Zinken dak | Kosten | Duurzame dakbedekking

Een zinken dak heeft een uniek uiterlijk en kan passend staan bij zowel traditionele als juist moderne gebouwen. Is een zinken dan geschikt voor jouw woning? Bekijk hier de kosten van zinken dakbedekking.

Een zinken dak is duurzaam en kan tot wel 125 jaar mee gaan. Lees hier de voor- en nadelen van een zinken dak voor jouw woning.

dak met zinken dakbedekking

Kosten van een zinken dak

Een zink dak heeft veel voordelen. Het is een natuurlijk materiaal met een lange levensduur. Zinken dakbedekking heeft een unieke en elegante uitstraling die beide voor een traditionele en een moderne uitstraling kan zorgen.

Hoeveel een zinken dak kost hangt af van verschillende factoren, zoals het dakoppervlakte, hoe moeilijk het is om te plaatsen, de afwerking die je wilt en dergelijke.

Wat kost een zinken dak per m2?

De gemiddelde prijs van zinken dakbedekking ligt tussen de €65 en €110 per m². Deze prijs is inclusief montagekosten en btw. Denk eraan dat er meer kosten bij kunnen komen. Bijvoorbeeld de kosten van een zinken dakgoot en een zinken regenpijp wanneer je die wilt laten plaatsen.

Waarom kies je voor een zinken dak?

Is zinken dakbedekking de beste dakbedekking voor jouw dak? Een zinken dak wordt vaak gebruikt voor traditionele daken. Je kan zinken daken veel vinden in oude binnensteden en op monumentale gebouwen. Ze staan echter ook zeer passend op moderne woningen. De strakke, donkerkleurige dakbedekking past vaak juist erg goed bij een moderne stijl.

Zink is op meerdere manieren op het dak aan te brengen. Zinken daken kunnen uit zinken leien of zinken dakplaten bestaan. Je kan uit verschillende uitvoeringen kiezen afhankelijk van jouw dak en jouw voorkeuren.

Naast de stijl heeft een zinken dak ook andere voordelen. Het grootste voordeel is dat een zinken dak erg lang mee kan gaan. Bij goed onderhoud kan een zinken dak wel 125 jaar meegaan. Daarbij is zink een onderhoudsvriendelijk metaal waardoor je weinig onderhoud hoeft uit te voeren.

Zink is een flexibel en plooibaar materiaal waardoor het gemakkelijk te bewerken is. Hierdoor kan het op nagenoeg alle soorten en vormen daken geplaatst worden. Zinken leien zijn uitermate geschikt voor bijvoorbeeld daken met ronde vormen.

Natuurlijk zink kan 100% gerecycled worden waardoor het duurzame metaal erg milieuvriendelijk is.

Zowel hellende daken, gebogen daken en het platte dak kunnen door zink bedekt worden. Er moet een minimale hellingsgraad van 3 graden zijn.

Nadelen van zink

Het voornaamste nadeel aan een zinken dak is de prijs. Het is een relatief dure dakbedekking vergeleken met andere soorten dakbedekking zoals dakpannen.

Ook is een zinken dak gevoelig voor deuken. Zo kunnen bijvoorbeeld bij hagel de zinken platen beschadigd raken. Een zinken dak is vrij moeilijk te plaatsen en het is ook lastiger om isolatiemateriaal te plaatsen. Hierdoor worden de montagekosten van zinken daken ook hoger.

De voornaamste voor- en nadelen van een zink dak zijn hieronder op een rijtje gezet. Maak een goede inschatting van de kwaliteiten van een zink dak zodat je het beste dak voor jouw woning kan kiezen.

Voordelen van zinken dakbedekking:

  • Lange levensduur tot 125 jaar
  • Flexibel en plooibaar materiaal waardoor het geschikt is voor complexere dakvormen
  • Onderhoudsvriendelijk metaal
  • Natuurlijk materiaal dat volledig te recyclen is
  • Draagt bij aan de goede thermische isolatie
  • De dakconstructie blijft compact vergeleken met andere soorten dakbedekking
  • Beschermt tegen weesinvloeden zoals fikse rukwinden

Nadelen van zinken daken:

  • Duurdere dakbedekkingen vergeleken met andere soorten zoals dakpannen
  • Gevoelig voor beschadigingen
  • Niet geluidsisolerend. Goede thermische isolatie van het juiste materiaal kan dit compenseren
  • Een zinken dak isoleren kan lastiger zijn
  • Zonnepanelen zijn lastiger te monteren

Hoe lang gaat een zinken dak mee?

