapellen, is het ook zeker mogelijk om openslaande deuren in je dakkapel te plaatsen. Deze deuren openen naar binnen en creëren zo een soort Frans balkon.
Bij het kiezen van een grotere dakkapel kun je spelen met de afmetingen van de ramen. Zo kun je meer lichtinval aan de ene kant krijgen en tegelijkertijd voor meer privacy aan de andere kant zorgen.
Veel dakkapellen hebben gesloten zijkanten, maar het is zeker de moeite waard om glas door te trekken in de zijkanten om nog meer natuurlijk licht binnen te laten.
Als je liever niet te veel kozijnen in je dakkapel hebt, is het mogelijk om te kiezen voor zo min mogelijk kozijnen, zodat je dagelijks kunt genieten van een panoramisch uitzicht.
Soorten dakkapel: verschillende materialen
Bij de keuze van een dakkapel zijn er verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, en je keuze hangt af van het budget en onderhoudsvoorkeuren. Er zijn over het algemeen drie hoofdmaterialen om uit te kiezen: hout, kunststof en polyester.
Soorten dakkapel: houten dakkapel
Houten dakkapellen hebben een warme uitstraling en kunnen uw huis karakter geven. Ze zijn ideaal voor maatwerk en kunnen eenvoudig worden gerepareerd als er schade optreedt. Het is echter belangrijk om te weten dat houten dakkapellen meer onderhoud vereisen dan andere materialen, wat op de lange termijn hogere onderhoudskosten met zich mee kan brengen.
Over het algemeen gaat een houten dakkapel ongeveer 25 jaar mee, maar met goed onderhoud kan deze levensduur worden verlengd. De isolatiewaarde van hout ligt rond de 2,4 W/m²K, wat niet het hoogste is. Als u kiest voor een houten dakkapel, kan het verstandig zijn om te investeren in extra isolatie om de energie-efficiëntie te verbeteren.
Soorten dakkapel: kunststof dakkapel
Een kunststof dakkapel is een goede keuze als u op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijke optie. Dit type dakkapel biedt uitstekende geluids- en warmte-isolatie, met een gemiddelde isolatiewaarde van 1 tot 2 W/m²K. Bovendien heeft kunststof een lange levensduur en is de kleur bestand tegen weersinvloeden.
Een kunststof dakkapel kan tot ongeveer 50 jaar meegaan, en u hoeft niet veel onderhoud te plegen om deze levensduur te bereiken. Jaarlijks reinigen met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek is meestal voldoende. Dit maakt kunststof dakkapellen een duurzame en praktische keuze.
Dakkapel van polyester
Een polyester dakkapel is, net als een kunststof dakkapel, onderhoudsvrij. Het verschil zit in het feit dat polyester dakkapellen uit één stuk worden gemaakt en dus naadloos zijn. Polyester is een sterk materiaal, biedt goede isolatie en is zeer duurzaam. Bovendien kan een polyester dakkapel in slechts één dag worden geplaatst. Een nadeel is dat als de dakkapel beschadigd raakt, speciaal materiaal nodig is voor reparatie.
Polyester dakkapellen hebben over het algemeen een levensduur van ongeveer 50 jaar. Het is echter belangrijk op te merken dat polyester dakkapellen alleen prefab kunnen worden geplaatst en niet geschikt zijn voor alle dakhoeken. Dit is iets om rekening mee te houden bij de keuze voor een dakkapel.
Dakkapellen op maat laten maken
Als je meer inspraak wilt hebben in de uitstraling van je dakkapel, is een op maat gemaakte dakkapel de beste keuze. Je kunt kiezen voor verschillende ontwerpen, zoals een dakkapel met een schuin dak, een puntdak of zelfs een ronde dakkapel! Bij op maat gemaakte dakkapellen worden de constructies ter plaatse gebouwd, wat doorgaans meer tijd in beslag neemt, meestal twee tot drie dagen.
Als je nog steeds twijfelt, kun je op onze voor en na een dakkapel plaatsten pagina meer inzicht krijgen in wat er precies veranderd.
Ontdek de dakkapel soorten en prijzen
Wil je meer weten over de verschillende soorten dakkapellen en bijbehorende kosten? Vergelijk de verschillen en prijzen door onderstaand formulier in te vullen. Geef je wensen door en vind de beste deal!