Alarmsysteem huis | Prijzen, vergelijking en installatie
Het alarm voor het huis helpt echt om inbraak te voorkomen. Daarnaast zijn er ook veel gratis dingen die je eenvoudig kunt doen om veiliger te wonen. Bekijk de tips voor als je een alarm overweegt. Vergelijk gratis de beste Offertes!
Welk soorten alarmen woning kiezen
Een alarminstallatie is een elektronisch systeem dat een alarmsysteem geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen. Een gangbare term is inbraakalarm, maar de huidige alarmsystemen hebben meestal meerdere mogelijkheden, zoals het signaleren van brand, diefstal, bij een persoonlijk alarm, etc. De systemen die je hierboven in de tabel ziet, zijn goed alarmsystemen die je zelf kunt aanbrengen.
Daarnaast kun je natuurlijk het installeren van een ‘professioneel’ alarmsysteem in huis uitbesteden aan een bedrijf. Dan betaal je meer en krijg je vooraf ook uitgebreid advies. Zo’n bedrijf kan ook specials aanbrengen zoals een gasdetector etc. De vraag wat het beste alarm is voor jouw huis is daarmee persoonlijk. Als je veel waarde hecht aan zo’n adviesgesprek, is dat zeker aan te raden. Wanneer je zelf goed onderzoek doet en een zelf gekocht alarm juist installeert, werkt dat natuurlijk ook gewoon goed.
Manieren van detectie beveiligingssysteem:
- Handmatig op app in je telefoon of op knop drukken
- Bewegingsdetectie. Deze ruimtelijk werkende detectoren zien een beweging in een ruimte. Als er iets beweegt dan treed een systeem in werking en gaat bijvoorbeeld een licht aan
- Glasbreukdetector: deze sensor reageert op geluidsgolven van glasbreuk
- Trildetector of seismische detector. Deze detectoren reageren op trillingen. Hierbij kan men denken aan de trilling die ontstaat als een muur of deur doorgebroken wordt of aan de trilling die ontstaat als ergens een gat in wordt geboord zoals een kluisdeur
- Magneetcontacten. Deze detectoren worden ook wel reed-contact schakelaars genoemd. Deze detecteren bijvoorbeeld op deur of raam dat open gaat. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van maakcontacten maar ook van verbreekcontact en wisselcontacten
- Infrarood. Bij een infrarood detectiesysteem wordt de verandering van infrarode temperatuur beweging gemeten
- Ultrasone golven of microgolven. Bij deze systemen maakt men gebruik van het Doppler effect
- Kanteldetectie. Deze detector reageert op het optillen van een machine of een voertuig. Vroeger hanteerde men voor kanteldetectie ook wel een kwikschakelaar
- Rookmelder. Een veelvoorkomend detectiesysteem is een rookmelder. Dit systeem geeft een geluidsignaal aan de omgeving maar kan ook een signaal naar een alarmcentrale sturen.
- Infrarood. Bij een infrarood detectiesysteem wordt de verandering van infrarode temperatuur beweging gemeten
- Waterdetector. Een waterdetector reageert wanneer water gedetecteerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er lekkage in een bepaalde ruimte optreed. Ook bij overstromingen zal een waterdetector in werking treden
- Gasdetector. Deze detectors treden in werking bij een gaslek. Er zijn verschillende gasdetectiesystemen die bijvoorbeeld aardgas of koolstofmonoxide of andere gassen kunnen detecteren
- Warmtedetector. Een warmtedetector reageert bij vlammen of oververhitting
Zorgen dat ongewilde gasten buiten blijven
Al deze zaken dragen dus bij om je huis veiliger te maken en te zorgen dat boze onverlaten buiten blijven.
Signaal naar beveiliging systeem
Daarna kun je kiezen tussen
- A Doormelden
- B Niet doormelden naar een meldkamer/ bedrijf/ politie
- NB Uiteraard krijg je dit zelf te zien en/of horen op je telefoon
Signalering
Vervolgens moet er iets gebeuren natuurlijk. Die sensor een detectiesysteem merkt een verandering in de omgeving op en stuurt op basis hiervan een signaal naar een systeem. Op basis van dit signaal kan een proces in werking treden.
Wat gebeurt er na de melding?
