Huis beveiligen | Tips om je huis veiliger te maken
Voorkomen dat inbrekers je woning binnentreden is vaak minder lastig dan veel mensen denken. Met slechts kleine aanpassingen kun je ervoor zorgen dat inbrekers je huis overslaan.
Hoe beveilig je een huis tegen inbraak?
Er zijn een heleboel verschillende methoden om een huis beter te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan cameratoezicht, een beveiligingssysteem, verlichting met bewegingsdetectie of betere beglazing.
We doorlopen de voor- en nadelen van elke maatregel om te kijken of het iets voor jou zou zijn!
Zelf het huis beter beveiligen
Maak eens een rondje om je woning met het idee dat je een inbreker bent en zo snel mogelijk naar binnen wil treden. Op welke manieren zou je dat doen? Waarschijnlijk kies je dan de weg van de minste weerstand.
Stel je hebt een dichtbegroeide tuin zonder buitenverlichting. Het is voor inbrekers aantrekkelijk om daar een poging te wagen, omdat zij daar niet snel gezien worden. Het is dan zaak om deze kwetsbare plek te beveiligen met bijvoorbeeld verlichting, camera’s of een slim alarmsysteem.
Soorten woningbeveiliging
- Alarmsysteem
- Camerasysteem
- Binnen- en buitenverlichting met bewegingsdetectie
- Slimme deurbel
- Gecertificeerd hang-en-sluitwerk
- Dubbel glas
- Rolluiken
- Dievenklauwen
- Anti-inbraakstrips
- Deurketting
Wat is het beste alarmsysteem voor thuis?
Een van de meest effectieve maatregelen om een huis te beveiligen is het aanschaffen van een slim alarmsysteem. Zo’n systeem maakt vaak gebruik van magneetstrips waarmee beweging gedetecteerd kan worden. Zo kun je zien of er onverwacht een deur of raam wordt geopend. De kosten van alarmsystemen lopen behoorlijk uiteen.
Deze systemen zijn verbonden met een app op je telefoon, waardoor je meteen op de hoogte wordt gebracht. Je kunt er ook voor kiezen om bij detectie automatisch een signaal naar een meldkamer te laten sturen.
Slimme camera’s
Inbrekers worden vaak afgeschrikt door slimme beveiligingscamera’s. Kies voor een systeem met een stabiele en betrouwbare verbinding, het is belangrijk dat er geen haperingen op de beelden te zien zijn.
Door camera’s te richten op de voordeur, achterdeur of een raam kun je deze kwetsbare plekken beter beveiligen. Zorg ervoor dat je alleen je eigen terrein filmt, het is niet toegestaan de privacy van anderen te schenden.
Deurbelcamera
Een hele populaire maatregel waarmee je het huis kunt beveiligen is de deurbelcamera. Met deze beveiligingscamera kun je op ieder moment van de dag controleren wie er voor je deur staat.
Uit onderzoek is gebleken dat cameratoezicht heel doeltreffend werkt in het afschrikken van inbrekers. Zij zullen de woning waarschijnlijk overslaan en op zoek gaan naar een makkelijker doelwit.
Verlichting met bewegingsdetectie
Een inbreker maakt gretig gebruik van schaduw of donkere hoeken tijdens het inbreken. Hoe minder buren verdacht gedrag zien, hoe groter de kans dat de inbraak succesvol zal zijn. Om die reden is het verstandig om in en om het huis voldoende te verlichten, zeker bij de deuren.
Je kunt er ook voor kiezen om buitenverlichting met een tijdschakelaar aan te schaffen. Deze tijdschakelaars zijn goedkoop en kun je eenvoudig apart aansluiten. Zo zorg je ervoor dat het licht ook aan gaat als je zelf van huis bent.
Goede sloten aanschaffen
Op het moment dat je in een woning gaat wonen is het verstandig om de sloten te vervangen. Het liefst kies je voor gecertificeerd hang-en-sluitwerk. Dit hang-en-sluitwerk maakt het inbrekers knap lastig om de woning binnen te dringen.
