Stucen over tegels | Wat zijn de voor- en nadelen?
Om tijd en moeite te besparen kun je ervoor kiezen om over tegels heen te stucen. Het stucwerk hecht aan de tegels met de juiste voorbereiding. We laten je zien hoe je deze klus aanpakt! Vergelijk gratis de beste Offertes!
Stuc over tegels heen
Wanneer kies je voor stuc op tegels?
- Als je wil besparen op de kosten van sloopwerk en het repareren van gaten in de muur
- Als je weinig tijd hebt of minder gedoe wil
- Bij een oud huis met kans op scheurvorming
- Als er voldoende ruimte is voor een afwerklaag van een centimeter
Waar kun je overheen stucen?
In principe kun je over elke ondergrond heen stucen. Echter moet je deze ondergrond wel goed voorbereiden zodat het goed hecht. De hechting van het stucwerk op de tegels verzeker je door:
- Te ontvetten
- De tegels vervolgens te schuren met de hand, een handschuurmachine of bandschuurmachine
- Voor te behandelen met een primer of een contactlaag
Wacht een dag na het aanbrengen van primer
Vervolgens kan eroverheen gestuct worden, dat kan al na ongeveer een dag. Het is aan te raden om niet te lang te wachten in verband met het hechten van nieuwe vettigheid.
Voor een zeer gladde afwerking is het aan te raden om twee lagen stucwerk aan te brengen.
Voordelen
Het slopen van tegels is best een gedoe. Zo loop je bijvoorbeeld het risico dat er scheuren in de muur of vloer worden gemaakt en komt er veel stof vrij bij het proces.
Door over bestaande tegels heen te stucen heb je daar geen last van.
Snelle klus
Een ander voordeel van stucwerk aanbrengen over tegels is dat het snel klaar is. Het proces bestaat uit een goede voorbereiding, het stucwerk aanbrengen en het drogen van het stucwerk.
Door de tegels niet eerst te verwijderen kun je soms wel een dag tot twee dagen aan tijd besparen.
Over oude tegels stucen is goedkoop
Het fijne van stucwerk op je tegels aanbrengen is dat het een goedkope optie is. Zeker als je het vergelijkt met het volledig vervangen van de tegels.
De prijs verschilt uiteraard per situatie, maar je hoeft niet de kosten voor het sloopwerk voor je rekening te nemen.
Stucwerk heeft een beschermende functie
Stucwerk heeft een beschermende functie. Als je van plan bent een vochtige ruimte zoals de badkamer te verbouwen is het belangrijk dat een waterdicht oppervlak wordt gecreëerd.
Goed stucwerk kan schimmelwerend afgewerkt worden en is op bijna elke ondergrond toe te passen. Door de ruimte ook nog van voldoende ventilatie te voorzien kun je schimmelvorming zo goed als volledig voorkomen!
Mooi resultaat
Tot slot is stucwerk gewoon erg mooi. Het kan een warme en luxe uitstraling bieden die elke ruimte een ander gevoel kan geven.
Met stucwerk heb je ook geen last van naden en voegen. Het is mogelijk om te kiezen uit veel verschillende kleuren en is makkelijk afneembaar.
Nadelen
Wanneer er een extra laag bovenop de tegels wordt geplaatst zal de ruimte kleiner worden. Er wordt nu immers meer ruimte gebruikt voor de muren of de vloer. Het is daarom een goed idee om hier van tevoren rekening mee te houden.
Wanneer je de tegels vervangt zal de ruimte gelijk blijven qua grootte. Reken vooraf uit hoeveel ruimte je ongeveer kwijt gaat zijn met stucwerk over de tegels.
Nauwkeurig werkje
Daarnaast is het aanbrengen van stucwerk een klus die je zeer nauwkeurig uit moet voeren. Door zelf te stucen kun je behoorlijk wat geld besparen, maar dan loop je wel het risico dat het resultaat niet mooi is.
