Dak bekleden met witte EPDM | Toepassing en Voordelen
Wil je een plat dak bedekken, dan is EPDM een goede optie. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om witte EPDM aan te schaffen.
EPDM voor plat dak: ook in het wit
Op een plat dak zijn dakpannen geen optie, maar wil je toch een manier hebben om te zorgen dat het dak waterdicht is en blijft. Dan is witte EPDM wellicht een uitkomst.
Welke kleur heeft EPDM?
EPDM dakbedekking is voornamelijk in de kleuren zwart en grijs verkrijgbaar. Doordat EPDM gemaakt is van een soort rubber met roetdeeltjes, zijn deze donkere kleuren het meest gangbaar.
De laatste periode is er ook een opmars bezig van witte EPDM. Witte EPDM is echter moeilijker verkrijgbaar dan de standaard zwarte en grijze varianten.
De reden dat sommige mensen willen overstappen op witte EPDM heeft te maken met energiebesparing.
Een wit dak neemt minder warmte op dan een zwart dak, waardoor de ruimte onder het dak beter geïsoleerd is en er in de zomer minder hard gekoeld hoeft te worden om de ruimte koel te houden.
Waarom witte EPDM gebruiken?
De vraag naar witte EPDM stijgt en dat geldt niet alleen voor kantoorpanden en magazijnen, maar ook voor woningen.
Met de stijging van de energieprijzen wordt het warm houden in de winter en het koel houden in de zomer van een pand steeds kostbaarder. Vandaar dat zowel bedrijven als particulieren zoeken naar manieren om op energiekosten te besparen.
Zeker met een plat dak vangt deze op zomerse dagen veel zonlicht op. De ruimte onder een plat dak kan daardoor heel snel heel warm worden.
Om te voorkomen dat je de hele dag een airco op vol vermogen moet aanzetten om de temperatuur laag te houden, kan het plaatsen van witte EPDM op het dak ervoor zorgen dat het dak en dus de ruimte eronder koeler blijft.
Voordelen gebruik witte EPDM
Het gebruik van witte EPDM heeft diverse voordelen die verklaren waarom er steeds meer vraag is naar deze variant dakbedekking.
Allereerst zorgt een witte dakbedekking ervoor dat het dak minder warmte opneemt. In vergelijking met zwart EPDM kan het temperatuurverschil wel 5 graden Celsius zijn.
Daarnaast kan het gebruik van witte EPDM in combinatie met zonnepanelen ervoor zorgen dat het rendement van de zonnepanelen omhoog gaat.
Een wit dak weerkaatst het zonlicht en zorgt dat het dak minder warm wordt, waardoor er efficiënter elektriciteit via de zonnepanelen opgewekt kan worden.
Voor bedrijven kan naïsolering van een bestaand dak met witte EPDM bovendien in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA).
Positieve eigenschappen van EPDM
Naast de voordelen van het gebruik van witte EPDM, heeft EPDM als materiaal in het algemeen ook nog enkele positieve eigenschappen die het gebruik ervan populair maken.
Het materiaal is bijvoorbeeld heel elastisch, waardoor het makkelijk in gebruik is en eenvoudig geplaatst kan worden.
Ook het feit dat EPDM op maat gemaakt kan worden en naadloos geplaatst kan worden, draagt hieraan bij.
Daarnaast is EPDM zeer goed bestand tegen weersinvloeden en veroudering, waardoor de levensduur van EPDM extra lang is met wel 50 jaar.
EPDM is bovendien onderhoudsvrij, je kunt er zonder problemen op lopen, het is wortelbestendig en volledig recyclebaar.
Nadelen van EPDM
Net als elk materiaal kleven er ook enkele nadelen aan het gebruik van EPDM.
Zo kan EPDM alleen verwerkt worden bij temperaturen boven de 5 graden. Is de temperatuur te laag, dan is de lijm te dik om goed te kunnen verwerken. EPDM is daarom minder geschikt om in de winter te plaatsen.
Daarnaast moet je luchtvochtigheid niet te hoog zijn. Bij een luchtvochtigheid van meer dan 80% heeft dit effect op de lijm en kan deze loslaten.
