Woning aanpassen voor ouderen | Comfortabele mogelijkheden!
Een woning aanpassen voor ouderen helpt om langer in het eigen huis te kunnen blijven wonen. Voor veel ouderen is het behouden van onafhankelijkheid en het comfortabel en veilig ouder worden in hun eigen huis een belangrijk doel. In dit artikel lichten we een groot aanbod met woningaanpassingen toe!
Wonen op maat
Naarmate je ouder wordt, veranderen je behoeften en voorkeuren. Het aanpassen van de woning aan de specifieke behoeften van ouderen speelt hierbij een cruciale rol. Het aanbod met mogelijke aanpassingen is behoorlijk groot. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer en slaapkamer beneden maken met een mooi bad met inloopdouche. Op deze manier kun je een woning levensloopbestendig te maken en hoeven ouderen niet te verhuizen naar verzorgingstehuizen of aanleunwoningen.
Waarom aanpassingen in huis?
WMO aanpassingen voor ouderen in huis zijn nodig om verschillende redenen. Wanneer je ouder wordt, kunnen bijvoorbeeld fysieke beperkingen ontstaan en je kwetsbaarheid neemt toe. Door aanpassingen in de woning te creëren, kunnen ouderen hun zelfstandigheid behouden. Daarnaast neemt de veiligheid van het wonen in hun eigen huis toe en wordt het dagelijks leven gemakkelijker. Bovendien biedt het een alternatief voor het verhuizen naar bijvoorbeeld een verzorgingstehuis of aanleunwoningen.
Wonen op maat met woningaanpassing(en)
Om te zorgen dat je weer “op maat” kan wonen, kun je denken aan verschillende aanpassingen in huis die je kunt doen. Het aanbod bestaat uit de volgende voorbeelden:
- Drempels verwijderen
- Traplift
- Instapbad
- Sta-op stoel
- Tillift
- Platformlift
- Huislift
- Mantelzorgwoning in tuin
- Slim huis
- In hoogte verstelbare keuken
- Alles op 1 vloerniveau maken (dus traplopen voorkomen)
We zullen ze nu hieronder verder toelichten.
Drempels verwijderen
De drempel lijkt een onnozel kleine verhoging in de vloer. Toch kan hij voor behoorlijk wat overlast zorgen als je minder goed ter been wordt. Het vlak maken van de vloer is de beste optie. Je haalt de bestaande dorpel uit de deuropening en legt vervolgens eenvoudig de drempelvervanger op zijn plek. De drempels vangen (dus verwijderen) zorgt ervoor dat je met een rollator, rolstoel of gewoon schuifelend door huis makkelijker kunt bewegen. Zo zullen ouderen minder snel struikelen, wat dit een veilige aanpassing maakt.
Traplift
Een traplift zorgt ervoor dat je langer in je huis kunt blijven wonen als je niet meer de trap op kunt lopen. Wanneer je merkt dat het traplopen meer moeite en energie gaat kosten, dan kan een traplift helpen. Feitelijk is het niets meer dan een, op een rails gemonteerde, stoel die je zachtjes en eenvoudig naar boven of beneden brengt. Het gebruik van ervan is altijd veilig en kan op vrijwel iedere trap gemonteerd worden.
Inloopdouche
Een inloopdouche maken is best een ingreep, maar voorkomt drempeltjes in je douche en is altijd makkelijker dan een bad. Wanneer het bad geen must is, geeft deze aanpassing in de badkamer het meeste comfort. Met de beste douchestoel erbij kun je ook heerlijk rustig zitten onder de douche. Een fijn handvat in de douche of het bad is ook altijd handig.
Andere toegankelijke aanpassingen
Bij het aanpassingen van de woning kun je op verschillende manieren het huis toegankelijker maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het installeren van hellingbanen bij de ingangen, het verwijderen van drempels en het verbreden van deuropeningen.
Zelfstandig blijven wonen
De meeste aanpassingen zijn tegenwoordig redelijk onzichtbaar te maken waardoor het gek is dat ze niet gewoon gekozen worden (of doorgedrukt door de kinderen die het beste met hun ouders voor hebben). De oplossingen om langer thuis te blijven zijn door de moderne technieken ook gewoon zo mooi dat je ze eigenlijk zelf ook nu al wilt hebben. Elektrische gordijnen en dompelloze deuropeningen zijn gewoon erg handig en worden door niemand opgemerkt.
Alternatief voor verzorgingshuis
De keuze voor een verzorgingshuis of begeleid wonen of wonen met verzorging mogelijkheden is een alternatief waarbij men wel moet verhuizen. Soms is het dan ook niet mogelijk om samen te blijven wonen en in ieder geval moet men vaak behoorlijk wennen aan de nieuwe omgeving. Vooral de oude contacten missen die vaak al zijn afgenomen door de jaren heen is een reden voor veel ouderen om het huis zo te gaan aanpassen dat ze lekker nog heel wat jaren daar kunnen blijven wonen.
WMO vergoeding
Wanneer je een woning gaat aanpassen, kun je recht hebben op een WMO vergoeding. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO regelt verschillende financiële ondersteuningen en heeft als doel om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te wonen en deel te nemen aan de samenleving. Hieronder lichten we verder toe hoe dit precies werkt.
Wat is een WMO verhuisindicatie?
Een WMO verhuisindicatie is een indicatie die wordt afgegeven door de gemeente in het kader van de WMO wanneer het huidige huis niet meer geschikt is voor de persoon in kwestie. Dit kan zijn vanwege fysieke beperkingen of andere omstandigheden. De WMO verhuisindicatie is bedoeld om de kosten van aanpassingen aan de woning te dekken.
Hoe kom je in aanmerking voor een aangepaste woning?
Het is in dit geval vooral van belang dat je de woningaanpassingen ook daadwerkelijk nodig hebt. Bij de gemeente kun je een indicatie voor WMO aanvragen.
Wat wordt vergoed door de WMO?
De WMO vergoedt niet alleen woningaanpassingen, maar eigenlijk alle ondersteuningen die te maken hebben met je woning. Je kunt bijvoorbeeld denken aan huishoudelijke hulp, maar ook aan vervoersvoorzieningen. Als het gaat om woningaanpassingen gaat het bijvoorbeeld over een traplift of een verhoogd toilet beneden of in de badkamer. Je moet hiervoor wel een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage van de WMO is in 2024 vastgesteld op € 20,60 per maand.
Woning aanpassen: gratis offertes
Van plan om je woning aan te passen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw woning aanpas kosten!