Wat is de prijs van aluminium kozijnen? | Kosten en subsidie

Ontdek de wereld van aluminium kozijnen en krijg inzicht in de prijs per vierkante meter, inclusief plaatsing. In dit artikel duiken we dieper in op de factoren die de kosten beïnvloeden en leer je meer over de voordelen, overwegingen en wat je kunt verwachten bij de aanschaf van aluminium kozijnen.

aluminium kozijnen prijs

Wat kost een aluminium kozijn?

Voor een aluminium kozijn betaal je gemiddeld € 900 per stuk. Dit is voor een kozijn met een afmeting van 80 x 120 cm. Deze prijs is alleen voor het kozijn zelf, de kosten voor het glas zitten hier nog niet bij. De totale kosten zijn dus onder andere afhankelijk van het aantal kozijnen dat je wilt laten plaatsen, maar ook van het type glas dat je kiest.

Besparen op de kosten

Je wilt natuurlijk altijd de beste kwaliteit ontvangen voor de laagste prijs. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om de prijs van aluminium kozijnen zo laag mogelijk te houden. Dit is zeker handig als je het moet doen met een bepaald budget. Enkele opties om te besparen op de kosten:

  • Als je een groter aantal kozijnen tegelijk koopt, krijg je vaak korting. Koop dus alle aluminium kozijnen bij dezelfde leverancier of werk samen met de buren om te profiteren van kwantumkorting.
  • Ga na of bepaalde materialen van je huidige hergebruikt kunnen worden. Dit scheelt niet alleen op de kosten, maar is ook nog eens duurzaam. 
  • Vraag meerdere offertes aan bij leveranciers in de buurt. Zo kun je de prijzen vergelijken en uiteindelijk de beste deal vinden. 
Kozijnen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar kozijnen specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk kozijn offertes

Factoren die de prijzen bepalen

Er zijn meerdere factoren die de prijs van aluminium kozijnen bepalen. We bespreken de opties hieronder, zodat je kozijnen kunt kiezen die passen binnen je budget. 

Het type raamkozijn

Er zijn verschillende soorten raamkozijnen waaruit je kunt kiezen: 

  • Vast raam: Een vast raam is een kozijn dat niet geopend kan worden. Deze optie wordt vaak beschouwd als de meest budgetvriendelijke keuze, omdat er standaard kozijnen in zitten die geen ingewikkelde installatie vereisen. Hoewel het niet de mogelijkheid biedt om te openen, kan een vast raam esthetisch en functioneel zijn in ruimtes waar ventilatie niet van primair belang is.
  • Draai-/kiepraam: Een draai-/kiepraam is flexibel door de mogelijkheid om het raam naar binnen te draaien of te kiepen in één richting. Deze ramen kunnen ook worden geconfigureerd als een combinatie van een vast raam en een beweegbaar deel. Vanwege de meer geavanceerde constructie en functionaliteit zijn draai-/kiepramen over het algemeen duurder dan vaste ramen. De extra kosten worden echter vaak gerechtvaardigd door de verbeterde ventilatiemogelijkheden en het gemak van reiniging en onderhoud.

Het type glas

Bij de aanschaf van een aluminium kozijn hoort ook de keuze voor het type glas. Er zijn diverse glasopties beschikbaar, elk met hun eigen isolatieniveau. Een betere isolatie kan resulteren in aanzienlijke besparingen op de energierekening. Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor het juiste type glas niet alleen invloed heeft op de isolatie, maar ook op de prijs. Het vinden van de juiste balans tussen isolatiewaarde en budget is dus belangrijk.

Glas soortIsolatieGemiddelde prijzen per m²
Standaard dubbel glasMatig€ 70 – € 100 
HR+ glasVoldoende€ 110 – € 130
HR++ glasGoed€ 130 – € 150
HR+++ glasUitstekend€ 170 – € 190

Prijzen voor het laatst geüpdate: mei 2024

Extra opties

Je kunt de aluminium kozijnen uitbreiden met extra opties. Wil je geen last hebben van insecten binnen? Laat dan direct ook een insectenhor plaatsen. Voor frisse lucht in huis en goede ventilatie kun je kiezen voor ventilatierooster. Beide opties hebben invloed op de totaalprijs. Voor ventilatieroosters betaal je gemiddeld tussen de € 15 en € 60 en voor een hor tussen de € 65 en € 90. 