Dit kan er allemaal gebeuren na de melding:
- Geluid alarmsysteem ter plekke
- Licht alarmsysteem ter plekke
- Geluids huisalarm ter plekke
- Rolluiken dicht maken en andere zaken zoals hekwerk automatisch sluiten
- Bericht naar persoon in huis
- Bericht naar persoon buiten huis
- Op een scherm een licht gaan branden of geluid af waar dat bedrijf meer verder gaat
- Zoals langsgaan, bellen naar het huis en/ of de eigenaar
- En natuurlijk een combinatie van bovenstaande signaleringen
Stil alarm
Soms is er juist geen licht en geluid ter plekke om de daders op heterdaad te kunnen betrappen. Dit noemen we een stil alarm.
Wat heeft nog meer zin voor thuis beveiligen?
Maar laten we eens teruggaan naar de kern van de vraag: waarom zou je een alarm willen kiezen? Veiligheid is tegenwoordig steeds belangrijker. Deze markt is behoorlijk opkomend en de oplossingen die er allemaal zijn, blijken vaak erg efficiënt.
Niettemin vraagt veiligheid om gewoon ook goed nadenken bij jouw betreffende huis. Het zijn vaak simpele zaken die je eigen huis of bedrijf (bedrijfsalarm) aanzienlijk veiliger maken. We hebben het dan over beveiligingscamera’s, verlichting en sloten.
Verlichting
Buitenverlichting zorgt voor extra veiligheid. De lampen buiten gaan automatisch aan als er iemand in de buurt komt. Niet het licht zelf maar ook de klik van aangaan zal een effect hebben. Aangezien inbrekers niet graag verlicht worden bij hun ongure bezigheden, willen zij liever een huis waar het donker is en stil blijft. Buitenverlichting met bewegingsmelder zorgt dus heel simpel voor nog meer veiligheid in en rondom je huis. Daarnaast is het natuurlijk makkelijk voor als je in het donker weer in je huis komt.
Achterdeur
Ongeveer 1/3 van alle woninginbraken gebeurt via de zij-of achterdeur. Het alarmsysteem is naast stevige kozijnen een eerste stap in het inbraakveilig maken van je huis. Daarbovenop is het aangewezen om voor een individuele beveiliging van de deuren en ramen te zorgen. Er bestaan heel wat verschillende veiligheids sloten/ scharieren, tweede en derde sloten die je kan gebruiken.
Sloten
Als je puur naar de sloten kijkt zijn er de veiligheidscilinder, het veiligheidsbeslag en het meerpuntsslot. Gebruik ze in combinatie met elkaar voor een optimale beveiliging van je huis die niet te veel kost. Als je ze tegelijkertijd met alarmsystemen laat plaatsen, verlaag je de kans op inbraken drastisch.
Veiligheidssloten zijn veel steviger dan een gewoon slot. Een veiligheidsslot is heel moeilijk te manipuleren door inbrekers. Met een veiligheidsslot ben je dus beter beschermd tegen inbraak. Voor buitendeuren (voordeur of achterdeur) is een veiligheidsslot zeker aangewezen.
Techniek
Doordat een inbraak en vreemde mensen in huis een behoorlijk heftige indruk kunnen maken is voorkomen echt veel beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om je huis goed te beveiligen met sloten, verlichting en een hek want met deze technische verbeteringen kun je het een inbreker echt moeilijk maken, het liefst te moeilijk. De gemiddelde inbraaktijd om binnen te komen van 30 seconden wordt dan iets hoger en met een alarm is deze tijdspanne nog veel meer te verlengen.
Maak het moeilijk
Het is vaak heel simpel, een dief wil zo snel mogelijk binnen zijn en zo snel mogelijk weer weg zonder geluid te maken of zichtbaar te zijn. Als hij door goede beveiliging en door jouw alarm daar niet makkelijk in zal slagen kan hij zich bedenken en naar een ander huis gaan. Niet prettig voor die ander zonder alarm in huis maar wel goed voor jouw spullen en gemoedsrust. Een alarm kan daarbij helpen.
Vertrouwen op een degelijk alarm
Daarbij moet je natuurlijk kunnen vertrouwen op een goed systeem voor het alarm. Wanneer men serieus zorg wil dragen voor veiligheid, is het niet meer dan logisch dat zij alarm systemen van de beste kwaliteit in huis nemen.
