Wat kosten wandpanelen voor de badkamer? | Prijzen op een rij
Wandpanelen in de badkamer zorgen voor een compleet nieuw, fris en mooi uiterlijk zonder dat het veel tijd of geld hoeft te kosten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Kosten van wandpanelen voor de douche en badkamer
Wil je wandpanelen in de badkamer laten plaatsen, maar vraag je je af wat deze kosten? Dit is onder andere afhankelijk van de soort wandpanelen die je kiest, het materiaal en de grootte van de panelen. Je kunt uitgaan van een gemiddelde prijs tussen de € 40 en € 70 per m².
Wie een exacte prijsberekening van zijn badkamerproject wil, vraagt beter een offerte op maat aan bij een specialist.
Muur van de badkamer verbouwen
Hoe hou je de kosten zo laag mogelijk wanneer je de badkamer moet gaan verbouwen om de wandpanelen te plaatsen? Welke volgorde kun je het beste hanteren? En hoe zorg je ervoor dat het werk van de badkamer verbouwing niet te lang gaat duren? Laat je hierover adviseren door een specialist.
Welke soorten wandbekleding zijn er?
Een wandpaneel is een kunststof of houten wandbetimmering die in de regel bestaat uit paneelwerk, aangebracht tegen het onderste gedeelte van een binnenmuur of wand. Deze betimmering bestaat uit houten of kunststof platen of deeltjes die een beschermingsfunctie voor de wand bieden.
Kunststof wanden
Kunststof wandelpanelen zie je steeds vaker terug in badkamers. Dat is niet zo gek, want kunststof is veel beter en vooral mooier geworden. Je hoeft het materiaal niet meer over te schilderen en sommige kunststof platen zijn zelfs niet te onderscheiden van echt hout. Bovendien zijn de wandpanelen in veel verschillende soorten en afwerkingen verkrijgbaar:
- Glad
- Reliëf
- Allerlei texturen
- In verschillende kleuren
- In kleurschakeringen
- Als look-a-like van tadelakt, leemstuc en betonciré stucwerk
- Met en zonder V-naad tussen de delen
- In allerlei breedtes en lengtes
Houten of houtlook wandpanelen
Doorgaans worden er geen houten wandpanelen in de badkamer geplaatst. Dit komt doordat het een vochtige plek is wat ervoor kan zorgen dat het hout aangetast wordt. Daarom zijn er veel alternatieven voor houten panelen in de badkamer. Dit zijn panelen gemaakt van kunststof die het uiterlijk van hout hebben, ook wel de houtlook genoemd. Zo profiteer je door de kenmerken van kunststof van waterbestendige wandpanelen en tegelijkertijd ook van het landelijke en stijlvolle uiterlijk van hout.
Betonlook wand panelen
Betonlook wandpanelen behoren ook tot de mogelijkheden voor de badkamer. Het voordeel van deze panelen is dat ze een lange levensduur hebben, doordat het materiaal duurzaam is en tegen een stootje kan. Vaak heb je ook nog eens de keuze uit een betonlook in verschillende tinten, zodat je wandpanelen kunt kiezen die perfect bij de rest van je badkamer passen.
Wandpanelen plaatsen
Het plaatsen van wandpanelen in de badkamer is vrij eenvoudig. De panelen dienen eerst op maat gesneden te worden, zodat ze goed passen op de desbetreffende muur of muren in de badkamer. Vervolgens kunnen ze eenvoudig op het oppervlak geplakt worden met behulp van lijm, tape of montagekit. Bij de afwerking is het belangrijk dat de wandpanelen worden afgekit met siliconenkit, zodat er een naadloze laag ontstaat en er geen water achter de panelen kan komen.
Kunnen wandpanelen over tegels van de muren geplaatst worden?
Wandpanelen kunnen op bijna iedere ondergrond aangebracht worden en daarom kunnen de panelen ook over tegels geplaatst worden in de badkamer. Dit scheelt een hoop werk en tijd tijdens het aanbrengen van de wandpanelen. De tegels hoeven er namelijk niet eerst uitgehaald te worden, waardoor sloopwerk in de badkamer niet nodig is. Hierdoor heb je ook nog eens minder afval nadat de panelen geplaatst zijn.
Voordelen en nadelen
Wandpanelen in de badkamer plaatsen, heeft zowel voordelen als nadelen. Door deze te vergelijken kom je erachter of dergelijke panelen geschikt zijn voor jouw badkamer.
Voordelen: waterbestendige platen
Het gebruik van wandpanelen in de badkamer wordt steeds populairder. De panelen bieden dan ook verschillende voordelen. Zo zijn kunststof platen tegenwoordig echt mooi en betaalbaar. Andere voordelen zijn:
- Ze zijn waterdicht/waterbestendig
- Er zijn verschillende kleuren en reliëfs verkrijgbaar
- Je kunt uitgaan van een goede kwaliteit
Vergeleken met stucwerk, tegels en andere soorten wandbekleding voor in de badkamer bieden wandpanelen ook diverse voordelen. Zo zijn de panelen hygiënischer en praktischer, doordat ze eenvoudig te plaatsen zijn. De panelen zorgen voor een naadloze wandbedekking en hebben geen groot onderhoud nodig.
Nadelen: hogere kosten
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen te benoemen. Zo kunnen de wandpanelen door de coating niet overgeschilderd worden. Als je dus na een aantal jaar verschillende kleuren wilt, dien je weer andere wandbekleding aan te brengen. Ondanks de relatief goede prijs liggen de kosten van wandpanelen voor de badkamer toch hoger dan bij tegels, wat het een wat duurdere investering kan maken. Door voor een inloopdouche te kiezen kun je de kosten wat lager houden. De inloopdouche kosten zijn over het algemeen relatief laag.