Aannemer offerte | Waar moet je op letten?
Als je niet alles zelf gaat verbouwen zoek dan de juiste offerte voor jouw verbouwing. Hier zie je waar die aan moet voldoen zodat je geen risico loopt.
Offerte verbouwen
Door meerdere offertes aan te vragen voor je verbouwing krijg je marktwerking, omdat goede bedrijven soms werk nodig hebben, zijn ze bereid een scherp aanbod te doen waar je van kunt profiteren.
Kosten
Zoek je een aannemer voor je complete verbouwing of alleen voor een paar onderdelen van zodat je de rest van je verbouwing zelf kunt doen? Voor beide gevallen werkt een offerte aanvragen ongeveer gelijk met één verschil. Voor een onderdeel kun je hier boven rechts offertes aanvragen zonder dat je direct de aannemer of leveranciers op bezoek hebt. Ze dienen eerst (richt) prijzen in waarna je verder gaat kijken naar referenties en het totaalplaatje.
Verbouw tip
Omschrijf altijd zelf je verbouwing op papier en teken wat je wilt hebben. Kun je dit niet of wil je dit niet dan laat je dit gewoon doen. Noem daarbij ook dat je een inschatting wilt van de kosten voor je complete verbouwing of het complete onderdeel en niet alleen dat wat die aannemer opschrijft. Jij kan namelijk nooit weten of die offerte dan compleet is.
Aannemer uitkiezen
Als je een aannemer hebt geselecteerd, kun je een offerte aanvragen. In een offerte beschrijft je aannemer alle werkzaamheden die nodig zijn. Daar worden aannemer kosten bij gerekend. Als je precies weet wat je wilt, geeft de offerte tot in detail aan wat de kosten zijn. Heb je nog maar een vaag idee, dan krijg je vanzelfsprekend ook slechts een ruwe schatting.
Onderhandelen
Het kan dus lastig zijn om een offerte te beoordelen als ze zelf een omschrijving en prijs geven. Vraag je aannemer altijd om uitleg als er iets onduidelijk is. Nu kun je nog van alles veranderen. Komen de totale kosten in de offerte boven het budget uit, vertel het dan aan je aannemer. Je kunt dan of onderhandelen of met hem bespreken of een goedkopere oplossing mogelijk is. De kosten van de offerte kun je dus zeker met de aannemer onderhandelen.
Voorbeeld
Wat staat er in een offerte? Bepaalde informatie mag in een goede offerte echt niet ontbreken. Controleer de offerte zelf nauwkeurig of tenminste de volgende onderdelen in de offerte zijn opgenomen:
Checklist
- Een omschrijving van alle werkzaamheden
- Is het een totaalofferte? Zo ja, laat hem dat opschrijven (het zal jou een zorg zijn dat hij dat overdreven vindt)
- De plaats van het werk
- De begindatum van het werk
- Het moment van oplevering
- De tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen van het werk
- De kosten van het werk en de BTW daarover
- De aannemer aanbetaling en betalingstermijnen
- Eventuele risicoregelingen
- Eventuele stelposten
- Verwijzing naar de voorwaarden
Vaste prijs offerte
In een offerte neemt een aannemer een vaste prijs op, de aanneemsom. Meestal zijn de bouwplannen nog niet volledig. Bepaalde onderdelen van het werk staan nog niet vast. Bijvoorbeeld omdat je nog geen definitieve beslissing hebt genomen over het aantal stopcontacten in je huiskamer of de houtsoort van de kozijnen. Stelposten zijn kosten die nog niet precies kunnen worden vastgesteld. Stelpost moet je altijd zien te voorkomen, omdat er vaak discussie over komt of minimaal krijg je minder dan je verwacht.
Vergelijk
Het vinden van een betrouwbaar bouwbedrijf voor het verbouwen van je huis kan een uitdaging zijn. Het kiezen van de beste offerte vraagt om een zorgvuldige afweging. Let op het keurmerk bouwgarant, de vraagprijs en het uurtarief. Ook kleine verbouwingen kunnen relatief veel kosten met zich meebrengen.
5 stappen
Hoe vaak hoor je niet dat de kosten van nieuwbouw of een verbouwing hoger uitpakken dan voorzien? Door van tevoren goed na te denken over je wensen en deze samen met de aannemer door te spreken, kun je onvoorziene kosten zoveel mogelijk beperken. Hoe? Dit zijn in mijn ogen de 5 belangrijkste punten!
Stappenplan verbouwing offerte
Het verbouwen van je huis is een grote onderneming. Het kiezen van een betrouwbaar bouwbedrijf is hierbij een belangrijke stap. Maar waar moet je op letten bij het aanvragen van een offerte? Er zijn verschillende onderdelen om op te letten, namelijk het juiste bouwbedrijf met het bouwgarant keurmerk, het beoordelen van kleine verbouwingen, het begrijpen van de prijzen en het uurtarief.
Goede voorbereiding
Stap 1: Je droomhuis begint met een gedegen voorbereiding. Als je je wensen goed op een rijtje zet voordat je begint met (ver)bouwen levert dat veel voordelen op. Het kost misschien even tijd, maar die wordt dubbel en dwars terugverdiend tijdens de uitvoering van de verbouwing. Of je nu zelf gaat (ver)bouwen of een aannemer inschakelt.
Duidelijke opdracht
Stap 2: Hoe nauwkeuriger je de aannemer vertelt wat de bedoeling is, hoe beter het eindresultaat. Een voorbeeld: ‘een plafond timmeren in de gang’ is een te globale opdracht. Je zult het eens moeten zijn over:
- Het type plafond
- De te gebruiken materialen
- De verlichting
- De afwerking van trap en kozijnen
- De hoogte
- De randafwerking
- De afwerking
- De kleur
- De hoeveelheid lagen schilderwerk
Voegwerk
De prijzen van voegwerk hangt af van het soort voeg dat je kiest. De verschillende voegen hebben een andere uitstraling en sommige hebben ook nog een functionele werking.
Zo weinig mogelijk stelposten
Stap 3: Is het voor de aannemer duidelijk wat er precies gedaan moet worden, dan maakt hij een offerte. Hoe duidelijker je opdracht, hoe minder stelposten in de offerte. Want wie heeft er nu zin in discussies achteraf over de exacte inhoud van die stelpost?
Bespreek de offerte
Stap 4: Om de kosten van de verbouwing in de hand te houden is het belangrijk om de offerte goed door te spreken met je aannemer. Neem hiervoor de tijd en kijk niet alleen naar het eindbedrag. Zijn er bijvoorbeeld onduidelijkheden of hiaten? Bespreek ze met de aannemer.
Niets vergeten?
Stap 5: Zorg ervoor dat de offerte compleet is. Zijn alle werkzaamheden opgenomen? Is de aannemer niets vergeten? Zo voorkomt je teleurstellingen achteraf.
Verbouwing BTW 9%
De verbouwing 9% tarief geldt ook als je het werk als hoofdaannemer uitbesteedt. Maakt de baan deel uit van een groter contractwerk? Vervolgens verdeel je in de offerte en factuur de werkzaamheden tegen het 21%-tarief en het werk tegen het 9%-tarief.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt een offerte van een aannemer?
Hoe vind ik een goede aannemer?
Aannemer inschakelen: gratis offertes
Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!