5 minuten regel
Wellicht ken je de 5 minuten regel waarbij inbrekers na de 30 seconden om binnen te komen in een gemiddeld huis nog 4 minuten nodig hebben om de buit te zoeken en weer 30 seconden om het huis te verlaten. Hoe moeilijker ze het krijgen om binnen te komen of opgemerkt worden hoe lastiger ze het vinden en dat is wat je natuurlijk wilt. Gelukkig kun je best veel doen om hier wat seconden bij te sprokkelen.
Inbreken lastiger maken
Je kunt de volgende dingen zelf doen voordat je een alarm overweegt:
- Ga voor je huis staan en bedenk waar jezelf in zou breken
- Denk per ‘zwak punt’ een verbetering
- Werk die verbeterpunten af
De meeste verbeterpunten zijn:
- Deuren meer in het zicht laten komen door verlichting/ snoeien struiken en bomen
- Schriklichten met bewegingsdetectie met plots aanspringende lampen
- Veiligheidssloten toepassen op deuren en te openen ramen van de kozijnen
- Stickers van beveiliging/ alarm lichten gevel/ ‘Hier waakt te hond’, dit werkt echt
- Tijdschakelaars op verlichting
Hiernaast kun je verder kijken dan je huis en ook naar jezelf kijken:
- Verbreek routines zoals auto altijd op je oprit hebben
- Sociale veiligheid door afspraken met buren (help hen ook)
- Gordijnen open/ dicht momenten wijzigen
- Post weg (laten) halen
- Gras (laten) maaien
Huis bewaken
Met een slim huis kun je op afstand ook steeds meer doen met je huis zoals het alarm huis zelf bedienen en camera beelden bekijken. Bij sommige woningen zie je de lamp van het alarm tegen de voorgevel zitten en wellicht heb je ook al gezien dat sommigen een pincode moeten in toetsen om het huis binnen te komen.
Alarm systemen
Dit zijn alarmsystemen voor het huis maar er zijn ook alarm systemen die je niet kunt zien omdat het ook weer inbrekers aan kan trekken.
Verlichting
En zo zijn er twee stromingen, de ene wil geen slapende honden wakker maken en de andere groep wil met de lamp de inbrekers afschrikken. Deze mensen kiezen namelijk heel bewust om inbrekers te laten zien dat hun huis beveiligd is. Wat is nu een goed systeem en wat kun je gratis doen om je huis veiliger te maken?
Wel of geen alarm?
Laatst was er nog een onderzoek van het CBS en de resultaten waren best opvallend over de keuze voor wel of geen alarm. Slechts 1 op de 9 gezinnen heeft een alarm terwijl de bedragen wel meevallen en het aantal inbraken is toegenomen met 24%. Dit komt volgens hen door social media en de recessie. Inbrekers hebben gewoon meer geld en waardevolle spullen ‘nodig’ en door social media is het steeds beter te vinden of je in het huis bent of niet.
Wat je nog meer kunt doen
Voordat je een alarm overweegt zijn die social media zoals Twitter en LinkedIn dus een aandachtspunt want je kunt beter voorkomen dan genezen. Ook de afwezigheidsassistent in je mail is daarom onverstandig om te gebruiken. Want als je alleen maar noemt dat je over 1 week de mail leest dan kunnen inbrekers zelf wel raden dat de kans best groot is dat je ook daadwerkelijk op vakantie bent. Dit klinkt allemaal simpel en gelukkig is het dat ook, dus het is eenvoudig te voorkomen.
Installatie alarm
Je kan natuurlijk zelf een alarmsysteem aanschaffen en die in je huis plaatsen, maar ja wat dan? Welk systeem is nu het beste in jouw situatie? Welk model en merk moet je nou kiezen? Hoe zit het met de garantie? Op welke band (xxx Mhz) moet je draadloze verbinding ingesteld worden (als je bijvoorbeeld een draadloze alarmsysteem hebt)? Wel of geen meldkamer? Wat als je buurman op deze zelfde band zit? Op deze en overige vragen die je wellicht zult hebben moet je natuurlijk eerst een antwoord hebben voordat je een alarmsysteem kunt aanschaffen. Zo zie je dat een alarmsysteem zelf installeren toch nog voor de nodige vragen kan zorgen.
