Huis gekocht | Wat nu? | Alle info op een rij!

Goed nieuws, je hebt eindelijk dat mooie huis gekocht waar je jouw oog op had laten vallen. Maar dit is natuurlijk nog niet alles. Wellicht wil je nog wat aanpassen aan dat huis om deze nog mooier te maken.


huis gekocht

Waar moet je op letten bij laatste inspectie als je een nieuw huis koopt?

Bij de laatste inspectie van een huis moet je goed opletten of alles is zoals afgesproken. Controleer of alle apparaten werken en of er geen schade is die je eerder niet hebt gezien.

Kijk ook of alle afgesproken zaken, zoals lampen of gordijnen, aanwezig zijn. Test alle kranen, de verwarming, en elektrische installaties. Controleer ook of er geen lekkages zijn en/of ramen en deuren goed sluiten. Maak foto’s van eventuele problemen.

Deze inspectie is je laatste kans om problemen aan te kaarten voordat je het huis officieel overneemt.

Wat te doen voor de sleuteloverdracht?

Voor de sleuteloverdracht moet je een aantal zaken regelen. Zorg dat je alle benodigde documenten, zoals je identiteitsbewijs en de koopovereenkomst, bij je hebt.

Controleer of alle betalingen zijn afgerond, inclusief de overdrachtsbelasting en notariskosten. Het is ook slim om een afspraak te maken voor een laatste inspectie van het huis vlak voor de sleuteloverdracht.

Zo weet je zeker dat alles in orde is. Regel ook dat je verzekeringen en nutsvoorzieningen op tijd overgezet zijn op jouw naam.

<h3?Wat te regelen na kopen woning?

  1. Moet er nog geschilderd worden? Zo ja, wat voor kleuren wil je gaan gebruiken?
  2. Zou je nog graag iets willen verbouwen? Als je nog wilt verbouwen, dan is het slim om dit te doen voordat je in het nieuwe huis gaat wonen. Als je namelijk al ingetrokken bent en je moet dit nog doen zul je er waarschijnlijk veel last aan ondervinden.
  3. Hoe ga je het inrichten? Waarschijnlijk heb je hier al aan gedacht sinds de eerste bezichtiging van het huis. Nu is het tijd om dit in de praktijk te gaan brengen.
  4. De verhuizing plannen: wie gaat ons helpen, de familie of misschien toch een verhuisservice? En hoe hoog zijn de verhuiskosten eigenlijk?
  5. De buren leren kennen is natuurlijk ook niet onbelangrijk.

Verzekeringen bij huiskoop

Wanneer je een huis hebt gekocht moet je aan een aantal verzekeringen denken. Sommige zijn verplicht en andere zijn verstandig. Hieronder vind je ze op een rijtje, wel zo handig!

  1. Opstalverzekering: Deze verzekering voor het huis moet je meestal verplicht afsluiten van je hypotheekverstrekker. De opstalverzekering verzekert eventuele schade aan je woning. Je verzekert het bedrag dat nodig is om het huis op dezelfde plek en in dezelfde staat opnieuw te bouwen.
  2. Overlijdensrisicoverzekering: Als je met je partner een huis koopt en/of kinderen hebt, dan moet je denken aan een overlijdensrisicoverzekering. Dit zorgt ervoor dat ze in geval van jouw overlijden niet in de financiële problemen zullen komen.
  3. Inboedelverzekering: Deze verzekering is niet verplicht, maar erg verstandig. De inboedelverzekering dekt namelijk schade aan je spullen in huis.
  4. Rechtsbijstandverzekering: Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp bij een conflict. Bijvoorbeeld met een van de buren of een aannemer.
  5. Aansprakelijkheidsverzekering: Hiermee dek je de schade die je per ongeluk kunt veroorzaken aan spullen van een ander. Ook schade die ontstaat doordat iemand door jou gewond is geraakt en schade die door jouw bezittingen zijn veroorzaakt is hierdoor verzekerd.
  6. Woonlastenverzekering: Als je deze verzekering afsluit dan kun je (een gedeelte van) je hypotheek blijven betalen in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Soms ben je hiervoor al verzekerd bij je werkgever en ook als je zelf voldoende geld hebt om dit op te vangen is deze verzekering niet nodig.

En last but not least heb je een speciale verzekering voor de verbouwing om je te beschermen bij onverhoopte problemen bij het renoveren van je huis.

Gas, water en licht voor woning kopen

Na de verhuizing wil je natuurlijk meteen gebruik kunnen maken van gas, water en licht en de gemiddelde kosten in beeld krijgen.

Je kunt je huidige contract(en) meenemen naar je nieuwe huis, of je kunt overstappen naar een andere leverancier. Dit doe je natuurlijk voornamelijk als de prijs ergens anders gunstiger is.

  1. Gas en elektra regelen: Dit hangt af van de situatie in jouw nieuwe huis. Voor de meeste gemeenten en buurten kun je gemakkelijk je gas, water en licht bij één instantie regelen. Wel zo handig! Voor de exacte info kun je het best kijken op het gas/water/elektra pagina van jouw gemeente. Die kan je vaak exact vertellen welke aanbieders er aanwezig zijn!
  2. Water: In iedere regio is één waterbedrijf actief, hierdoor is het erg eenvoudig om dit te regelen. Bij Brabant water bijvoorbeeld heb je een verhuizing binnen 10 minuten online doorgegeven en de zaakjes op orde!
  3. Meterstand: Noteer op de dag waarop je de sleutel krijgt altijd de meterstand van gas, water en licht. Doe dit zowel in het oude als in je nieuwe huis. Op deze manier kunnen de leveranciers een eindafrekening opmaken. De laatste tijd gaan deze standen gewoon digitaal met een meter, in dat geval is het dan ook natuurlijk niet nodig!