Een zinken dak heeft een buitengewoon lange levensduur en kan tot wel 125 jaar meegaan. Dit komt door de duurzaamheid van zink als metaal. Zinken daken zijn zeer bestendig tegen weersinvloeden en corrosie, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een langdurige dakbedekkingsoptie.

Verschillende systemen voor het plaatsen van een zinken dak

Zink kan op meerdere manieren op het dak bevestigd worden. Welk systeem geschikt is hangt af van het soort dak. De systemen zijn ook verschillend in uiterlijk en uitstraling.

Je kan zink als panelen of als leien op het dak aanbrengen. Leien kunnen handiger zijn voor complexere plaatsing op het dak, terwijl panelen geschikter zijn voor grotere oppervlakten.

Leien daken kunnen vierkant of geruit zijn en kunnen diagonaal, verticaal of horizontaal geplaatst worden.

Welke uitvoering van een zinken dak kies je? Dit hangt af van je smaak en van de mogelijkheden van jouw dak. Voor een goed zicht op de verschillende uitvoeringen die je bij een zinken dak kiezen kan vraag je advies bij een gespecialiseerde dakdekker.

Felsdak met zinken platen

Een zinken felsdak wordt ook wel een dak met staande naad genoemd. Een felsdak bestaat uit dakplaten van zink die door middel van een felsnaad aan elkaar bevestigd zijn.

De felsnaad is een verbinding tussen zinken platen waarbij het zink wordt omgebogen en de zinken dakplaten elkaar overlappen. Bij een staande naad overlappen de zinken platen zodat water niet binnen kan dringen.

Er wordt niet gesoldeerd en er worden geen schroeven gebruikt. Het dak wordt door de staande naad mooi waterdicht.

Voor een dak met staande naad kunnen geprefabriceerde panelen gebruikt worden. Door de overlappende structuur van voorgevormde banen kan het plaatsen van het waterbestendige dak sneller verlopen. De panelen worden in de lengte op het dak geplaatst.

Voor een dak met staande naad is een hellingsgraad van minimaal 25 graden nodig.

Roevendak

Een roevendak bestaat uit verticale zinken platen. Het lijkt in uiterlijk op het felsdak. Het roevendak is geschikt voor grote dakoppervlaktes. De roefbanen zijn dan ook verkrijgbaar tot 20 meter lang en kunnen in verschillende breedtes geleverd worden.

Tegenwoordig bestaan er ook moderne varianten van het roevendak. Deze worden gemaakt van andere materialen zoals koper, aluminium of staal. Een roevendak is geschikt voor licht tot sterk hellende daken.

Losanges of zinken leien

Zinken losanges zijn ruitvormige, rechthoekige of vierkante plaatdelen waarmee het dak belegd wordt. Een vakman kan de losanges van zink aanbrengen op de ruwe houten bebording door middel van klangen. Het plaatsen van losanges wordt ook wel potdekselen genoemd. Door de vorm en het kleine formaat van losanges zijn ze extra geschikt voor daken die niet rechthoekig zijn.

De term losange komt uit het Frans en betekend ruit of vensterruit. De ruiten worden al lang gebruikt en zijn vaak te zien op de daken van gebouwen in oude binnensteden. Zinken losanges worden dan ook vaak op woningen met een traditioneel uiterlijk geplaatst.

Zinken platform

Een zinken platform is geschikt voor platte daken. Daarbij soldeert een daklegger de verschillende zinken dakplaten aan elkaar. Er wordt zo een gesoldeerd zinken platform op het dak gemaakt.

Deze manier van zinken dakbedekking kan relatief snel op het platte dak geplaatst worden. Een zinken dak is een duurzaam alternatief voor EPDM of bitumen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
een zinken dak

Een zinken dak aanleggen

Een zinken dak duurt vaak wat langer om te plaatsen. Zink kan wat lastiger zijn om te monteren waardoor dit langer kan duren. Je kan in sommige gevallen kiezen voor prefab dakpanelen. Hiermee kan het dak relatief snel bekleed worden waardoor ook de plaatsingskosten omlaag gaan.

