Kantoor aan huis bouwen | Alle Opties en handige info
Een kantoor aan huis maken kan op zolder, in de garage of in nieuwbouw. Wat zijn de voor- en nadelen en kosten van een verbouwing kantoor aan huis maken voor je eigen werkplek?
Waarom een kantoor aan huis bouwen?
Een kantoor aan huis laten bouwen of zelf bouwen is ideaal voor degene die niet veel wilt reizen en graag de vrijheid wilt om zijn eigen planning in te zien. Een kantoor aan huis heeft een aantal voordelen en nadelen, hieronder zie je deze beschreven.
De voordelen van een kantoor aan huis
- Meer tijd voor je gezin: Als je een gezin hebt, dan is het aangenaam om in de buurt van je gezin te zijn. Je bent dichter in de buurt en kunt dus ook meer tijd met ze doorbrengen.
- Geen reistijd meer: Je hebt geen last meer van de verschrikkelijke files of volle treinen, je reist namelijk niet meer.
- Meer vrijheid in jouw planning: Je kunt beginnen en eindigen met het werken wanneer je maar wilt, je hebt alle vrijheid om jouw dag in te plannen zoals jij dat wilt.
- Geen overlast: Je hebt geen overlast van andere collega’s of andere dingen die je uit jouw concentratie kunnen halen.
De nadelen van een kantoor aan huis
Omdat je alleen werkt, kan het werk behoorlijk eenzaam zijn. Als je bijvoorbeeld op kantoor werkt, ontwikkel je snel verbindingen met directe collega’s, bedrijven en ondernemers. Als je als zelfstandige wilt netwerken, moet je er echt op uit
Waar moet een bedrijfsruimte aan huis aan voldoen?
Dit zijn de stappen om tot een goede eigen ruimte aan huis/ kantoor aan huis te komen:
- Wat zijn je eisen?
- Wat zijn je wensen?
- Wil je mensen kunnen ontvangen?
- Moet er een toilet dichtbij zijn?
- Moet er stromend water in het kantoor zijn (i.v.m. Senseo of de beste koffieautomaat bedrijf bv)?
- Moet er een wachtruimte zijn?
- Moet het huis afsluitbaar zijn van het kantoor?
- Hoeveel mensen moeten in het kantoor kunnen werken
- Is er airco nodig in de zomer
- Is er verwarming?
- Is er genoeg daglicht in het kantoor of moet je nog nieuwe kozijnen of achterpui vervangt of in een aanbouw meer licht door het dak laten komen?
Wat zijn de regels voor een bedrijfsruimte aan de woning?
Het opzetten van een thuiskantoor klinkt misschien eenvoudig, maar er zijn bepaalde regels en normen waaraan je je moet houden. Deze regels moeten zorgen voor een goede balans tussen werk en privé en om overlast voor de omgeving te voorkomen. Het moet voldoen aan de regels van het bestemmingsplan van jouw stad. Hier zijn enkele van de belangrijkste vereisten:
- Twee derde van het gebouw moet een woonfunctie blijven: Ieder stukje grond in Nederland heeft een bestemming. Deze bestemmingen worden vastgelegd in door gemeenten opgestelde bestemmingsplannen. Voordat je een thuiskantoor start, is het de moeite waard om te controleren of de bestemmingsverordeningen van jouw stad bedrijven aan huis toestaan. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Minimaal twee derde van de totale vierkante meters van jouw woning moet voor woondoeleinden worden gebruikt. Dit betekent dat slechts een derde van de woning voor commerciële doeleinden mag worden gebruikt. Deze regel zorgt ervoor dat de primaire functie van het gebouw als woonruimte behouden blijft.
- Geen overlast voor omwonenden: Een kantoor aan huis mag geen overlast veroorzaken voor de buren of de omgeving. Denk hierbij aan zaken als geluidsoverlast en verkeersoverlast veroorzaakt door klanten of leveranciers. Het onderhouden van goede relaties met je buren en het zorgen voor een rustige leefomgeving is cruciaal, vooral als je thuiswerkt.
- Geen externe reclame: Het is in principe niet toegestaan om grote reclameborden of advertenties op of rond het kantoor te plaatsen om aan te geven dat je daar een bedrijf runt. Hierdoor blijft het woonkarakter van de wijk behouden en wordt voorkomen dat woongebieden commercieel worden.
Kantoor aan huis maken
Je kan op verschillende plaatsen in huis een kantoor aan huis maken. Het liefst doe je dat zonder verbouwing, maar vaak heb je voor een echt goede fijne werkplek aan huis wel wat te verbouwen. Als dat allemaal niet mogelijk is, kun je een nieuwbouw overwegen, maar dan kan een ruimte huren misschien wel net zo interessant zijn om je eigen kantoor te maken.
Opties
Waar kun je nu dat kantoor aan huis allemaal maken?
- Op zolder
- In slaapkamer (die over is)
- In Garage
- In buitenberging
Wat kost een kantoor bouwen aan huis?
