Gordingendak | Zelf plaatsen of toch uitbesteden?
Ben je aan het kijken naar een nieuw dak? Dan zijn er een groot aantal varianten waar je naar kunt kijken. Vooral wanneer de volledige constructie vervangen moet worden, heb je een groot aantal keuzemogelijkheden. Een van deze opties is een gordingendak.
Alles wat je moet weten over een gordingendak
Deze pagina vertelt jou alles over een gordingendak en de werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden. Ook staan de voordelen van het dak, de kosten die je moet maken en de materialen die je nodig hebt op een rij. Zo zorg je ervoor dat jouw nieuwe dak gemaakt kan worden en jij ook voorbereid bent op alles wat hiervoor nodig is.
Waarom kiezen voor een gordingendak?
Een gordingendak is een stevige constructie, welke voorzien is van balken die veel gewicht kunnen dragen. Hierdoor heb je ook een veel betere constructie voor het dak. Het gordingendak biedt daarbij ook de basis voor het onderdak, van waaruit je kunt kiezen voor de juiste afwerking. Het dak zorgt er daarbij ook voor dat jij de basis voor de rest van jouw woning hebt. Het wordt namelijk tot een mooi geheel gebracht, waarna jij alles helemaal naar wens krijgt.
Voordelen en kwaliteit
De stevigheid en de totale afwerking zorgen ervoor dat jij zoveel mogelijk plezier kunt beleven aan jouw woning en daarbij ook een lange levensduur hebt. Met de hoogwaardige kwaliteit hoef je namelijk voor langere tijd niet meer na te denken over een verandering van het dak en komen er ook niet snel lekkages bekijken.
Nokgording
De nokgording is een belangrijk onderdeel van een gordingendak. Het is de bovenste gording, geplaatst op het hoogste punt van het dak, oftewel de nok. De nokgording dient als de belangrijkste steunbalk waaraan de dakspanten zijn bevestigd. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit maar ook voor een goede verdeling van het dakgewicht. Het type hout dat wordt gebruikt voor de nokgording speelt ook een cruciale rol in de duurzaamheid en prestaties van het dak. Veel gebruikte houtsoorten zijn Douglas en vuren hout.
Opbouw gordingendak
Een gordingendak is een traditionele dakconstructie die voornamelijk gebruikt wordt voor hellende daken. Het bestaat uit zware horizontale balken, oftewel gordingen, die van muur tot muur lopen. Dit dak bestaat uit verschillende onderdelen en er zijn verschillende opties mogelijk, waaronder:
Kepers dak
Een keperdak is een andere benaming voor een gordingendak. Wanneer je onderzoek gaat doen naar dit type dak en de mogelijke isolatie ervan is dit belangrijk om te weten om verwarring te voorkomen.
Dakkapel in gordingendak
Een dakkapel in een gordingendak toevoegen kan de functie en het comfort van je woning aanzienlijk verbeteren door extra licht en ruimte. In dit geval moet er bij de plaatsing van een dakkapel rekening gehouden worden met dat de gordingen mogelijk aangepast moeten worden.
In veel gevallen dient de onderste gording als een onderslagbalk, die zorgt voor extra ondersteuning bij de dakkapel. Bij het plaatsen van een dakkapel op een gordingendak is het ook belangrijk om te onderzoeken of er een vergunning nodig is.
Een belangrijk onderdeel bij het plaatsen van een dakkapel is de keuze tussen een op maat gemaakte of een prefab dakkapel. Een prefab dakkapel kan in één dag geplaatst worden, terwijl een op maat gemaakte dakkapel een langere installatietijd kan hebben. In dit geval zullen de installatiekosten dus ook verder oplopen.
De voordelen van een gordingendak op een rij
Een gordingendak brengt verschillende voordelen met zich mee. Enkele van deze voordelen zijn:
- Een gordingendak bestaat uit zware houten balken die zorgen voor voldoende stevigheid. Hierdoor ontstaat er een langere levensduur
- Er zijn vele soorten afwerkingen mogelijk, bijvoorbeeld de keus uit het soort dakpannen
- Het maken van de dakconstructie zal relatief snel gedaan worden. Wel kost een gordingen zadeldak meer tijd dan een spanten zadeldak
Welke materialen worden ervoor gebruikt?
Bij het gordingendak wordt gebruik gemaakt van zware houten balken. Deze balken zijn nodig om het gewicht te kunnen dragen van de dakpannen, maar ook om het dak in de gewenste positie te krijgen. De gordingen rusten verticaal op de geplaatste kepers. Deze kepers zijn de basis voor het onderdak, waar je later de isolatie (bijvoorbeeld met isolatieplaten) en de dakpannen op kan plaatsen. In sommige gevallen kan er in het midden ook nog een extra houten constructie komen, zodat de afstand beter te overbruggen is en de stevigheid zo hoog mogelijk blijft. In dit geval zal de constructie in goede staat blijven.
Waar moet je op letten bij een gordingendak?
