Gewicht sedumdak | Hoeveel weegt sedum per m2?
Het is noodzakelijk dat je bij de aanleg van een sedumdak, ook wel groendak genoemd, rekening houdt met het totale gewicht van de sedumcassettes of sedummatten. Zo is elk dak uniek en niet alle daken hebben de capaciteit om dezelfde hoeveelheid gewicht te dragen. Een sedumdak is een redelijke zware soort dakbedekking.
Hoeveel kg gewicht is een sedum dak per m2?
Het gewicht van een sedumdak per m2 wordt bepaald door de hoeveelheid vocht die het heeft opgenomen en door de dikte van de laag. Het gewicht van een sedumdak varieert van ruwweg 13 tot 15 kilo per vierkante meter, afhankelijk van de dikte van de laag in centimeters, dus het substraat en de beplanting. Een laag substraat en beplanting die 5 cm dik is weegt ongeveer 75 kilo.
Hoeveel weegt groendak nat?
Bij het berekenen van het gewicht van een sedumdak moet je er altijd van uitgaan dat het dak vochtig is, omdat dit de grootste hoeveelheid gewicht oplevert. In het algemeen wegen sedummatten die in verzadigde toestand verkeren ongeveer 40 kilo per vierkante meter, terwijl het gewicht van sedumcassettes 50 kilo is en het gewicht van sedum mengsels die gras en kruiden bevatten 60 kilo.
Goede afvoer regenwater voor minder dakbelasting
Afhankelijk van de fabrikant kan het precieze gewicht van een verzadigde laag vegetatie met sedum op je dak afwijken van de vuistregels. Hoe beter het afvoersysteem voor regenval werkt, hoe lichter de sedum dat op het dak ligt zal zijn. Het dak moet dus door al het water wel voorzien zijn van een effectieve afvoer voor overtollig regenwater. Installeer deze afvoer zo dat het op het laagste deel van het dak staat. Het is ook aan te raden om een bolrooster toe te voegen zodat de afvoer niet verstopt raakt.
Na een flinke regenbui is het gewicht van een sedumdak vaak een stuk hoger. Zo kan het gewicht van een compleet groendak dat met sedummatten is aangelegd van ongeveer 75 kilo per vierkante meter oplopen tot wel 110 kilo per vierkante meter. Zelfs kleinere daken, zoals die op uitbouwen en schuurtjes, kunnen gelukkig moeiteloos een extra gewicht van minstens 80 kilo per vierkante meter dragen.
Hoe weet je of je dak sterk genoeg is voor sedum?
Het is vaak vrij moeilijk om vast te stellen of je dak al dan niet de nodige stevigheid heeft voor een sedumdak. Elk dak is namelijk uniek en de stevigheid wordt bepaald door een aantal verschillende criteria. Daarom is het aan te raden om het voor de zekerheid altijd aan een erkend bedrijf te vragen. Laat de draagkracht van je dak berekenen door een professional. In veel gevallen kunnen de daken van tegenwoordig een sedumdak voldoende houden.
Wat is precies een sedumdak?
Simpel gezegd is een sedumdak een soort groendak die van sedum is gemaakt. Sedum zijn zelfvoorzienende vetplanten die goed voor zichzelf kunnen zorgen en na verloop van tijd blijven groeien. Daardoor hebben deze planten relatief weinig verzorging nodig en zijn ze een uitstekende keuze om op je dak te laten groeien.
Water wordt door een sedum groendak opgenomen dankzij de buffering die optreedt in de planten, het substraat en de drainage. Het sedum zuivert de regenval, biedt verdamping en vertraagt de afvoer naar de regenpijp en het riool. Dit helpt de grondwaterstand stabiel te houden en vermindert tegelijkertijd de belasting van het riool en daarmee het risico van overstromingen.
Een sedumdak, waar rekening mee te houden?
Als je een sedumdak wil zijn er een aantal aspecten waar je aan moet denken. Heb ik genoeg ruimte op mijn dak, wil ik deze plaatsen op een schuin of plat dak en wat is de hellingshoek hiervan? Is mijn dak wel stevig genoeg om zoveel gewicht te dragen? Wil ik over het dak lopen of niet? Zo ja kan je bijvoorbeeld een looppadje aanbrengen. Is mijn dak waterdicht?
Zorg dat je dak goed schoon is voor de aanleg. En daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met het onderhoud. Je moet je sedumdak goed bevochtigen met zomerse dagen. En 2 keer per jaar groot onderhoud, denk hierbij aan onkruid wieden.
De voordelen van een sedumdak
Als je eenmaal weet of jouw dak een sedumdak kan dragen, is het tijd voor het aanleggen van een sedumdak. Maar wist je dat een sedumdak, naast het mooie uiterlijk, ook nog eens interessante voordelen met zich meebrengt?
