Verschillende soorten en mogelijkheden vorstpannen
Gebogen dakpannen, vorstpannen genoemd, worden gebruikt om de voeg tussen twee dakvlakken op de nok van een dak af te dekken. De vorstpan is afhankelijk van het type dakbedekking dat op het dak ligt.
Vorstpannen
Om de vorstpannen bij de dakbedekking aan te laten sluiten wordt er bijvoorbeeld een rietvorst gebruikt om de nok van een rieten dak te bedekken. Bij de vele verschillende soorten machinaal vervaardigde dakpannen worden voornamelijk vorstpannen gebruikt met voor- en achtersluiting.
Verschillende soorten vorsten
Er zijn vier soorten nokpannen, namelijk de zadelvorst, de ballonvorst, welke bij Romaanse dakpannen wordt gebruikt, de Franse of Marseiller vorst, die driekantig is en is voorzien van flauw gebogen zijden en de ronde vorst die een doorsnede heeft met een halfcilindrische vorm. Daarnaast zijn er decoratieve vorstpannen die aan de bovenkant een sleuf bevatten waarin vorstnokonderdelen kunnen worden gezet. Eindvorsten voor plaatsen waar de nok ophoudt bij de gevel, evenals T-stukken en andere hulpstukken om aan verschillende dakvlakken te voldoen, behoren ook bij alle soorten vorstpannen.
Zelf vorstpannen aanbrengen of het werk door iemand anders laten doen?
Vorstpannen moeten altijd correct worden aangebracht. Het is dan ook cruciaal om de taak zorgvuldig en zonder fouten uit te voeren wanneer je zelf vorstpannen gaat aanbrengen. Je wilt immers wel voorkomen dat de vorstpannen in de loop van de tijd gaan lekken en voor vervelende lekkages gaan zorgen.
Vakman inschakelen
Het is altijd raadzaam om een vakman of expert in te schakelen voor het aanbrengen of vervangen van vorstpannen als je daar zelf nog geen ervaring mee hebt. Zij beschikken namelijk over de juiste opleiding en hebben daarnaast ook de nodige ervaring. Als je een expert inhuurt, voorkom je ook dat je zelf op het dak moet klimmen om de vorstpannen aan te brengen. Omdat een expert al veel ervaring heeft met het beklimmen van daken en het werken aan de dakvorst, is het werk dan ook een stuk veiliger uit te voeren.
Verschillende soorten vorstpannen
Naast de begin-, eind- en afdichtingvorstpannen zijn er verschillende andere soorten vorstpannen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de halfronde vorstpan. Als het gaat om vorstpannen is dit de keuze die het meest gemaakt wordt. Een andere vorstpan die nog weinig wordt toegepast is de hoeknokvorst, ook wel de ballonvorst genoemd. De term “hoeknok” verwijst naar de nokvorst die twee aangrenzende dakgrenzen, die elkaar onder een schuine hoek kruisen, precies verenigt tot de hoeknok en dus de nokvorsten vastzet.
De keuze voor vorstpannen
De zadelnokvorst is weer een andere soort vorstpan. Dit soort vorstpan wordt ook wel de omloopvorst genoemd, omdat hij vaak aan beide zijden van de kopsluiting gebruikt wordt. Een broekstuk zal niet als enige soort vorstpan worden gebruikt, maar is vaak wel een onderdeel hiervan. De keuze van de vorstpan wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder het type dakpannen dat momenteel op het dak aanwezig is, evenals de helling van het dak. Met deze elementen moet rekening worden gehouden om een verstandige keuze te kunnen maken.
De vorstpannen op een oude woning
In het verleden werden vorstpannen vrijwel altijd aangebracht en bevestigd met cement. Dit was echter niet het beste materiaal voor het vastzetten van deze pannen, omdat daken moeten kunnen meebewegen met het weer en de temperaturen buiten. Het gevolg van het gebruik van cement is dat de vorstpannen van oudere huizen vaker scheuren en dat er openingen en gaten in het cement voor kunnen komen. De vorstpannen kunnen daardoor uiteindelijk losraken. Hierdoor neemt de kans op lekkage en vocht, aantasting en schade van het hout en aantasting van het isolatiemateriaal van het dak snel toe.
Flexibele dakmortel
De dakdekkers van tegenwoordig gebruiken eigenlijk alleen maar flexibele dakmortel in plaats van conventioneel cement om de vorstpannen mee vast te zetten. De beweging van de dakconstructie zal hierdoor minder snel lekken veroorzaken bij je vorstpannen omdat deze dakmortel flexibel is en dus mee kan bewegen. Zo hoef je niet snel de nok te herstellen. Maar in deze situatie is het wel essentieel dat je dak voldoende ventilatie heeft. Een dak moet namelijk nog steeds kunnen ademen. Daarom wordt vaak gekozen voor ventilerende vorstpannen in combinatie met flexibele dakmortel.
Vorstpannen vergelijken: gratis offertes
Zijn de vorstpannen op jouw dak aan vervanging toe, of wil je een nieuw dak laten plaatsen? Vul ons formulier in om volledig vrijblijvend offertes te ontvangen, zodat jouw dak nog vele jaren weer en wind zal kunnen weerstaan!