Bij het plaatsen van een zinken dak moet er rekening gehouden worden met het krimpen en uitzetten van het materiaal. Door de temperatuurschommelingen kan zink gaan werken. Een ervaren dakdekker zal hier rekening mee houden bij het monteren van het materiaal.

Bij een zink dak is een correcte plaatsing van een dampscherm erg belangrijk. Het dampscherm is in dit geval een waterdichte structuurmat waarlangs vocht wegloopt. Zo is je woning uitstekend beschermd tegen vocht.

Ook het correct plaatsen van de zinken panelen is bij zinkwerken essentieel voor een stabiele dakbedekking en het voorkomen van waterschade.

Het plaatsen van een zinken dak moet altijd door een professional gedaan worden. Het is een complexe klus en het verkeerd plaatsen van een zink dak kan voor slechte isolatie, schade en vochtproblemen zorgen.

Eigenschappen van zink

Zink is een materiaal met een zeer lange levensduur. Het kan tot wel 125 jaar meegaan als dakbedekking. Een zinken dak bestaat bijna geheel uit zink. Er zal meestal een kleine hoeveelheid koper en titaan in zitten.

Patinalaag

Zink doorloopt een oxicatieprocess. Hierdoor ontstaat na verloop van tijd een donkere patinalaag op het dak. Het uiterlijk van het dak zal iets veranderen en deze patinalaag zal ervoor zorgen dat het dak beter beschermd wordt tegen vuil en weersinvloeden.

Je kan geprepatineerd zink kiezen. Op gepatineerd zink is tijdens het productieproces al een beschermingslaag op gemaakt. Gepatineerd zink zal wat langer mee gaan dan zink dat niet geprepatineerd is.

Gelakt zink

Het is mogelijk om gelakt zink aan te schaffen. Dit is meestal in standaard kleuren verkrijgbaar. De meest gebruikte kleuren zijn antraciet, kopergroen, wit, donkerbruin en hemelsblauw. Vraag aan de dakdekker die je inschakelt wat de mogelijkheden hiervoor zijn.

Vrijkomende metaaldeeltjes

Bij een zinken dak kunnen soms vrijkomende metaaldeeltjes in het regenwater terecht komen. Het is onduidelijk of dit schadelijk is voor gezondheid en milieu of niet. Het beste kan je een filtersysteem laten plaatsen. Hierdoor zullen de metalen deeltjes zich niet verder verspreiden.

Onderhoud

Een zinken dak heeft weinig onderhoud nodig. Het beste kan je het dak jaarlijks laten inspecteren op beschadigingen zodat je deze tijdig bij kan werken. Ook kan je het zinken dak het beste jaarlijks schoonmaken of schoon laten maken zodat er minder kans bestaat op schade.

Zink kan aangetast worden door bepaalde materialen. Daarom is het belangrijk om het dak schoon te houden. De materialen die zink aantasten zijn onder andere: bepaalde metalen, bepaalde soorten lijm en verf, beton, kalk, mortel en sommige soorten geïmpregneerd hout.

Verluchting

Vroeger was de verluchting van zinken dakbedekkingen altijd nodig. Tegenwoordig hoeft dit meestal niet meer gedaan te worden. Bij verluchting wordt er voor een lege ruimte direct onder het zinken dak gezorgd. Zo ontstaat er een geventileerde constructie.

Er loopt een luchtstroom langs de onderzijde van het dak waardoor het zinken dak aan de onderkant kan oxideren. De onderzijde van het zinken materiaal kan zichzelf zo voorzien van een beschermende laag patina.

Tegenwoordig zijn hier andere oplossingen voor of kan je voor geprepatineerd zink kiezen. Omdat dit niet meer nodig is heb je geen last meer van koude lucht en verminderde isolatie. Dit zorgt voor een slankere opbouw van het dak.

Is een zinken dak geschikt voor jouw woning?

Is zink dakbedekking geschikt voor jouw woning? Zink kan voor een mooie, stijlvolle dakbedekking zorgen en past bij zowel traditionele als moderne daken. Overweeg de voor- en nadelen van een zinken dak.

Een zinken dak plaatsen vergt gespecialiseerde kennis en ervaring. Laat je zinken dak daarom aanleggen door een gespecialiseerde dakdekker. Bekijk verschillende offertes voor zinken dakbedekking.

Zinken dak: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met zinken dak offertes, Gratis! ►