Dakpannen vastzetten | Voorkom schade aan je dak

Als het dakpannen verankeren niet goed is gedaan, kunnen ze snel van het dak waaien bij windvlagen of storm. Om ongelukken te voorkomen moeten de dakpannen stevig worden vastgezet.

dakpannen vastzetten

Hoe wordt een dakpan bevestigd?

De regelgeving rondom het vastzetten van dakpannen is in 1992 ingevoerd. De holle soort dakpan die vroeger vaak werd gebruikt is beter bestand tegen wind, terwijl de modernere dakpannen die steeds meer gebruikt werden dit niet waren. Om dakpannen vast te zetten volgens deze nieuwe regels, wordt een dakpan van een panhaak voorzien.

Windbelasting

Om te weten welke panhaken nodig zijn, en de manier waarop de dakpannen worden verankert, moet er een verankeringsberekening worden gemaakt. Zo weet je precies hoeveel windbelasting jouw dak te verduren krijgt en hoe deze moet worden vastgezet. De gevel en de nok hebben vaak een hogere windbelasting dan het midden van het dak.

Verankering

De manier waarop je de dakpannen kunt verankeren kan verschillen. Je hebt altijd een panhaak nodig, maar er zijn twee manieren om dit aan te pakken. Je kunt kiezen voor een volledige verankering, waarbij elke dakpan bevestigd wordt met een panhaak. Dit is vooral nodig voor nokvorsten, gevelpannen en als je in een regio met de hoogste stuwdrukwaarde woont.

Als de weerstand van de dakpannen zelf al groot genoeg is, kun je kiezen voor elke andere dakpan vastzetten. Omdat je hierbij de haken al meteen over de panlat getrokken kan worden, is dit zogenoemde dambordpatroon stukken eenvoudiger om te leggen. Je moet de juiste methode kiezen om je dak zoveel mogelijk tegen stormschade te beschermen.

Hoe kan je dakpannen vastzetten?

Een stevig dak is belangrijk voor de bescherming van je huis tegen verschillende weersomstandigheden. Dakpannen vormen een belangrijk onderdeel van dit systeem, maar ze kunnen in de loop der tijd losraken door verschillende factoren, zoals wind, regen of gewoonweg door normale slijtage. Hier ontdek je de verschillende methoden om dakpannen stevig op hun plaats te houden.

Dakpannen vastzetten met kit

Het gebruik van speciale dakreparatiekit kan een goede manier zijn om losse dakpannen weer op hun plaats te zetten. Deze kit biedt een sterke hechting en flexibiliteit en het wordt toegepast op de onderkant van de dakpan om deze stevig op zijn plaats te houden. Het voordeel van kit is dat het zich aanpast aan temperatuurveranderingen en beweging van de dakpannen, waardoor het een goede oplossing is voor kleine reparaties.

Dakpannen vastzetten met schroef

Een manier die zorgt voor een wat betere structuur is het vastzetten van dakpannen met behulp van schroeven. Deze schroeven worden in de panlatten onder de dakpannen geplaatst, waardoor elke dakpan stevig vast komt te zitten. Het nadeel van deze manier is echter dat de plaatsing zorgvuldig gedaan moet worden om schade aan de dakpannen te voorkomen.

Dakpannen vastzetten met pur

Polyurethaanschuim, ook bekend als PUR, wordt soms gebruikt om dakpannen vast te zetten. Het wordt aangebracht tussen de dakpannen en de panlatten, waar het uithardt waardoor er een goede hechting ontstaat. PUR zorgt voor isolatie en vult eventuele ruimtes tussen de pannen en de latten op, maar het is daarentegen wel lastig te verwijderen wanneer er andere reparaties nodig zullen zijn.

Dakpannen vastzetten met cement

Een veelgebruikte methode, vooral vroeger, is het vastzetten van dakpannen met cement. Het cement wordt geplaatst op de scheiding tussen de dakpannen en zorgt voor een goede hechting. Cement is een duurzame oplossing, maar helaas kan het ook zorgen voor basten bij grote temperatuurverschillen.

Soorten panhaken

Het belangrijkste bij dakpannen verankeren is dat je de juiste panhaak kiest voor de klus. Er zijn twee grote soorten panhaken: overlappende sluiting en niet-overlappende sluiting. Welke type panhaak je precies kiest ligt aan de pannen. De meeste panhaken zijn van roestvast staal gemaakt. Enkele soorten dakpanmodellen kunnen ook worden vastgezet met schroeven van roestvast staal in een epdm volgring.

Tikpanhaak

Om een tikpanhaak te bevestigen, wordt deze in de panlat getikt, de haak valt dan in de zijsluiting van de dakpan. Deze panhaken zijn dan ook alleen geschikt voor dakpannen met een overlappende zijsluiting. De lengte van de panlat maakt hier niet uit. Er zijn hierin twee soorten: de enkele tikpanhaak en de dubbele tikpanhaak.

De enkele tikpanhaak wordt in de panlat getikt en valt daarna in de dakpansluiting. De dubbele tikpanhaak wordt op een manier in de panlat getikt dat de twee diagonaal aangrenzende dakpannen worden vastgeklemd door de bovenliggende vleugels.

