Mantavloer l Herkennen, repareren, vervangen en isoleren
Een mantavloer kan breken door roestvorming op de wapening in die betonvloer. In dit artikel lees je hoe je dit kunt herkennen én oplossen. Ook lees je de verschillen tussen een Mantavloer en een Kwaaitaalvloer!
Wat is een mantavloer?
Je herkent de mantavloer aan de specifieke kenmerken:
- De ribcassettevloer bestaat per element uit 2 betonbalken (de ribben) met een dunne vloerplaat ertussen aan de bovenzijde
- De elementbreedte is 120 centimeter
- De tussenplaat van beton is 5,5 centimeter dik en zit tussen die ribben
- Het kruipluik zit standaard in de plaat
Hoe herken je problemen bij een mantavloer en kwaaitaal vloer?
De mantavloer kent hetzelfde probleem als de kwaaitaalvloer en is een ander soort betonvloer. Betonschade aan mantavloeren kan optreden in woningen die gebouwd zijn tussen 1965 en 1981.
Wanneer je huis in die tijd is gebouwd kun je te maken krijgen met betonrot aan de mantavloer.
Reparatie mantavloer
Het repareren van de begane grondvloer vaak nodig. Door het gebruik van calciumchloride in het productieproces van de betonvloeren, is de kans op roestvorming op de metalen wapening in de vloer vergroot.
Vervolgens kunnen op den duur door die roestvorming stukken beton afbreken, waardoor de sterkte en daarmee de veiligheid van de vloer sterk afneemt. Dat probleem zien we ook bij de Kwaaitaalvloer.
Vervangen bij betonrot
Iets meer dan 100.000 woningen hebben last van gebreken aan de mantavloer. In het ergste geval betekent dit dat de begane grondvloer kan breken. Als repareren niet meer mogelijk blijkt, is het proces helaas te ver gevorderd.
Het compleet vervangen van de vloer is dan de enige optie.
Isoleren
De mantavloer in Nederlandse woningen is het eenvoudigst te isoleren als je de volledige vloerconstructie vervangt. Je kunt er ook voor kiezen om een bestaande mantavloer van vloerisolatie te voorzien, al kun je dan in de toekomst mogelijk opnieuw tegen problemen aanlopen.
Goede isolatie in de kruipruimte onder de betonvloer zorgt voor minder hangend vocht tegen de grindkorrels van de onderzijde van de vloer. Vocht kan verzakking van de vloerelementen veroorzaken.
Kosten onderzoek en herstel mantavloer
De kosten van het herstel zijn vaak hoog, vooral als er haast geboden is. De herstelkosten zijn uiteraard afhankelijk van de omvang van de schade, daar kan niet echt op bezuinigd worden.
Gemiddeld genomen betaal je voor het repareren van een mantavloer zo’n € 5.000.
Offerte mantavloer aanvragen
Wil je de mantavloer vervangen of voorzien van isolatie? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.