Rieten dak isolatie | Isolatiewaarde, werkwijze en kosten
Heb je een rieten dak? Dan kan het al snel koud aanvoelen in de woning. Riet heeft van zichzelf namelijk nauwelijks een isolerende werking, waardoor je de temperatuur in je woning niet goed kunt regelen. Gelukkig is het mogelijk om isolatie aan te brengen bij een rieten dak. Ontdek in dit artikel alle informatie over het isoleren van rieten daken!
Hoe goed isoleert een rieten dak? [Isolatiewaarde]
De isolatiewaarde van een rieten dak zonder isolatie is afhankelijk van het type dakconstructie. Een rieten dak met een open constructie heeft een isolatiewaarde van 1,5 en een dak met gesloten constructie een isolatiewaarde van 4,2. Zeker bij een open constructie kan er dus nog veel verbeterd worden, maar het is hoe dan ook aan te raden om een rieten dak te isoleren om de isolatiewaarde omhoog te krijgen.
Hoe rieten dak isoleren?
Hoe je isolatie aanbrengt op een bestaand rieten dak is afhankelijk van het type dak. Bij rieten daken heb je verschillende soorten constructies die een andere isolatiemethode vereisen. Om welke constructie het ook gaat, het is het beste om aan de binnenzijde te isoleren. In onderstaande alinea’s bespreken we de verschillende soorten rieten daken en hoe deze geïsoleerd kunnen worden.
1. Traditionele dakconstructie
Een traditioneel rieten dak wordt ook wel een open dakconstructie genoemd. Zonder isolatie heb je bij dit type dak veel last van tocht door het dak. Isoleren is dus essentieel voor een fijner binnenklimaat en energiebesparing. Om een traditioneel rieten dak te isoleren, wordt er gebruik gemaakt van dampremmende isolatiefolie. De isolatielaag kan daarna aan de binnenkant van het dak afgewerkt worden met gipsplaten.
2. Schroefdakconstructie
Een schroefdakconstructie wordt ook wel een gesloten constructie genoemd. Bij dit type dak heb je minder last van tocht, maar het is toch aan te raden om ook deze constructie te isoleren. Hiervoor worden isolerende dakpanelen gebruikt die aan de binnenzijde van het dak worden aangebracht. Het is hierbij ook belangrijk dat er een dampremmende laag is. Je kunt ervoor kiezen om dakpanelen te gebruiken die een dampremmende werking hebben, maar het is ook mogelijk om extra isolatiefolie te plaatsen.
Isolatiematerialen voor rieten dak isolatie
Er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor de isolatie van een rieten dak. Ook hierbij is het weer afhankelijk van de dakconstructie welk isolatiemateriaal het meest geschikt is. Voor een traditioneel, open rieten dak wordt er doorgaans gebruik gemaakt van minerale wol, dat aan de binnenzijde wordt aangebracht. Bij een gesloten schroefdakconstructie wordt er kunststof isolatiemateriaal gebruikt. Denk hierbij aan XPS, PIR of PUR-platen.
Welke isolatie folie aanbrengen onder een riet dak?
De isolatiefolie die wordt geplaatst bij het isoleren van een rieten dak, moet een dampremmende folie zijn. Hierdoor kunnen vochtproblemen tussen de isolatielaag en het riet namelijk voorkomen worden. Er wordt doorgaans gebruikt gemaakt van multifoils. Dit zijn speciale isolatiefolies die vochtwerend zijn en een goede isolatie hebben. Bij zowel een open als gesloten dak constructie is een dampremmende laag nodig.
Wat kost de isolatie van een rietenkap?
De gemiddelde kosten voor de isolatie van een rieten dak liggen tussen de € 80 tot € 110 per m². Dit is inclusief btw, materiaal en arbeidskosten. Hoeveel je exact betaalt, is afhankelijk van enkele factoren:
- Oppervlakte van het dak
- Type dakconstructie
- Bereikbaarheid van het dak
- Afwerking van de isolatie
Subsidie op rieten dak isolatie
Kun je subsidie op een rieten dak krijgen wanneer je deze laat isoleren? Er is geen subsidie op nieuwe rieten daken, maar wanneer je riet laat plaatsen en dit als isolatiemaatregel laat plaatsen, valt het onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de overheid. Dit geldt dan wel alleen specifiek voor het gebruik van Chinees riet op het dak.
Voordelen van rieten dak isolatie
Het isoleren van een rieten dak is een investering, maar het heeft ook verschillende voordelen waar je van kunt profiteren. Wat levert het je op? We hebben de pluspunten op een rij gezet:
- Lagere energierekening doordat je minder hoeft te stoken in je woning.
- Er is een constantere temperatuur binnen, wat zorgt voor een hoger wooncomfort.
- Het is goed voor het milieu, omdat je minder CO2-uitstoot hebt.
Belangrijke aandachtspunten
Naast de voordelen zijn er ook aandachtspunten om rekening mee te houden. Een belangrijk aandachtspunt bij rieten dak isolatie is de staat van de huidige dakconstructie. Deze moet in goede staat zijn om isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen. Laat de dakconstructie dus eerst controleren door een specialist en laat waar nodig reparaties uitvoeren, zodat het schuine dak in goede staat is.
Een ander belangrijk punt is het aanbrengen van de isolatie zelf. Rieten dakbedekking is gevoeliger voor fouten dan andere soorten dakbedekkingen. Daarom moet de isolatie zorgvuldig worden aangebracht. Je kunt dan ook het best een isolatiespecialist inhuren die deze klus oppakt in plaats van dat je zelf het dak gaat isoleren.
Rieten daken laten isoleren: vraag gratis offertes aan
Wil je je rieten dak laten isoleren en profiteren van de verschillende voordelen? Vind dan een specialist bij jou in de buurt die deze klus kan oppakken! Vul ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen.