Onderdak | Beschermt dakisolatie tegen vocht, wind en stof
Het hebben van een goed dak op de woning is belangrijk. Het gaat daarbij niet alleen om de dakpannen die erop liggen, maar ook om het onderdak. Er zijn een groot aantal varianten te vinden, waardoor het maken van een keuze niet eenvoudig is.
Is een onderdak plaatsen nodig?
De functie van een onderdak is het vormen van een beschermende laag tussen de dakisolatie en de dakbedekking. Het onderdak beschermt je woning en de dakconstructie tegen vocht, wind en stof.
Het is daarom ook belangrijk dat je hiervoor de juiste materialen aanschaft, zodat je deze bescherming aan je woning kunt bieden.
Onderdak kan bescherming bieden
Vooral vocht kan na verloop van tijd veel schade aanbrengen aan de dakconstructie, waardoor je een veel groter bedrag moet betalen om alles te herstellen.
Daarnaast kun je dankzij het onderdak zorgen voor een goede afwerking op zolder, wat ook weer extra wooncomfort en gemakken met zich meebrengt.
Voordelen van onderdak platen
- Beschermt tegen allerlei soorten neerslag
- Geeft ook bescherming tegen windinslag
- Zorgt voor meer luchtdichtheid onder het dak
- Voorkomt dat de dakisolatie aangetast wordt
- Een onderdak is dampopen waardoor overtollig vocht kan verdampen
Het materiaal beschermen
Gedurende het jaar komt er altijd een beetje water door de dakbedekking heen. Denk hierbij aan sneeuw of wat druppels na een flinke regenbui. Ook kunnen dakpannen met slijtage te maken krijgen waardoor het water een kans krijgt om naar binnen te dringen.
Een goed onderdak zorgt er dan voor dat het water niet verder de woning in kan en er dus ook geen vorm van lekkage kan ontstaan. De dakconstructie zal hierdoor niet aangetast worden door het vocht.
Aangename temperatuur
Een ander voordeel is dat het onderdak luchtdicht en winddicht is. Luchtdichtheid is belangrijk om zo min mogelijk opgewekte energie te verliezen in de woning. Stilstaande lucht zorgt ervoor dat de warmte binnenshuis blijft, terwijl de kou tegengehouden wordt door het dak.
Daarbij zal wind van buitenaf geen kans krijgen om naar binnen te komen. De functie van het onderdak voorkomt hiermee veel tocht en verbetert het wooncomfort aanzienlijk. Je kunt een onderdak verder optimaliseren door een dampscherm toe te voegen.
Isoleren zonder onderdak?
Een goed onderdak is dampopen. Gedurende het jaar komt er vocht in de isolatie terecht. Als dit vocht niet kan verdampen loop je het risico dat het isolatiemateriaal wordt aangetast. Isoleren zonder onderdak is dan ook niet aan te raden.
Wanneer een onderdak dampopen is zal schimmelvorming worden voorkomen. Dat is niet alleen comfortabeler, maar ook veel gezonder. Schimmel in een woning kan voor meerdere gezondheidsklachten zorgen.
Materiaal onderdak
Voordat je het nieuwe onderdak laat plaatsen, is het goed om naar de verschillende soorten te kijken. Iedere variant heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen om rekening mee te houden.
Een van de opties zijn kunststof platen. Deze zijn doorgaans gemaakt van synthetische materialen en kunnen enkelvoudig of dubbelzijdig voorzien zijn van microperforaties. Deze platen zijn dampopen, licht, isolerend en ook nog eens relatief goedkoop.
Cementplaten
Onder de stijve onderdakplaten zijn twee varianten te onderscheiden. De eerste variant is de plaat van vezelcement. Deze platen zijn gemaakt van kunststof vezels, natuurlijke vezels en cement.
De platen van kunststof vezels zijn sterk, dampopen en kunnen een maand lang blootgesteld worden aan weersinvloeden zonder te slijten.
Houtvezelplaten
Een andere variant is houtvezelplaat. Deze platen zijn gemaakt uit zaagafval waaraan verschillende stoffen toegevoegd worden. Dat maakt van deze platen een milieuvriendelijke oplossing.