Je gekochte huis mooier maken

De aankoop is spannend, en het verbouwen kan dat ook wel zijn, Je wilt graag wat veranderen. Dat kan een serre zijn, een dakkapel of een renovatie/ verbouwing.

Je huis verbouwen zorgt ervoor dat je (nog meer) je droomwoning krijgt. Je huis verbouwen doe je niet zomaar.

Een huis kopen is natuurlijk een van de hoogtepunten in je leven. Misschien ga je zelfs voor het eerst samenwonen.

Daarom wil je zodra je het gekocht hebt alles zo snel mogelijk regelen. Haastige spoed is zelden goed, maar met een goed stappenplan kom je al heel snel vooruit.

checklist huis gekocht

Wat is er in 2023 veranderd ten aanzien van huis kopen?

Hoewel we inmiddels in 2024 leven, is het goed om terug te kijken naar de belangrijke veranderingen die in 2023 plaatsvonden bij het kopen van een huis.

In 2023 waren er enkele significante wijzigingen die impact hadden op huizenkopers.

Een belangrijke verandering was bijvoorbeeld in de regels rond de hypotheekrenteaftrek, die mogelijk verder werd beperkt, waardoor kopers minder belastingvoordeel hadden.

Ook waren er aanpassingen in de overdrachtsbelasting, die invloed hadden op zowel starters als investeerders op de woningmarkt.

Daarnaast introduceerde de overheid mogelijk nieuwe subsidies voor het verduurzamen van woningen, wat vooral interessant was voor kopers die energiebesparende maatregelen wilden treffen.

Deze veranderingen hadden als doel de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters en duurzamer voor de lange termijn. Het is natuurlijk nog maar de vraag in hoeverre dit daadwerkelijk zoden aan de dijk gaan zetten.

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Hypotheekproces kopen woning

Na het kopen van een huis begint het hypotheekproces, een essentiële stap in het voltooien van je huisaankoop.

Dit proces kan complex lijken, maar door het stap voor stap te volgen, wordt het overzichtelijker.

  • Hypotheekadviseur kiezen: Het is aan te raden om een hypotheekadviseur te raadplegen. Deze professional kan je helpen bij het vinden van de beste hypotheekoptie voor jouw situatie.
  • Documenten verzamelen: Je hebt verschillende documenten nodig, zoals loonstrookjes, bankafschriften en de koopovereenkomst van je huis. Zorg dat je deze documenten tijdig verzamelt en klaar hebt liggen.
  • Hypotheekaanvraag: Samen met je adviseur dien je een hypotheekaanvraag in. Dit omvat het kiezen van het hypotheektype, de looptijd en de rentevaste periode.
  • Beoordeling door de bank: Na het indienen van je aanvraag, beoordeelt de bank of hypotheekverstrekker je financiële situatie. Dit proces kan enige tijd duren. Zorg er dus goed voor dat je dit tijdig aanvraagt!
  • Hypotheekofferte: Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je een hypotheekofferte. Controleer deze zorgvuldig en accepteer de offerte als alles naar wens is.
  • Taxatie en bouwkundige keuring: De bank kan een taxatie of bouwkundige keuring van het huis vereisen om de waarde en staat van het huis te bepalen.
  • Definitieve acceptatie: Na acceptatie van de offerte en eventuele aanvullende controles, wordt de hypotheek definitief geaccepteerd.

Het hypotheekproces vereist nauwkeurigheid en geduld. Zorg dat je goed geïnformeerd bent en schakel zo nodig hulp in van een expert

Hypotheek en notaris

De betrokkenheid van een notaris is een cruciaal onderdeel in het proces van het kopen van een huis en het regelen van de hypotheek. De notaris speelt een sleutelrol bij verschillende stappen:

  • Kiezen van een notaris: Als koper mag je de notaris kiezen. Het is belangrijk om een notaris te kiezen die ervaring heeft met onroerend goed en hypotheken.
  • Ondertekenen van de koopakte: De notaris bereidt de koopakte voor en zorgt ervoor dat alle juridische aspecten in orde zijn. Deze akte wordt door zowel de koper als de verkoper ondertekend.
  • Hypotheekakte: De notaris stelt ook de hypotheekakte op. Dit document bevat de voorwaarden van je hypotheek en wordt geregistreerd in het Kadaster.
  • Controle van documenten: De notaris controleert of alle benodigde documenten en goedkeuringen aanwezig zijn en of er geen juridische belemmeringen zijn voor de verkoop.
  • Overdracht: Op de dag van de overdracht, ook wel de sleuteloverdracht genoemd, zorgt de notaris dat de eigendomsoverdracht plaatsvindt en de koopsom wordt betaald.
  • Registratie bij het kadaster: Na de overdracht registreert de notaris de transactie bij het Kadaster. Zo wordt officieel vastgelegd dat jij de nieuwe eigenaar bent van het huis.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.



Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met huis gekocht offertes, Gratis! ►