Wanneer je erover nadenkt om een kantoor te bouwen aan huis, ben je natuurlijk nieuwsgierig naar wat het allemaal gaat kosten. Deze kosten hangen af van verschillende factoren, zoals het ontwerp en de grootte van het kantoor en het inrichten van het kantoor. Om kosten te besparen kun je bepaalde kosten als aftrekkosten zien. Hieronder zie je welke kasten als aftrekkosten worden gezien.
Welke kosten zijn aftrekbaar?
Bij het inrichten van een thuiskantoor kunnen bepaalde kosten als aftrekpost worden gedeclareerd bij het indienen van jouw belastingaangifte. De aftrekkosten kunnen helpen de kosten voor het opzetten van een thuiskantoor te verlagen en belastingvoordelen te verkrijgen. Hier volgen enkele voorbeelden van aftrekbare kosten:
Aftrek kosten van het inrichten
Je kunt de btw op de kosten van kantoorrenovatie aftrekken als je de kosten niet kunt aftrekken omdat je niet aan de belastingregels houdt. Als je de zolderkamer bijvoorbeeld inricht als werkruimte, kun je aanspraak maken op BTW teruggave over de kosten van jouw bureau, stoel of computer. Kosten gemaakt boven de € 450,- en langer dan een jaar duren, kunnen worden afgeschreven en kunnen ook leiden tot investeringsaftrek van de Belastingdienst.
Kosten van diensten en producten
De kosten van diensten en producten die in het thuiskantoor worden gebruikt, zoals het inhuren van een schoonmaker of een beveiliging, zijn ook aftrekbaar. Daarnaast zijn ook uitgaven voor woonproducten, verzekeringen, internet- of telefoonabonnementen en andere zakelijke diensten of producten aftrekbaar, mits deze voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. Met andere woorden: deze kosten verlagen het belastbaar inkomen en kunnen de belastingplicht verlagen.
Als je ervoor hebt gekozen om een aannemer in te schakelen maak je ook nog eens aannemer kosten.
De energie kosten
Energiekosten die voortvloeien uit bedrijfsactiviteiten kunnen van de belasting worden afgetrokken. Dit kan worden berekend door het aantal vierkante meters van het kantoor te delen door het totale aantal vierkante meters van het huis. Is het kantoor bijvoorbeeld 10 vierkante meter en de totale oppervlakte van de woning 100 vierkante meter, dan is 10% van de energiekosten fiscaal aftrekbaar. Met andere woorden: afhankelijk van het percentage van de woning dat als thuiskantoor wordt gebruikt, kan een deel van de energierekening als zakelijke kosten worden gedeclareerd.
De zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen als bedrijfsmiddel worden beschouwd als ze afzonderlijk op het dak worden geïnstalleerd en niet geïntegreerd zijn, en als het thuiskantoor meer dan 10% van de totale oppervlakte van de woning in beslag neemt. In dit geval kunnen de kosten worden afgetrokken voor het deel dat voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat de opgewekte energie wordt beschouwd als een bedrijfsmiddel en moet worden belast. De investeringskosten van zonnepanelen zijn dus aftrekbaar op basis van zakelijk gebruik, maar de opgewekte energie wordt gezien als bedrijfsinkomen en is belastbaar.
Belasting voordeel
Fiscaal is er ook nog het een en ander te zeggen over een kantoor aan huis maken want met eigen ingang en sanitair is deze voor de belastingdienst soms echt als afzonderlijke eenheid te duiden. En zo’n kantoor aan huis heeft dan voor de belasting een aparte status en dat geeft belastingvoordeel. Informeer altijd bij je adviseur voor belastingen.
Inkomstenbelasting belastingdienst
Wist je dat de kosten die jouw kantoor maakt, aftrekbaar zijn bij jouw aangifte inkomstenbelasting? Voordat je dit kunt doen en volgens de Belastingdienst over een fiscaal gekwalificeerde werkruimte beschikt, moet je aan twee voorwaarden voldoen:
Inkomenscriteria: Je voldoet aan deze voorwaarde als je minimaal 30% van je omzet in de ruimte verdient en minimaal 70% van je omzet in of vanuit je werkruimte. Als je een andere werkruimte heeft, moet minimaal 70% van je omzet uit die ruimte komen.
Onafhankelijkheidscriterium: Aan deze voorwaarde is voldaan als de werkruimte duidelijk herkenbaar is als werkruimte. Bij deze norm moet je als het ware een eigen ruimte kunnen verhuren en moet je werkruimte beschikken over eigen sanitair en aparte gangen.
Zelfstandige werkruimte
Om je eigen werkruimte te maken waar je lang plezier van hebt moet je dus behoorlijk wat uitzoeken en dat is niet alles. Daarna moet je de verbouwing gaan uitvoeren of leiden en zorgen dat het binnen de kaders blijft passen. Een verbouwing die je echter goed maakt, is wel goed voor jaren werkplezier en daarom is bijvoorbeeld de garage zo’n gewilde grote ruimte die je echt naar je zin kunt maken. Bekijk hier meer voor de garage bij het huis voegen.
Aannemer inschakelen: gratis offertes
Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!