Klikpanhaak

De klikpanhaak wordt, in tegenstelling tot de tikpanhaak, over de panlat heen getrokken, ook hiervoor heb je een overlappende zijsluiting nodig, omdat hierna de haak in de zijsluiting van de dakpan wordt vastgezet. Dit is de juiste panhaak voor een dambordpatroon, al kunnen andere panhaken hier ook voor worden gebruikt. Deze panhaak zorgt ervoor dat de pannen nog makkelijk opgetild kunnen worden na het verankeren.

TwinTikker

De TwinTikker panhaak is geschikt voor dakpannen zonder overlappende zijafdichtingen. Deze panhaak wordt op een bepaalde manier in de panlat getikt, zodat de twee schuin naast elkaar liggende pannen de vleugels inklemmen. Hierdoor zijn de dakpannen snel goed verankerd en is deze methode van verankeren een van de simpelste en snelste.

vastzetten dakpannen

Waarom dakpannen verankeren?

Als er een storm over het land raast, gaat deze sterke wind ook over de dakpannen heen. Dit kan leiden tot afgewaaide dakpannen. Hierdoor wordt er schade bezorgd aan de belangrijkste beschermlaag van je huis. Een goed geplaatst dak is waterdicht en zorgt ervoor dat er geen lekkage in huis komt.

Goede verankering pannendak

Om je gevel zo veel mogelijk te beschermen, is de dakpannen verankeren een goede en verplichte keuze. Als er een pan of zelfs meerdere pannen afwaaien, is dit een gevaar voor voorbijgangers en andere huizen. Door de juiste materialen met de specifieke eigenschappen die jouw dak nodig heeft te gebruiken, voorkom je problemen.

Juiste aanpak dak

Elk dak heeft weer een andere aanpak nodig, kies daarom de juiste panhaak voor de dakpannen verankeren aan de panlatten. Een andere pan heeft een andere weerstand nodig tegen de weersomstandigheden. Nokvorsten hebben vaak de grootste weerstand nodig en houden het dak, en dus ook de rest van de dakpannen, bij elkaar.

Het gekozen materiaal is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het verankeren goed gebeurt. Je kunt een dubbele tikpanhaak nog zo goed in de panlatten schroeven, maar bij dakpannen zonder overlappende zijsluiting zal dit niet werken. Hierdoor is het goed om een professional in te schakelen voor deze klus, zodat jij zeker weet dat je dakpannen goed verankerd zijn en je elke storm door kunt komen.

Zijn panhaken verplicht?

Ja, in Nederland is het vastzetten van dakpannen met panhaken verplicht. Dit wordt gedaan met panhaken van roestvrij staal om ervoor te zorgen dat deze lang hun werking kunnen behouden. Deze haken worden vervolgens op de hoeken waar dakpannen liggen vastgezet.

Kosten dakpannen vastzetten

Het vastzetten van dakpannen kost in Nederland gemiddeld zo’n €70 à €80 per vierkante meter. Houd er echter rekening mee dat deze prijs kan schommelen afhankelijk van de vraag/het aanbod, de aannemer en de precisie waarmee dit gedaan wordt. Het is daarom altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen om zo de beste deal voor jouw situatie te vinden.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Toch renoveren?

De dakpannen vastzetten is een goed moment om te kijken of je meer aan het dak moet laten doen. Voor de meeste methodes van dakpannen verankeren moeten de dakpannen van het dak gehaald worden. Dit is een goede mogelijkheid om meteen dakisolatie aan te laten brengen van buitenaf. Ook kan er worden gecontroleerd of delen van het dakbeschot moeten worden vervangen. Vooral na een daklekkage is het slim om een goede inspectie te laten doen.

Vaak kun je ook korting krijgen als je meerdere klussen tegelijk laat doen. Vraag dus ook bij buren of zij ook de dakpannen moeten vastzetten of iets anders willen laten doen. Als laatste is het altijd een goed idee om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen en te vergelijken. Zo krijg jij altijd de beste prijs en het beste resultaat!

Veel gestelde vragen

Waarom zitten dakpannen niet vast?

+
Na verloop van tijd kan het zo zijn dat dakpannen los komen te liggen door schade of door weersinvloeden. Daarom is het in Nederland verplicht om de dakpannen vast te zetten door middel van panhaken.

Wat kost dakpannen vastzetten?

+
Het vastzetten van dakpannen kost ongeveer tussen de 70 en 80 euro. Let hierbij wel op dat de kosten kunnen verschillen per aannemer, daarom is het aan te raden om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven.

Welke kit voor dakpannen?

+
Het gebruik van een goede kit bij het vastzetten van de dakpannen is een belangrijke stap die zal zorgen voor vele voordelen. Daarom is het aan te raden om een hoogwaardig product te gebruiken, denk hierbij aan MS Polymeerkit of High Tack kit.

Hoeveel panhaken per m2?

+
De vuistregel voor het bepalen van het aantal panhaken dat nodig is is 1/2x het aantal dakpannen dat gebruikt is per vierkante meter.

Dakpannen vast laten zetten: ontvang gratis offertes

Wil jij jouw dakpannen vast laten zetten door een ervaren vakman? Dan is het verstandig om offertes aan te vragen. Vul hieronder het formulier in en we brengen je in contact met erkende vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met dakpannen vastzetten offertes, Gratis! ►