EPDM is een rubbersoort en kan dus zeer sterk naar rubber ruiken. Deze geur verdwijnt wel binnen enkele weken nadat het EPDM gelegd is.
Als laatste wordt de hogere prijs van EPDM vaak genoemd als nadeel. Het is namelijk duurder dan bitumen als dakbedekking. Bitumen gaat echter minder lang mee. Op de lange termijn kan het gebruik van EPDM daarom juist voordeliger zijn.
EPDM wit verven met coating?
Naast EPDM folie wordt ook steeds vaker een EPDM coating gebruikt. De voordelen van een EPDM coating zijn dat deze naadloos kan worden aangebracht, zeer hoge en lage temperaturen weerstaat, na aanbrengen direct waterbestendig is en net als de standaard folie een lange levensduur van zo’n 50 jaar heeft.
Dakcoating aanbrengen
Het aanbrengen van een EPDM coating is echter wel een nauwkeurig klusje waarbij vooral het waterdicht afwerken van hoeken en dakranden vraagt om ervaring en expertise.
Ook moet vooraf de juiste primer zijn aangebracht voor een goede hechting. Wil je een witte EPDM coating aanbrengen, dan kun je dit dus beter uitbesteden aan een professionele dakdekker.
Wat kost witte EPDM dakbedekking?
Gemiddeld kost het aanbrengen van witte EPDM tussen € 90 en € 120 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en btw.
De prijs van EPDM is afhankelijk van enkele factoren, zoals de dikte van de EPDM en het totale oppervlak van het dak. Soms kun je online ook EPDM kopen waar al het materiaal, de primer, lijm en het werk van de dakdekker al bij in zit. Maar vooral de arbeidskosten wegen op de prijs voor een plat dak met EPDM. Hoe complexer het dak is, hoe langer de installatie zal duren en dus hoe hoger de arbeidskosten zullen zijn.
Witte EPDM kopen
Als je van plan bent om je platte dak te bekleden met EPDM, dan is de beste plek om deze aan te schaffen via een dakdekker die de EPDM dan ook gelijk voor je kan plaatsen.
Door het via een professionele partij te kopen, weet je zeker dat je goede dakbedekking hebt en dat de dakbedekking op de juiste manier wordt geplaatst. Vaak heb je dan ook garantie op de plaatsing in het geval dat er toch iets mis is.
Als je zelf de EPDM op het dak wilt aanbrengen, kun je deze het beste online kopen. Doordat witte EPDM niet zo makkelijk verkrijgbaar is, zul je deze bijvoorbeeld in een bouwmarkt niet snel vinden.
Zelf EPDM aanbrengen
Wil je witte EPDM op jouw platte dak plaatsen, dan is een goede voorbereiding het halve werk. Start met het opmeten van het dak.
Reken daarbij niet alleen met het platte gedeelte van het dak, maar ook met de opstaande randen. Vervolgens dien je hier 20 centimeter bij op te tellen om ervoor te zorgen dat je voldoende EPDM hebt.
Als je het EPDM in het juiste formaat hebt, rol je dit uit op het dak en laat je het een half uurtje liggen om de ergste vouwen eruit te halen.
Lijmen
Zodra het EPDM voldoende heeft gerust en de vouwen eruit zijn, vouw je de helft van het EPDM terug met de kant die je gaat verlijmen naar boven. Met een roller breng je de EPDM lijm aan op de helft van het dak waar nu geen EPDM ligt.
De opstaande randen sla je hierbij over. Daarna rol je de EPDM stukje voor stukje terug over het gelijmde gedeelte en druk je het goed aan. Heb je de gelijmde helft gedaan, dan herhaal je de stappen voor de andere helft.
Heb je het platte dak gedaan, dan breng je lijm aan op de opstaande randen en druk je het EPDM goed aan met de roller. Als laatste vouw je de hoeken en lijm je deze vast.
Snij het overtollige folie weg en plaats dakrandprofielen om de dakbedekking netjes af te werken.