Prefab dak | Wat zijn de voor- en nadelen van prefabricage?
Een prefab dak is niet alleen goedkoper dan een dak op maat, maar kan ook erg snel geplaatst worden. We bekijken de voordelen, nadelen en een stappenplan voor het laten plaatsen van een prefab dak!
Wat is prefabricage?
Een prefabricatie dak is een type dak dat vooraf in elkaar wordt gezet. Dit wordt gedaan in een fabriek of werkplaats. In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van prefabricage, omdat hiermee het proces op de bouwplaats wordt versneld. Een prefab dak wordt in zijn geheel op een huis geplaatst, waardoor het dak vaak binnen 2 dagen geplaatst kan worden.
Prefab dak met dakkapel constructie
Bij het kiezen van een prefab dak voor je woning, kan je overwegen om een dakkapel toe te voegen. Prefab dakkapellen zijn populair door hun snelle installatie en hoge kwaliteit. Ze worden, net zoals het dak zelf, vooraf in de fabriek of werkplaats gemaakt en in één stuk op je dak geplaatst.
De keuze voor een prefab dakkapel kan echter afhangen van de vorm en afmetingen van je dak. Het is belangrijk om te weten dat niet alle daken geschikt zijn voor een prefab dakkapel. Daarom is het aan te raden om advies te vragen bij een professional, die je dak kan inspecteren en je kan adviseren over de beste opties.
Voordelen
- Tijdwinst: omdat alle prefab elementen vooraf worden ontworpen in een fabriek of werkplaats, kan het ter plekke snel in elkaar worden gezet.
- Wind- en waterdicht: omdat het dak snel wordt geplaatst heb je niet te maken met lekkages en vertragingen.
- Betaalbaar: de kans op montagefouten ligt bij prefabricage een stuk lager, daardoor komen de kosten uiteindelijk ook veel lager uit dan wanneer het dak ter plekke nog gemonteerd moet worden.
- Luchtdicht: een prefab dak wordt luchtdicht afgewerkt waardoor je geen hinder van tocht ondervindt.
- Duidelijk kostenplaatje: vooraf heb je duidelijkheid over de totale kosten voor de bouw en montage van een prefab dak.
- Isolatie: het is goed mogelijk om het dak in de fabriek ook te laten isoleren, waardoor je uiteindelijk kiest voor nog meer besparing van energiekosten.
Zijn er ook nadelen?
Een van de zaken waar je rekening mee moet houden is dat er minder keuze is op het gebied van materialen en kleuren. Daarnaast heb je vaak alleen keuze uit standaard afmetingen. Het is daardoor ook niet altijd mogelijk om voor een prefab dak te kiezen. Als het dak een bijzondere afmeting moet hebben, is de kans groot dat een geprefabriceerd dak niet tot je mogelijkheden behoort.
Kant en klaar dak bouwen
Het maken van een kant en klaar dak begint bij het kiezen van de juiste materialen en een ontwerp dat past bij jouw specifieke situatie. Het gebruik van de juiste producten, mogelijk prefab producten, is hierbij van belang om een probleem achteraf te voorkomen. Bij een prefab dak is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen, aangezien deze daken in de fabriek worden gemaakt en in één stuk op de bouwplaats worden geleverd. De levering speelt hierbij dus een rol om een efficiënte montage te realiseren.
Materialen voor prefab daken
Het is mogelijk om een prefab opbouw te kiezen voor een plat dak, maar ook bij een hellend dak: in dit geval gaat het vrijwel altijd om een dakkapel. Dit is een handige manier om meer leefruimte te realiseren. Er worden kwalitatieve materialen gebruikt voor de opbouw van een prefab dak. De beschikbare bouwmaterialen kunnen vooraf worden besteld.
Dakelementen
De dakelementen van prefab daken kunnen variëren afhankelijk van het soort dak, de gewenste constructie en de gebruikte materialen. Ze kunnen worden aangepast aan de gekozen dakbedekking, zoals pannen, riet, zink, koper, leien, of een combinatie van verschillende dakbedekkingen.
Enkele van de meest voorkomende dakelementen zijn een sporenkap, gordingen elementen en houtskeletbouw (HSB) dakelementen. Al deze elementen worden in de fabriek geproduceerd en zijn volledig recyclebaar. Ze voldoen aan de Rc-waarden van het Bouwbesluit en kunnen indien nodig ook eenvoudig een hogere Rc-waarden behalen.
Isolatie van je prefab dak
Een groot voordeel van prefab daken is dat het hierbij erg eenvoudig is om meteen dakisolatie te kiezen. Bij prefab worden alle elementen van het dak vooraf in elkaar gezet en dat betekent ook dat het mogelijk is om de isolatie aan te brengen. Hierbij heb je de keuze uit meerdere soorten.
Soorten isolatie
Er kan worden gekozen voor minerale wol, maar ook voor kunststof isolatie en ecologische dakisolatie. Dankzij een goede dakisolatie ben je beter in staat om te besparen op je energierekening. Je kunt altijd meer informatie opvragen over dakisolatie voor je prefab dak.