Alarm verlichting
De verlichting en het voorkomen van donkere plaatsen is de tweede grootste afschrikker. Want uit het onderzoek blijkt ook dat lang niet iedereen die buitenverlichting heeft op zijn huis (vier op de vijf Nederlanders) die ook daadwerkelijk aan doet. Om criminelen buiten de deur te houden laat bijna de helft van de Nederlanders een lampje branden als zij niet in het huis zijn en heeft ruim twee derde een extra slot op de deur.
Zelf je huis veiliger maken
Je kunt hiernaast zelf nog meer doen om je huis veiliger te maken. Een paar tips zijn bijvoorbeeld je containers achter de poort zetten zorgt er bijvoorbeeld voor dat inbrekers een opstapje hebben en veel begroeiing voor het huis zorgt voor plaatsen waar ze rustig hun gang kunnen gaan. Ga voor je huis staan en denk even als een inbreker, wat kun jij makkelijk doen om het ze iets lastiger te maken? De timer op een lichtschakelaar en een half kopje thee met opengeslagen krant op de tafel helpt ook als je op vakantie gaat. Wil je meer doen dan kun je de buren vragen om het huis meer bewoond te laten lijken door de gordijnen te openen, post weg te halen en sluiten en hun auto voor je huis te zetten.
Brutaler
Toch worden inbrekers ook gewoon brutaler en schuwen ze het steeds minder om ook in huis te gaan als er mensen thuis zijn. Om een luxe auto te stelen is tegenwoordig bv de sleutel echt nodig en als die niet eenvoudig te vinden is naast de voordeur dan aarzelen ze steeds minder om ook daadwerkelijk de slaapkamer in te gaan om die te bemachtigen. En dit zijn ervaringen die helaas nog vele jaren invloed hebben op de gemoedsrust.
Het kan altijd beter
Als je deze eenvoudige stappen al hebt ondernomen is het slim om te kijken hoe je het huis nog beter kunt bewaken want hoe lastiger het is om bij je huis in te breken hoe eerder inbrekers een ander huis kiezen. Niet fijn voor de buren maar wel voor jou. Wat voor mogelijkheden zijn er?
Hoe werkt een inbraakalarm?
Een alarm in huis is eigenlijk niet zo bijzonder meer, steeds meer woningen worden ermee uitgerust. Een inbraakalarm is een elektronisch systeem dat een alarm of geluid maakt wanneer een inbreker op een bepaald tijdstip (vooral ’s nachts) in je huis wil inbreken. De inbraakalarmen beveiligen vooral je persoonlijke eigendommen en inboedel. Daarnaast verkleint een inbraakalarm de kans dat je eigendommen gestolen dreigen te worden door een inbreker.
Detectie
Een alarmsysteem kan zoals je eerder las op verschillende manieren in werking treden. Je kunt natuurlijk zelf op een alarmknop drukken om een alarmsysteem in werking te laten treden. Dit is echter geen geautomatiseerd proces. Veel alarmsystemen werken wel automatisch. Deze systemen moeten dus gevaar of mogelijk gevaar waarnemen in de omgeving. Een alarmsysteem heeft echter geen zintuigen zoals mensen. In plaats daarvan maakt een alarmsysteem gebruik van sensoren/ “voelers”.
Met camera
Als de detector een inbraakpoging signaleert, wordt direct een sirene en eventueel een flitsend licht geactiveerd. Om de pakkans van inbrekers te verhogen, kun je kiezen voor een systeem dat wordt gekoppeld aan een videocamera, die een opname maakt zodra het alarm afgaat en de beelden direct doorstuurt naar bijvoorbeeld je mobiele telefoon.
Signaal naar meldkamer
Een andere optie is een systeem dat bij een gedetecteerde inbraakpoging direct een signaal afgeeft naar jouw mobiele telefoon of een centrale, afhankelijk van het systeem dat je kiest. In het eerste geval kun je zelf gaan kijken of buren vragen om een kijkje te nemen. Kies je voor aansluiting op een centrale, dan neemt de meldkamer contact met je op als het alarm afgaat, om te controleren of sprake is van loos alarm. Als het alarm serieus is, schakelt de meldkamer direct de politie in.