Er kunnen al gauw onregelmatigheden ontstaan in zowel het voorbereiding- als aanbrengproces. Als je het stucwerk door een professional laat doen is deze kans vanzelfsprekend veel kleiner.
Stucen over bestaande badkamertegels
Hoewel tegels erg functioneel zijn in een vochtige ruimte als de badkamer kiezen steeds meer mensen ervoor om de badkamer glad te laten stucen. Met de gladde stuc ontstaat een strak eindresultaat met een moderne uitstraling.
Daarbij is het belangrijk dat je ervoor kiest om waterdichte stuc te gebruiken. Door voor waterdicht stucwerk te kiezen voorkom je problemen met vocht en schimmels.
Over gladde tegels op het toilet stucen
Een andere ruimte die tegenwoordig vaak zonder tegels wordt afgewerkt is het toilet. Als de huidige tegels op het toilet volledig vlak zijn kun je er prima overheen stucen.
Hou er wel rekening mee dat er door het stucen wat ruimte verloren gaat. Op een kleine ruimte zoals de wc kan dat al gauw een groot verschil maken.
Afwerklaag op de muur
Als laatste afwerklaag over dit stucwerk kun je eigenlijk alles kiezen dus:
- Sauswerk waarbij de laagopbouw bestaat uit oude tegels, nieuw stucwerk en sauswerk
- Nieuwe tegels waarbij de laagopbouw bestaat uit oude tegels, nieuw stucwerk en nieuwe tegels
- Tadelakt waarbij de laagopbouw bestaat uit oude tegels, nieuw stucwerk en tadelakt
Over tegels heen tegelen
Een van de mogelijkheden is het leggen van tegels over het stucwerk op de oude tegels. Deze optie wordt vaak gekozen als het oude tegelwerk niet vlak was. Als het oude tegelwerk wel vlak was had je direct over de oude tegels heen kunnen tegelen.
De stuclaag is in feite een egalisatielaag tussen oude en nieuwe tegels waardoor een nieuwe, vlakke tegelafwerking ontstaat.
Aandachtspunt
Zonder voorbereiding voor het stucen zullen problemen met de hechting ontstaan. Voor het juiste stucwerk is het daarom belangrijk dat de ondergrond goed is voorbereid.
Als er geen goede contactlaag ontstaat, zal het stucwerk niet vast blijven zitten. Om dit te voorkomen kunnen de tegels het beste worden voorbereid met een hechtmiddel zoals betoncontact.
Alternatief
Uiteraard is er een alternatief voor deze methode en het het alternatief van stucwerk op je tegels aanbrengen is het verwijderen van de tegels en vervolgens weer nieuwe tegels zetten. Dat is de reguliere methode.
Wat zijn de voor- en nadelen van deze methode?
Voordelen van tegels slopen en lijmen
Wanneer de tegels worden vervangen door een tegelzetter blijft de ruimte dezelfde grootte houden. Je ervaart geen verlies in ruimte, tenzij de nieuwe tegels dikker zijn dan de oude. Over het algemeen zal de grootte echter hetzelfde blijven.
Door de tegels eraf te slopen, heb je waarschijnlijk weinig last van de hechtingsproblemen die stucwerk op tegels kunnen geven. Je kunt de nieuwe tegels nu immers direct op de muur of vloer bevestigen.
Nadelen van tegels slopen en lijmen
Het slopen van de tegels komt precies en is tijdrovend. Er zomaar op los beuken brengt alleen maar problemen met zich mee.
Daarnaast is het gevaarlijk, omdat je werkt met grote gereedschappen en er veel stof en dergelijke vrij komt. Een goede ventilatie is daarom essentieel.
Kans op scheuren
Het grootste risico van het slopen van de tegels is scheuren in de muur of in de vloertegels. Zorg ervoor dat je echt wat je aan het doen bent of huur een professional in.
Deze laatste optie kan natuurlijk wel weer duur uitvallen. Gelukkig kunnen scheuren in het stucwerk gerepareerd worden.