Ramen worden hierbij vaak vergeten. Toch worden veel inbraken door een raam gepleegd. Je kunt de ramen beveiligen met een slot.
Dubbel glas helpt tegen inbraak
Voorheen zag inbraakwerend glas er niet mooi uit. Het glas werd inbraakwerend gemaakt doordat er een metalen gaas doorheen geweven werd. Tegenwoorden zijn er echter glassoorten verkrijgbaar waar je niets bijzonders aan ziet.
Dit dubbele glas is lastiger te breken en zorgt ervoor dat je er niet vlug een ruitje ingetikt kan worden.
Beveiligingstips voor deuren
- Maak de voordeur niet van glas maar van een stevig materiaal.
- Gebruik het beste hang-en-sluitwerk (dus ‘veel sterren’ en met de ‘beste reviews’).
- Kijk niet alleen naar het slot maar ook naar de scharnieren.
- Plaats niet 1, maar meerdere sloten op een deur om het forceren nog lastiger te maken.
Inbraakbeveiliging aan deuren toevoegen
Er zijn verschillende accessoires waarmee je een deur inbraakbestendiger kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan dievenklauwen, anti-inbraakstrips en een deurketting. Het zijn relatief kleine ingrepen waarmee je het een inbreker toch weer wat lastiger maakt.
Het is wel belangrijk om te weten dat veel accessoires niet aan kunststof deuren kunnen worden toegevoegd. Dat komt doordat je niet in het materiaal mag boren.
Voordelen van goede beveiliging
- Inbrekers zijn sneller geneigd je woning over te slaan
- Je kunt met een gerust hart slapen of op vakantie gaan
- Als er toch wordt ingebroken krijg je sneller een signaal
- In het geval van camera’s kun je bewijs verzamelen
- Je maakt mogelijk aanspraak op korting voor verzekeringen
Tips om een huis goed te beveiligen
Naast het laten installeren van bijvoorbeeld een alarmsysteem of goede verlichting zijn er een aantal dingen die je kunt doen om inbrekers af te schrikken.
Zo is het verstandig om waardevolle bezittingen goed uit het zicht op te bergen. Zo maak je het huis minder aantrekkelijk voor indringers.
Hoe maak ik mijn huis het beste veilig?
Een andere tip is om het huis bewoonbaar te laten lijken, ook als je regelmatig een paar dagen per jaar van huis bent. Je kunt bijvoorbeeld de lichten in huis aansluiten op tijdschakelaars en een buur of bekende inschakelen om de post weg te halen als je op vakantie bent.
Een huis zonder bewoonde indruk is vaker het doelwit van inbrekers, omdat de pakkans dan vanzelfsprekend lager ligt.
Wat is de beste manier om een huis tegen inbrekers te beschermen?
Helaas kan geen enkele maatregel de garantie geven dat er nooit wordt ingebroken in je woning. Toch is uit onderzoek gebleken dat veel maatregelen de kans op inbraak sterk verlagen.
Als een inbreker ziet dat het lastig is om in te breken slaan zij het huis waarschijnlijk over, tenzij je bijvoorbeeld waardevolle spullen in het zicht laat liggen.
Kosten beveiligingssysteem woning
De inbraakbeveiliging prijzen liggen ver uiteen. Voor een eenvoudige deurketting betaal je vaak nog geen € 20, terwijl je voor een alarmsysteem mogelijk € 300 uitgeeft.
Om kosten te besparen kun je ervoor kiezen om de meest kwetsbare plekken in huis het eerst aan te pakken. Als de verlichting op orde is hoef je bijvoorbeeld geen duur verlichtingssysteem met bewegingsdetectie aan te schaffen.
Bespaar niet op kwaliteit bij een huisbeveiligingssysteem
Het is hierbij belangrijk dat je niet bespaart op de kwaliteit van de beveiliging. De beeldkwaliteit is bij goedkope camera’s bijvoorbeeld vaak veel slechter dan bij een camera uit een duurder segment.
Probeer ervoor te zorgen dat je de juiste prijs-kwaliteitverhouding vindt. Het zou vervelend zijn als je investeert in beveiliging die achteraf gebreken blijkt te vertonen.