Stappenplan badkamer verbouwen | Begin met een goede basis
Met dit stappenplan badkamer verbouwen heb je alles duidelijk op een rij. Je ontdekt de tips en adviezen hoe je snel en betaalbaar een mooie, nieuwe relaxruimte maakt!
Stappenplan badkamer verbouwen
De badkamer verbouwen is een hele klus! Het is belangrijk om te weten waar je moet beginnen en welke mogelijkheden er zijn. Daarom kun je hier stappenplannen en checklists vinden van alles wat je moet weten voor je je badkamer gaat verbouwen. Waar begin je mee en welke volgorde is het slimst? Wij adviseren het volgende verbouwen stappenplan:
1.Bedenk wat voor indeling en stijl je wil
Maak een ontwerp van je nieuwe badkamer. Je kan hierbij denken aan de indeling, kleuren en materialen. Je kunt dit doen met behulp van software of door een professionele ontwerper in te schakelen.
2.Maak een indicatie van het huidige leidingnetwerk
Omdat je nieuwe badkamer wellicht een andere indeling zal krijgen, is het belangrijk dat je weet hoe het huidige leidingnetwerk in elkaar zit. Als je weet hoe je dit moet doen, kun je dit goed zelf uitvoeren. Wanneer je niet zeker weet wat de beste aanpak hiervoor is, besteed je dit beter uit aan een professional.
3.Sloop je huidige badkamer
Nu kun je de bestaande vloer, wandtegels, sanitair en andere bestaande elementen in je badkamer verwijderen.
4.Verleg eventueel leidingen en stroompunten
Ook in deze situatie geldt: ben je niet goed op de hoogte hoe je dit uit moet voeren? Vraag dan een loodgieter en elektricien om leidingen en stroompunten te verleggen. Wanneer dit namelijk niet goed gebeurt, loop je risico op lekkages of kortsluiting.
5.Monteer de afvoer van de douche
Bij deze stap ga je de afvoer van de douche of een douchegoot plaatsen.
6.Egaliseer je vloer
Het is belangrijk dat je je vloer egaliseert, voordat je deze gaat betegelen en voegen. Je kunt dit met een egaliseerpasta doen of uitgebreider door een professional uit laten voeren wanneer je vloer veel grote oneffenheden bevat.
7.Betegelen en voegen van de badkamer
Vervolgens is het tijd om je badkamer te gaan betegelen en voegen. Dit moet goed uitgevoerd worden om te zorgen dat er geen water door kan.
6.Plaats het sanitair
Nu de badkamer is betegeld, kun je het sanitair gaan plaatsen. Als je leidingen op de juiste manier verlegd zijn, kun je het sanitair gaan plaatsen.
9.Sluit de elektriciteit en verlichting aan
Het is belangrijk bij deze stap dat de stroom niet is aangesloten wanneer je elektriciteit gaan aansluiten.
10.Zorg voor de afwerking en stijl van de badkamer naar jouw wensen!
Maak je badkamer in deze stap helemaal naar wens en voeg accessoires toe die jij mooi vindt.
Hoe begin je aan een renovatie badkamer?
Een goed begin is het halve werk en daarom is het slim te beginnen met het verzamelen van ideeën. Misschien ben je hier al langer mee bezig of ga je er nu pas mee aan de slag, maar het is altijd goed om te doen. Zo krijg je een goed idee van wat je zelf mooi vindt en kun je makkelijker keuzes maken over de stijl en kleur van je nieuwe badkamer. Dit scheelt veel keuzestress als je verder bent met het verbouwen.
Om teleurstellingen te voorkomen, kun je het beste de badkamer uittekenen. Zo kun je ook meteen schuiven met de meubels en de extra opties die je wil toevoegen. Het is dan makkelijk om te zien of alles zal gaan passen, wat de beste indeling is en of je extra aansluitingen nodig hebt. De standaardmaten van gangbaar sanitair is als volgt:
Om teleurstellingen te voorkomen, kun je het beste de badkamer uittekenen. Zo kun je ook meteen schuiven met de meubels en de extra opties die je wilt toevoegen. Het is dan makkelijk om te zien of alles zal gaan passen, wat de beste indeling is en of je extra aansluitingen nodig zult hebben. De standaardmaten van veel aangelegd sanitair is als volgt:
- Toilet: 50cm ruimte aan de voorkant, 20cm zijkanten.
- Bidet: 60cm ruimte aan de voorkant, 20cm zijkanten.
- Wastafel: 55cm ruimte aan de voorkant, 15cm zijkanten.
- Douche: 70cm ruimte aan de voorkant.
- Bad: 70cm ruimte aan de voorkant.