Kosten prefab dak
Natuurlijk wil je weten wat de kosten zijn voor een prefab dak. Het is lastig om een vaste prijs te noemen, aangezien dit afhangt van verschillende factoren. Jouw situatie en persoonlijke wensen spelen onder andere een grote rol.
Vraag offertes aan
Wil je een dakkapel plaatsen of gaat het om een extra verdieping op een plat dak waarom er een prefab dak moet worden geplaatst? De materialen voor de afwerking en de mate van isolatie spelen daarnaast ook nog een rol. Het wordt aangeraden om een prijsvoorstel op maat op te vragen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Deze kun je dan met elkaar vergelijken en zo de beste keuze maken.
Prefab dak voor bestaande woning of nieuwe woning
Een prefab dak brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Het kan zijn dat je al een woning hebt, bijvoorbeeld met een plat of hellend dak. Bij een plat dak wordt een prefab dak geplaatst waardoor er een extra verdieping ontstaat. Hiermee creëer je veel meer ruimte.
Hellend dak
Als jouw woning een hellend dak heeft wordt een prefab dak meestal geplaatst als een dakkapel. Je kunt er ook voor kiezen om een prefab dak te laten plaatsen bij een nieuwe woning. Je hebt in dit geval de keuze uit diverse soorten en afmetingen, afhankelijk van de bestaande dakconstructie. Voor zowel renovatie als nieuwbouw zijn er volop mogelijkheden op het gebied van prefabricage daken.
Stappenplan prefab dak plaatsen door een professional
Het aanbrengen van een dak is slechts een stap in een totaal bouwproces. Het moet daarom goed uitgevoerd worden: er zijn duidelijke berekeningen en zorgvuldige afstemming nodig. Het is belangrijk om hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. De fabricage en de montage van het dak overlaten aan experts wordt dan ook altijd aangeraden. Zij beschikken over de benodigde onderdelen om de montage probleemloos te laten verlopen. Hoe gaat het plaatsen van een prefab dak in zijn werk?
Stap 1: Controle dakconstructie
De eerste stap is het controleren van de huidige dakconstructie. Op dat moment worden ook de nodige berekeningen uitgevoerd. Er moet worden gekeken of de huidige dakconstructie sterk genoeg is voor een prefab dak.
Ook de muren en fundering moeten stabiel zijn. In sommige gevallen is een stedenbouwkundige vergunning nodig. In dit geval moet een architect controleren of je woning het extra gewicht aankan.
Stap 2: Fabricage van de onderdelen
Als alles naar wens is en er akkoord is, gaat het bedrijf aan de slag om de verschillende onderdelen van het dak te fabriceren. Als de onderdelen klaar zijn voor montage wordt er een datum gekozen waarop het prefab dak wordt geplaatst.
Stap 3: Montage
Op de gekozen datum komt het bedrijf langs om de dakopbouw te regelen. De onderdelen van je prefab dak worden naar de woning vervoerd. Met een hijskraan worden de onderdelen naar boven getakeld en zo op de dakconstructie gemonteerd. Dit wordt meestal binnen een dag geregeld.
Stap 4: Afwerking
Er zijn twee mogelijkheden: of je laat de afwerking uitvoeren door een professional, of je gaat hier zelf mee aan de slag. In dit geval kies je voor casco prefab dakopbouw: stucwerk en andere werkzaamheden voer je zelf uit. Een totaalafwerking betekent dat je de dakopbouw in de fabriek al laat afwerken, waardoor je na het plaatsen meteen klaar bent. Controleer vooraf altijd welke werkzaamheden bij de kosten zijn inbegrepen.
Er zijn verschillende redenen om een gespecialiseerde dakwerker in te schakelen voor dakwerken aan een prefab dak. In de eerste plaats krijg je een uitgebreide analyse van je woning en worden er uitgebreid berekeningen gemaakt. Ook wordt er rekening gehouden met jouw wensen. Daarnaast krijg je advies op maat. Verder wordt er gebruik gemaakt van kwalitatieve materialen en een correcte plaatsing.
Conclusie
Een prefabricatie dak plaatsen heeft verschillende voordelen. Zo ben je verzekerd van tijdwinst en daarnaast zijn er volop mogelijkheden op het gebied van materiaal en afmeting. Het is voor veel verschillende toepassingen mogelijk om een prefab dak te kiezen.
Omdat je vooraf gemakkelijk en snel offertes aanvraagt en vergelijkt, weet je zeker dat je niet onnodig veel betaalt voor je prefab dak. Bekijk de opties, ontdek wat voor jouw woning mogelijk is en laat je goed informeren over het plaatsen van een prefab dak.
Offerte voor een prefab dak
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden en offertes van een prefab dak? Vul hieronder het formulier in en we brengen je in contact met vakmannen die een gratis offerte voor je maken.