- Goed voor milieu
- Geluiddempend
- Betere omgevingstemperatuur
- Haalt meer uit je zonnepanelen
- Je dak gaat langer mee
- Weinig onderhoud
- Brandwerend
Sedumcassettes of sedummatten?
Er zijn gevallen waarin het draagvlak van een plat dak om een lichtgewicht oplossing vraagt wanneer je voor een sedumdak gaat. Je kunt in zeer korte tijd je grijze dak veranderen in een groen en duurzaam dak door gebruik te maken van gespecialiseerde lichtgewicht oplossingen. Denk hierbij aan sedumcassettes of sedummatten die lichter van gewicht zijn. De lichtgewicht oplossingen zijn geschikt voor vrijwel elk dak, mede doordat ze zo licht zijn.
Lichtgewicht groen dak opbouw
Dat komt omdat er in plaats daarvan vaak een laag minerale wol op het substraat wordt aangebracht. Het is een effectief medium voor groeiende planten en heeft een groot vermogen om water te absorberen. Hierdoor wordt het gewicht van deze cassettes teruggebracht tot ongeveer 45 à 55 kilogram per vierkante meter.
Grinddaken wegen bijna evenveel als sedumdaken
Je dak is ontworpen om een behoorlijk gewicht te dragen als er grind op ligt. Doorgaans is een grinddak bedekt met een dikte van ongeveer 5 cm grind. Zonder water ligt er in dit geval 80 kg per vierkante meter grind op het dak. Je kunt ook 4 cm grind hebben liggen, dat ongeveer 75 kg per vierkante meter weegt als er water bij het droge gewicht komt.
De dikte maakt verschil voor dakconstructie
Het droge gewicht van 4 cm grind is ongeveer 64 kg per vierkante meter. Is jouw dak voorzien van een laag grind? Kijk dan eens hoeveel er aanwezig is. Als er 5 cm grind op het dak ligt, kun je dit volledig verwijderen en een standaard sedum dak aanbrengen. Ligt er 4 cm op het dak? Dan kun je het beste kiezen voor een lichtgewicht sedumdak. Dat scheelt vaak ook nog in de sedumdak kosten.
Een daktuin of een dak met lichte vegetatie?
Een dak met lichte vegetatie is niet te vergelijken met een daktuin vanwege het gewichtsverschil. Je kunt een daktuin zien als het hebben van een hele achtertuin op je dak. Hier hoort ook een flinke laag (tuin)grond bij waarin struiken en mogelijk zelfs bomen en bloemen of planten kunnen groeien. Het gewicht daarvan belast de structuur van de draagkracht van je dak behoorlijk veel.
Denk aan een omvangrijk dakoppervlak dat laag bij de grond ligt, zoals het dak van een parkeergarage. Het gewicht van de daktuin wordt dan ook verdeeld over een groot oppervlak en ondersteund door een flinke betonnen bak.
Hoe weet je of je dak geschikt is voor daktuin of sedum?
In elk geval is het gebruik van een schuin dak als ondergrond geen slim idee voor een daktuin. Dan moeten er verschillende voorzorgsmaatregelen genomen worden om te voorkomen dat de dichte plantenbundel van de daktuin omvalt. Omdat een daktuin veel onderhoud vergt, wordt het soms een intensief groendak genoemd. Een extensief groendak is een onderhoudsarme oplossing. Een licht en vrij dun pakket van grassen, (vet)kruiden, mossen en/of vetplanten vormt de vegetatie op dit groene dak.
Dit type begroeiing kan ook gevonden worden in onderhoudsarme voortuinen. Je kunt een extensief sedumdak wel op een schuin dak aanleggen zonder de structuur van je dak te hoeven veranderen, omdat het aanzienlijk lichter is dan een daktuin. Dit maakt een sedumdak ook geschikt voor een dak met een kleine helling.
Subsidie voor de berekening van de inspectie
Maak je je zorgen over het maximale gewicht dat je dak kan dragen? Vraag dan een erkend bedrijf om een berekening uit te voeren. Het voordeel hiervan is dat je deze uitgaven kunt meenemen in een subsidieaanvraag en ook gelijk precies weet wat de maximale belasting van je dak op papier is.
Op basis van de vastgestelde eisen kun je deze subsidieaanvraag indienen bij je overheid of waterschap. Doorgaans zul je een gedegen prijs moeten opgeven die alle uitgaven dekt, inclusief de inspectie.
Sedumdak laten plaatsen: offertes vergelijken
Heb je interesse in een sedumdak en wil je de mogelijkheden voor jouw dak ontdekken? Vraag dan vrijblijvend offertes aan om met ervaren dakdekkers de opties en prijzen te kunnen vergelijken.