Badkamer verbouwen kosten
Bij het maken van plannen voor je badkamer verbouwing, moet je weten wat voor budget je hebt. Een verbouwing is nooit gratis en de kosten kunnen hoog oplopen als je niet weet hoeveel je uit wilt geven. Wil je graag veel zelf doen? Dan ben je al goedkoper uit. Als je het door vakmannen wilt laten doen, moet je natuurlijk extra betalen voor de arbeidskosten. Bedenk dus eerst de beste manier om de badkamer te financieren en hoe je kan besparen.
Kun je materialen van je huidige badkamer hergebruiken? Misschien wil je de tegels op de vloer laten zitten, of is het toilet nog prima. Door hier goed naar te kijken kun je ook veel besparen op de kosten. Ook scheelt het veel in de kosten als je de bestaande aansluitingen opnieuw kunt gebruiken voor de nieuwe badkamer. Dan hoeven er geen leidingen of aansluitingen omgelegd te worden en ben je ook nog eens sneller klaar.
Waar moet je rekening mee houden voor de begroting van je badkamer verbouwing
- Kosten vakmannen
- Sloopwerk
- Afvoeren van puin
- Stuc- en kitwerk
- Tegels
- Sanitair
- Verlichting
- Monteren van het sanitair en verlichting
Checklist badkamer verbouwen
Bij het verbouwen van je badkamer, moet je rekening houden met veel factoren. Hierdoor is het risico dat sommige zaken over het hoofd worden gezien aanwezig. Vandaar dat je hier een checklist krijgt met de verschillende onderwerpen die van pas kunnen komen bij een nieuwe badkamer. Kies eruit wat jij van belang vindt in deze ruimte!
- Jouw wensen en eisen
- De doelgroep bij eventuele verkoop
- De ruimte
- De uitbreidingsmogelijkheden
- De kosten
- Het aantal slaapkamers, en dus het aantal benodigde badkamers
- Ventilatie mogelijkheden
- Sauna mogelijkheden
- Bidet mogelijkheden
- Direct daglicht in de vorm van daglicht in de badkamer
- Een toilet boven is meer en meer een must, positioneer deze bij voorkeur in een aparte ruimte als dit enigszins mogelijk is
Badkamer verbouwen tips
Verder is aan te raden om rekening te houden met een aantal vragen wanneer je je badkamer gaat verbouwen. Wat bij een bestaande badkamer renoveren en een nieuwe badkamer van belang is:
- Hoe is de ventilatie?
- Is alles geaard?
- Wil ik vloerverwarming (let op de vloerhoogte)?
- Hoe is de vochtwerendheid van de deur?
- TV in de badkamer aanleggen (of iPad standaard)?
- Is het kozijn nog goed (dubbel glas)?
- Bad voor 1 of 2 personen?
- Stofranden voorkomen?
- Vochtwerendheid plafond en muren?
- Geluid in de badkamer brengen (bluetooth speakers etc)?
- Kies ik een inloopdouche of douchen in bad?
- Wil ik een regendouche?
- Hoe zorg ik voor een goed ontwerp en een goede indeling?
- Wil ik douche jets/ massagedouche?
- Meerwaarde van de badkamer voor de toekomst (bij eventuele verkoop van het huis)?
- Hoe wordt de vloerhoogte (bij vloerverwarming vaak hoger)?
- Normale of dure designkranen?
- Hoe wordt het afschot?
- Waar is de toegang tot het bad voor verstoppingen in toekomst (luikje)?
- Hoe zorg ik voor een ruimtelijk effect (bv diagonale tegels)?
- Hoe zorg ik ervoor dat de uitstraling lang up-to-date blijft (bv kleur met losse accessoires)?
Wat moet ik regelen als ik mijn badkamer ga verbouwen/renoveren?
Ook tijdens de verbouwing zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Je wilt hier ook van tevoren goed over hebben nagedacht, want tijdens het renoveren heb je hier meestal geen tijd of energie meer voor.
- Waar ga je douchen in de tussentijd? De buren vinden het misschien wel prima als je een paar keer komt maar 2 weken lang is vaak wat lastiger. Onderschat dit niet. En door het klussen heb je extra behoefte aan een frisse douche op zijn tijd
- Check en dubbelcheck of je al het materiaal hebt
- Check en dubbelcheck ook of alle mensen er op tijd zullen zijn. Blijf contact houden met ze!
- Bekijk alle leidingen, lopen ze logisch, zijn ze nog goed, is de diameter goed, is de afvoer goed, is de toevoer goed en kort? (Dus neemt die de kortste weg van cv naar die kamer)
- Positioneer het ligbad, toilet en de douche en wastafels op de juiste plek. Dit is natuurlijk het moment om hier goed over na te denken
- Denk aan de meerwaarde van verbouwen en verkoopbaarheid van je huis. Als hij op de verdieping hoort maar hij zit (nog) op de begane grond dan is dit heel belangrijk om te heroverwegen in je stappenplan voor de verbouwing