Een nadeel van de houtvezelplaten is echter wel de prijs. Ook moet er bij kleine dakhellingen extra onderdakfolie aangebracht worden.
Folie onderdak
Over het algemeen bestaat onderdakfolie uit polyethyleen, polypropyleen of polyester. Daar worden kunststofvezels aan toegevoegd om meer stevigheid te krijgen. De extra wapeningslaag voorkomt de kans op scheuren.
De grootste voordelen zijn dat deze onderdakfolie eenvoudig aan te brengen is en het een relatief goedkoop materiaal is. Wel dien je er rekening mee te houden dat folie minder strak aan te brengen is dan platen.
Aandachtspunten onderdak
Een van de belangrijkste factoren van het nieuwe onderdak is de dampdoorlatende werking. Het is namelijk een belangrijk onderdeel dat de dampen die ontstaan bij het isolatiemateriaal naar buiten kunnen. Bij iedere variant is er een andere mate van damp doorlating, waardoor je het helemaal aan de situatie aan kunt passen.
Je zorgt er hiermee voor dat alles volledig bij je woning of ander pand past en je later geen vochtproblemen krijgt.
De dakhelling
De dakhelling is belangrijk om in het achterhoofd te houden. Bij de verschillende varianten is er namelijk een minimale helling waarbij je deze toe kunt passen.
Wanneer je bijvoorbeeld houtvezelplaten gebruikt, dient de minimale helling 15 graden te zijn.
Hoe kun je doorbuiging voorkomen?
Als je een andere dakhelling hebt moet je vaak verschillende varianten met elkaar combineren. Door hier goed op te letten voorkom je doorbuigingen en andere problemen aan je dak. Zo blijft de functie van het onderdak intact.
Je kan zelf de dakhelling berekenen van een dak of je kan ervoor kiezen om dit te laten doen.
Welk onderdak ga je kiezen?
Als je een nieuw onderdak wil plaatsen, kun je de platen en andere materialen hiervoor in verschillende prijsklassen terugvinden. Je moet er daarom voor zorgen dat je ook de prijs-kwaliteitverhouding goed in het achterhoofd houdt.
Je voorkomt hiermee ook dat je uiteindelijk een te dure oplossing hebt en deze niet bij je budget past.
De werkzaamheden zelf uitvoeren
Een onderdak plaatsen zou je zelf uit kunnen voeren. Hiervoor moet je als eerste goed weten welke materialen je nodig hebt.
Naast de benodigde materialen is de bevestiging van de platen net zo belangrijk.
Hoe kun je een onderdak plaatsen?
Het is daarom van belang dat je jezelf eerst goed inleest en de benodigde materialen aanschaft, voordat je begint met de daadwerkelijke werkzaamheden. Je zorgt er hiermee ook voor dat je dak op een goede manier afgewerkt kan worden.
Het voordeel van de werkzaamheden zelf uitvoeren is dat je dit op je eigen tempo kunt doen en ook op een tijd dat het jou het beste uitkomt.
Laat een dakdekker het onderdak vervangen
Doordat niet iedereen voldoende kennis heeft over het plaatsen van een onderdak is het aan te raden om dit uit te besteden aan een professional.
Specialisten hebben niet alleen voldoende vakkennis om de werkzaamheden efficiënt uit te voeren, maar kunnen ook betere adviezen geven over de materiaalsoorten.
Hoe kan een dakdekker het onderdak leggen?
De professional kijkt hiervoor altijd eerst naar je situatie en de wensen die je hebt, vervolgens komt het plan op papier te staan. In combinatie met dakisolatie fungeert het onderdak als goede isolator.
Bij een bestaand dak is de kans aanwezig dat het onderdak ontbreekt. De dakdekker moet eerst de huidige dakbedekking tijdelijk verwijderen om het onderdak boven de isolatie te leggen. Na het leggen van het onderdak wordt de dakbedekking weer netjes teruggelegd.
Nieuw dak: gratis offertes!
Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.