Hoeveel subsidie op aluminium kozijnen?

Als je aluminium kozijnen laat plaatsen met dubbel glas of triple glas, kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Dit is de Investeringssubsidie duurzame energie, ook wel ISDE. Deze regeling is opgezet door de overheid om energiebesparende maatregelen in woning en bedrijfspanden te stimuleren. Met deze subsidie kun je de kosten van de kozijnen drukken. 

Voorwaarden ISDE voor dubbel glas en triple glas

Een belangrijke voorwaarde voor de ISDE is dus dat je kozijnen laat plaatsen met HR++ glas (dubbel glas) of triple glas. De te vervangen glasoppervlakte moet minimaal 8 m² bedragen. De maximale subsidie is voor een totaal van 45 m². Er gelden specifieke U-waarde eisen voor het gekozen glas: 1,2 W/m2K voor HR++ glas en 0,7 W/m2K voor triple glas.

Een andere voorwaarde om in aanmerking te komen voor de subsidie is dat de kozijnen door een erkende vakspecialist geplaatst worden en dat de subsidieaanvraag binnen 12 maanden na uitvoering wordt ingediend. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de voorwaarden en subsidiebedragen.

aluminium kozijnen prijs

Voordelen alu kozijnen laten plaatsen

Ondanks dat de prijs van aluminium kozijnen doorgaans hoger ligt dan andere varianten zijn er ook diverse pluspunten. We hebben de voordelen van aluminium kozijnen daarom op een rijtje gezet:

  • Robuuste profielen voor grote raamoppervlakken: Aluminium kozijnen met sterke profielen zijn uitstekend geschikt voor grote raamoppervlakken, waardoor het duurzame kozijnen zijn en een stabiele keuze voor diverse toepassingen.
  • Onderhoudsvriendelijk: Aluminium kozijnen zijn uiterst onderhoudsvriendelijk. Het ontwerp zonder spleten of schilfers voorkomt dat vuil zich ophoopt, waardoor ze gemakkelijk te reinigen zijn en er langdurig mooi uit blijven zien.
  • Duurzaamheid en vormvastheid: Aluminium is van nature bestand tegen uv-stralen en vocht en krijgt een extra beschermende laag. Dit draagt bij aan de duurzaamheid en vormvastheid van de kozijnen.
  • Recyclebaarheid: Aluminium is zeer eenvoudig te recyclen zonder enig kwaliteitsverlies. Deze eigenschap maakt het materiaal 100% herbruikbaar, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Veel gestelde vragen

Wat is de levensduur van aluminium kozijnen?

+
Aluminium kozijnen hebben een lange levensduur van 25 tot wel 50 jaar, afhankelijk van onder andere het onderhoud en de kwaliteit.

Wat is duurder, kozijnen van hout of aluminium?

+
De kosten voor aluminium kozijnen liggen doorgaans zo’n 20% hoger in vergelijking met houten kozijnen. Deze prijsverschillen worden beïnvloed door diverse factoren, waaronder de materiaalkosten, productieprocessen en eventuele extra eigenschappen van de kozijnen.

Wat is goedkoper, kunststof of aluminium kozijnen?

+
De initiële kosten voor aluminium kozijnen kunnen tot wel 30% hoger liggen vergeleken met kunststof. Deze prijsverschillen zijn deels te verklaren door de lagere grondstofprijzen voor kunststof kozijnen. Het is van belang om bij de afweging tussen deze materialen niet alleen naar de aanschafkosten te kijken, maar ook naar factoren zoals duurzaamheid, onderhoud en esthetiek.

Aluminium kozijnen plaatsen: gratis online offertes op maat

Wil je je oude kozijnen vervangen door nieuwe aluminium kozijnen? Ben je wel eerst benieuwd wat de prijzen zijn? Geef dan je wensen door via ons formulier en ontvang offertes op maat. Je vergelijkt eenvoudig de prijzen en kunt zo kozijnen vinden die perfect aansluiten op je situatie en wensen en passen binnen je budget. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.






Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes