Lichtkoepel vervangen | Zelf of laten vervangen?

Als een lichtkoepel niet meer voldoet aan je wensen, kapot is om niet goed meer isoleert, kan het zijn dat de lichtkoepel vervangen nog de enige optie is. Een lichtkoepel heeft in principe een lange levensduur als deze goed wordt geplaatst en onderhoud en kan wel 40 jaar meegaan. Toch komt er een moment dat de lichtkoepel niet meer volstaat en vervanging nodig is.

Lichtkoepel vervangen

Zelf of laten vervangen?

Je kunt ervoor kiezen om een lichtkoepel zelf te vervangen of de lichtkoepel vervangen over te laten aan een professionele partij. Meer informatie over het vervangen van lichtkoepels en wat hierbij komt kijken, lees je in het artikel hieronder.

Soorten lichtkoepels

Een lichtkoepel is verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij je de vorm, de afmetingen en het materiaal zelf kan bepalen. Wellicht geef je de voorkeur aan een ronde lichtkoepel met bol glas of vind je een strakke, rechthoekige lichtkoepel met plat glas mooier. Afhankelijk van je eigen wensen en wat er bij je woning past, kun je de meest geschikte lichtkoepel kiezen.

Zeker op een moment dat een lichtkoepel vervangen aan de orde is, is het goed om na te denken over het soort lichtkoepel dat je graag in je woning wilt. Lichtkoepels zijn beschikbaar in acrylaat, polycarbonaat en glas of een combinatie van deze materialen. Lichtkoepels van acrylaat en polycarbonaat zijn het meest populair.

Waarom vervangen?

Een lichtkoepel vervangen kan meerdere redenen hebben. Soms is de reden vooral esthetisch, bijvoorbeeld als je de lichtkoepel niet mooi meer vindt of dat deze door ouderdom er niet meer zo mooi uitziet als vroeger. Daarnaast kan het ook zijn dat de lichtkoepel is beschadigd door weersinvloeden en daarom niet meer goed functioneert. Ben je bezig om je woning beter te isoleren en wil je alle onderdelen van de woning die niet voldoende isoleren vervangen, dan kan de lichtkoepel hier ook onderdeel van zijn.

Weerschade

Hoewel lichtkoepels zeer sterk zijn, kan het voorkomen dat het weer schade toebrengt aan de lichtkoepel. Gaat de buitenschaal van de lichtkoepel kapot, dan zorgt dit voor lekkages, vochtproblemen en een verminderde isolatie. In zo’n geval is de lichtkoepel vervangen de beste optie. Bij weerschade kun je denken aan vallende takken, steenslag en zeer hevige hagelbuien.

Bij een glazen lichtkoepel heb je meer kans op schade dan bij een lichtkoepel van bijvoorbeeld polycarbonaat. Polycarbonaat is een materiaal dat extreem sterk is en daarom beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Om die reden is het gebruik van polycarbonaat voor lichtkoepels dan ook populair. Dit materiaal is echter ook prijziger in de aanschaf.

Te hoge spanning

Bij kunststof lichtkoepels is het mogelijk dat er na verloop van tijd scheurtjes in het materiaal ontstaan. Door de invloed van warmte en kou werkt het materiaal en zet het uit of krimpt het juist. Als de bevestigingsmaterialen te strak worden aangedraaid, ontstaat er op deze punten veel spanning. Met het werken van het materiaal kunnen hier dan scheurtjes ontstaan.

Ook als de opstand van de lichtkoepel te breed is en de lichtkoepel te strak om de opstand zit gedrukt, bouwt hier een enorme spanning op waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. Als deze scheurtjes groter worden, kan er vocht naar binnen komen en is de lichtkoepel vervangen aan te raden.

Te weinig licht

Bij acrylaat en polycarbonaat is het mogelijk dat er vocht in de lichtkoepel trekt. Als dit vocht in de koepel blijft staan, kan er minder licht door het venster naar binnen komen. Als dit vocht uit zichzelf niet meer uit de koepel kan komen, kan hier op den duur schimmel of mos vormen, waardoor er nog minder licht door het dak naar binnen komt.

Vaak is dit een probleem bij slecht geventileerde ruimtes. Kies bij de lichtkoepel vervangen daarom voor een lichtkoepel die open kan en waarmee met name vochtige ruimtes goed geventileerd kunnen worden.

lichtkoepel zelf of laten vervangen

Kosten

Hoeveel een lichtkoepel vervangen kost, hangt van diverse factoren af. Gaat het om een kleine reparatie of moet de hele lichtkoepel vervangen worden? Als je een nieuwe lichtkoepel nodig hebt en dus moet kopen, zijn er vele opties met betrekking tot het materiaal, de afmetingen en eventuele extra’s. Als deze keuzes bepalen hoe goedkoop of duur de lichtkoepel wordt.

Kleine en eenvoudige lichtkoepels zijn er al voor minder dan honderd euro, maar een grotere lichtkoepel van goede kwaliteit kan wel honderden zo niet duizenden euro’s kosten. Ook het plaatsen van de lichtkoepel heeft invloed op de totaalprijs. Als het mogelijk is om de lichtkoepel zelf te vervangen, kun je op de kosten voor het plaatsen besparen.

Benieuwd naar de kosten van een lichtstraat?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de lichtstraat voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk lichtstraat prijzen

Ouderdom

Hoewel lichtkoepels een lange levensduur hebben, komt er een moment dat door ouderdom een lichtkoepel vervangen moet worden. Je merkt het als de lichtkoepel niet meer goed isoleert, het materiaal broos is geworden of als er niet voldoende licht meer door de koepel binnen komt. In zo’n geval is een lichtkoepel vervangen de beste optie.

Je kunt dan bovendien de koepel updaten naar een betere versie met een betere isolatie en wellicht extra functionaliteiten, zoals inbraakwerend glas, een lichtkoepel met zonwering en een afstandsbediening waarmee het raam automatisch geopend kan worden.

Lichtkoepel vervangen of nieuwe plaatsen

Een lichtkoepel vervangen kan ook een financiële reden hebben. Is een deel van de lichtkoepel nog goed, dan kan het voordeliger zijn om alleen dat deel van de lichtkoepel te vervangen dat niet meer voldoet. Soms kan het plaatsen van een nieuwe lichtkoepel juist voordeliger uitpakken, bijvoorbeeld als de renovatie van de bestaande lichtkoepel lastig is en niet gedaan kan worden met standaard onderdelen.

Het loont daarom de moeite om beide opties tegen elkaar af te weten en prijzen voor zowel vervanging als een nieuwe lichtkoepel op te vragen. Een lichtkoepel op een plat dak is ook makkelijker te vervangen dan op een schuin dak natuurlijk, dus dit zal ook een rol spelen in hoe hoog de kosten zijn.

Kunststof lichtkoepel vervangen door glas

Als het nodig is om de bestaande lichtkoepel te vervangen en deze is van kunststof, kun je ook kiezen voor een ander materiaal, zoals glas. Het voordeel van glas is dat deze meer licht doorlaat dan een kunststof lichtkoepel. Vaak hoef je bij een kunststof lichtkoepel vervangen voor een glazen variant niet de hele lichtkoepel vervangen, maar kun je een lichtkoepel van glas plaatsen op de bestaande opstand.

Het voordeel is dat je hierdoor kosten kan besparen, omdat je slechts een deel van de lichtkoepel hoeft te vervangen. Doe dit alleen als de opstand van de bestaande lichtkoepel nog in goede staat is. Vertoont de opstand kleine scheurtjes of is deze broos, dan is het beter om de hele lichtkoepel te vervangen.

Lichtkoepel vervangen door lichtstraat

Als de lichtkoepel aan vervanging nodig is, is dit wellicht een mooie kans om het goed aan te pakken en te kiezen voor een lichtstraat. Een lichtstraat is een aaneenschakeling van lichtkoepels die daardoor nog meer lichtinval in de ruimte creëren. Deze vervanging is uiteraard wel wat meer ingrijpend dan het vervangen van een lichtkoepel, omdat het gat in het dak groter gemaakt moet worden.

Ook moet er een nieuwe opstand geplaatst worden. Het voordeel van een lichtstraat is niet alleen dat er meer licht door het dak de ruimte in komt, maar ook dat de uitstraling van je woning verbeterd en de leefruimte nog aangenamer wordt.

Een lichtkoepel zelf vervangen

Een lichtkoepel vervangen hoeft niet moeilijk te zijn en kan je ook prima zelf doen als je een beetje handig bent. Daarbij is het natuurlijk makkelijker als de nieuwe lichtkoepel past op de bestaande opening en je hier geen aanpassingen aan hoeft te doen. Je start door een snede te maken in de dakbedekking rondom de lichtkoepel.

Als je rondom hebt losgesneden, kun je vervolgens de oude koepel oplichten en van het dak verwijderen. Neem daarna de opstand van de nieuwe lichtkoepel en plaats deze op het dak op het gat van de oude lichtkoepel, waarna je deze vastschroeft. De opstand werk je vervolgens af met waterresistente dakbedekking, zoals bitumen. Als laatste plaats je de schaal van de lichtkoepel op de opstand en maak je deze vast.

Onderhoud

Door een lichtkoepel regelmatig te controleren en goed schoon te onderhouden, kun je de levensduur van de lichtkoepel flink verlengen en is een lichtkoepel vervangen minder snel nodig. Het onderhoud van een lichtkoepel is in de meeste gevallen zelf te doen, tenzij deze op een moeilijk toegankelijke plek zit. Controleer de lichtkoepel jaarlijks op beschadigingen.

Is de lichtkoepel beschadigd, dan kun je een ervaren partij vragen of de schade gerepareerd kan worden of dat het nodig is om de lichtkoepel in zijn geheel te vervangen. Door regelmatig te controleren kun je schade beperken en zijn de kosten voor reparatie wellicht niet zo hoog als wanneer je tot het laatste moment wacht.

Lichtkoepel schoonmaken

Onderhoud en schoonmaken verlengen de levensduur van een lichtkoepel, maar hoe kun je deze het beste schoonmaken? Als de lichtkoepel goed bereikbaar is, kun je het schoonmaken zelf doen. Besteed het anders uit aan een glazenwasser of gespecialiseerde partij. Start met schoonmaken door eerst het zand en vuil van de lichtkoepel te spoelen met water.

Daarna kun je met een zachte doek of spons en een natuurlijk schoonmaakmiddel de koepel reinigen. Gebruik nooit een droge doek of schuursponsje, want deze laten krassen achter. Ook een chemisch reinigingsmiddel kan schade aanbrengen. In het ergste geval beschadig je daarmee de koepel zo erg, dat de lichtkoepel vervangen nog de enige optie is.

Lichtstraat installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om een lichtstraat te installeren? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou lichtstraat kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Model lichtstraat
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met lichtkoepel vervangen offertes, Gratis! ►