Het plaatsen van een gordingendak is niet makkelijk. Je moet hier namelijk veel vakkennis voor hebben en weten hoe je de materialen op de juiste manier moet plaatsen. Daarnaast zijn er vele factoren die de kwaliteit van het dak bepalen. Voordat je de werkzaamheden uit gaat voeren of een vakman inschakelt om het dak en de constructie te laten plaatsen, is het daarom goed om deze factoren voor jezelf op een rij te zetten. Maar welke zijn dit precies?
De levensduur
Een van de belangrijkste factoren bij een gordingendak is de levensduur van de materialen. Je moet er namelijk voor zorgen dat het dak zo lang mogelijk meegaat. De kwaliteit van de materialen is daarom een belangrijk onderdeel. Door niet te besparen op de kosten voor de materialen, zorg je dat de levensduur zo lang mogelijk zijn.
Het onderhoud
Het onderhoud van het gordingendak is ook belangrijk. De dakconstructie moet namelijk altijd van goede kwaliteit blijven. Je moet er daarom voor zorgen dat je eens in de zoveel tijd een inspectie uitvoert. Hierbij kijk je in eerste instantie naar de isolatie en de dakpannen. Zo voorkom je dat jouw dak binnen een korte tijd kapot is. De reparaties en het onderhoud brengen over het algemeen minder kosten met zich mee, terwijl je er wel veel voor terug krijgt.
Gordingendak isoleren
Wanneer je een gordingendak plaatst, moet je ook zorgen voor een goede isolatie. Een gordingendak isoleren zorgt er namelijk voor dat invloeden van buitenaf geen schade aan kunnen brengen aan het dak en de rest van de constructie. Er zijn een groot aantal isolatiematerialen die hier geschikt voor zijn, waaronder isolatieplaten. Deze plaats je onder andere onder de dakpannen, maar ook aan de binnenkant van de woning. Met de juiste isolatiematerialen verleng je de levensduur van het dak en kun je ook genieten van een goed binnenklimaat.
De opties van een gordingendak
Voordat je een gordingendak plaatst, moet je ook weten welke opties er mogelijk zijn. De balken zijn vaak lang genoeg om een hellingdak te maken, waarbij de uiteinden op de muren bevestigd zijn. Echter kan het ook zijn dat de afstand te groot is, waardoor de stevigheid niet bewaard kan worden. Door in het midden nog een extra stuk te plaatsen, is het gewicht verdeeld over de afstand en kunnen de dakpannen er veilig op geplaatst worden.
De extra materialen
In sommige gevallen moeten er extra materialen bij het dak komen. Je moet daarom ook kijken naar andere materialen die nodig zijn voor deze afwerking. Denk hierbij niet alleen aan de isolatiematerialen, bijvoorbeeld isolatieplaten, als je het gordingendak wilt isoleren, maar ook aan de soort dakbedekking die je op het dak wilt hebben. Dakpannen komen in een groot aantal varianten, waarbij tegenwoordig ook zonnepanelen in de dakpannen verwerkt kunnen zitten. Ook moet je voor de juiste bevestigingsmaterialen zorgen die de constructie bevestigen aan de muren.
De kosten voor jouw gordingendak
Als je een gordingendak wilt plaatsen, moet je rekening houden met een aantal kosten. Zo moet je eerst alle materialen aanschaffen. De materialen moeten van goede kwaliteit zijn, waar je ook meer voor betaalt. Bespaar echter nooit op de kosten van de materialen, omdat je dan niet verzekerd bent van de kwaliteit. Ook dien je de juiste gereedschappen aan te schaffen of te huren bij een professional. Dit geeft dus ook weer een extra kostenpost voor jouw nieuwe dak. Ga je het gordingendak isoleren? Dan brengt dit ook extra kosten met zich mee.
Laten doen door een professional
Bij het inschakelen van een professional voor het plaatsen van een gordingendak zijn er meerdere kostenposten terug te vinden op de factuur. In eerste instantie zal de vakman de materialen aanschaffen die nodig zijn voor het dak, ook kan er advies op maat gegeven worden over bijvoorbeeld de belangrijste onderdelen of de btw. Deze kosten worden altijd aan jou doorberekend. Een specialist zal daarbij ook een bepaald uurtarief rekenen. Zorg ervoor dat je de tarieven van verschillende professionals met elkaar vergelijkt, zodat je hier wel op kunt besparen tijdens het plaatsen van het dak.
De plaatsing van een gordingendak
Een gordingendak kun je het beste laten plaatsen door een professional. Deze weet namelijk precies wat er moet gebeuren en welke materialen er nodig zijn om de dakconstructie te realiseren. De efficiëntie en kwaliteit die je krijgt bij een vakman, geeft jou een lange levensduur. Jij hoeft alleen nog maar te bekijken welke specialist het beste bij jou past.
Veelgestelde vragen
Wat is een gordingendak?
Hoe worden de gordingen in een gordingkap geplaatst?
Wat is het verschil tussen een gordingendak en een spantendak?
Hoe ver moeten de gordingen uit elkaar?
Nieuw dak: gratis offertes!
Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.