Veilig alarm
Een combinatie van de functies is ook mogelijk en hier kun je zelf over nadenken en in de offerte zullen er optieprijzen staan van deze mogelijkheden. Er is meer belangrijk om te controleren als je de offerte hebt ontvangen en dat is de kwaliteit en keurmerk van het systeem. Een systeem van de bouwmarkt heeft dit vaak niet.
Wat is een goed keur merk voor thuis alarm
Zoek in de offerte altijd naar een keurmerk of certificaat voor aansluiting bij een brancheorganisatie op beveiligingsgebied. De meest bekende verenigingen zijn deze twee:
Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven, VEB
Preventie certificaat, P.C.
Sensoren
Een alarmsysteem functioneert dus met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan. Allereerst zijn er actieve detectoren (zoals een camera), maar ook passieve detectoren (zoals infrarood en hitte detectoren). Alarmsystemen zijn in staat om elke beweging van een ongenode gast te registreren. Een actieve detector stuurt onzichtbare microgolven door de ruimte. daarnaast controleert de detector door middel van stralingen wat er in de kamer staat.
Werking met onzichtbare stralen
Wanneer er iets van die spullen weg is of weggehaald wordt gaat het alarm af. Een passieve detector werkt met warmte of infrarood detectoren. Dit zijn allemaal onzichtbare stralen. Wanneer deze straal onderbroken wordt dan gaat het alarm direct af. De infrarood-signalen kunnen zelfs worden aangesloten op een particuliere alarmcentrale.
Detectoren
Er bestaan verschillende soorten detectoren:
- Magneetcontacten genoemd detector (deze detecteren bijvoorbeeld op deur of raam dat open gaat)
- Infrarood detector (verandering van infrarode temperatuur beweging wordt gemeten)
- Detectie met ultrasone golven of microgolven
- Drukknop: geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt bij overval, brand of ziekte. Dit herken je uit films
- Glasbreukdetectie: reageert op geluidsgolven van glasbreuk
- Trildetector of seismische detector: reageren op trillingen zoals bv. het doorboren van een kluisdeur of uitbreken van een muur
- Kanteldetectie: (vroeger kwikschakelaar) reageert op het optillen van bijvoorbeeld een voertuig of machine
- Waterdetector: bij overstromingen of lekkage
- Gasdetector: (aardgas of CO of CO2 of andere…)
- Rookmelder
- Warmtedetector
Stille signalering valt niet op
De signalering zorgt ervoor dat die detectie van een inbreker ook daadwerkelijk naar een persoon of instantie gaat die actie onderneemt. Er bestaan luide en stille alarmen, wat inhoudt dat op de plaats waar het alarm geplaatst is niets speciaals gehoord of gezien wordt, maar bij de politie het alarm afgaat. Soms staat vermeld dat bij inbraak de politie automatisch gewaarschuwd moet worden.
Hoe bedien je een inbraakalarm?
De meeste alarmsystemen worden in- of uitgeschakeld door middel van een cijfercode die vaak bij de voordeur in een kastje zit. Maar de code kan ook worden ingevoerd op een bedienpaneel aan de in- of uitgang van je huis. Er zijn ook nog andere methodes om een alarmsysteem te bedienen. Dat kan bijvoorbeeld met je sleutel, een badge of door middel van vinger-, hand- of tegenwoordig zelfs oogherkenning.
Sommige mensen vragen: ‘Verdien je een alarm terug?’. Dat is lastig en wellicht niet. Tenminste, je zal dit waarschijnlijk niet kunnen berekenen want door een goed alarm wordt er niet tot minder ingebroken en dus weet je niet of er (meer) wordt ingebroken als je dat alarm niet had gehad. De afweging tussen de kosten van een alarmsysteem en de baten is dus niet te calculeren en daarom kiezen de meeste mensen voor een alarm voor een betere nachtrust en met een gerust gevoel op vakantie.
Lekker slapen
Wil je toch rekenen: valt er in je huis veel te halen aan waardevolle en verhandelbare spullen, dan zul je waarschijnlijk bereid zijn meer te betalen dan wanneer je weinig waardevolle spullen bezit. En woon je in een afgelegen, groot huis, dan ligt een keuze voor een systeem dat op een centrale is aangesloten meer voor de hand dan een alarmsysteem dat alleen geluidssignalen afgeeft.