Winkel verbouwen
De winkel verbouwen zorgt voor een mooie vernieuwde winkel voor meer klanten die netjes ontvangen kunnen worden in de nieuwe winkelruimte. Wat komt er kijken bij een winkel verbouwing?
Winkelpui verbouwen
Een nieuwe winkelpui in de winkel kan de verkopen echt doen stijgen want bezoekers van winkel of kantoor verwachten dat je continue blijft vernieuwen en verbeteren. Een andere uitstraling van het pand hoort daarbij. Hoe krijg je nu snel een betaalbare nieuwe pui?
Stappenplan
Stappenplan voor een kantoor- of winkelpui verbouwen:
- Bepaal of een deel renovatie voldoende is
- Bedenk de ideale indeling van de pui, waar moet de voordeur
- Kies de deur grootte van 1 of 2 deuren die passend is (let op de indeling van de rest van de winkel verbouwen als dat nodig is)
- Bepaal de specials zoals een spatrand, kanaalopeningen door de pui voor bv ventilatie, blind deel voor verlaagd plafond etc
- Kies het gewenste materiaal
Vervangen
De winkelpui vervangen is natuurlijk best een klus en kostenpost. Soms is het vervangen van een complete pui niet nodig en dat bespaart natuurlijk veel geld en tijd. Door het behouden van een pui heb je ineens een veel kleinere verbouwing maar ben je ook wel wat beperkter in grote spullen het pand in brengen tijdens de verbouwing. Als de pui eruit ligt werkt het een stuk handiger en hoeven de vakmannen minder voorzichtig te zijn, en werkt dus sneller en goedkoper.
Goedkoop is duurkoop
Het nadeel van behouden is dat je wellicht vooraf denkt dat de pui ‘nog wel goed genoeg is’ maar wanneer de rest van het pand een flinke metamorfose krijgt deze winkelpui plots het lelijke eendje is geworden van de verbouwing. En laat dat nu net de ‘smoel’ van je winkel/ kantoor/ bedrijf zijn.
Winkelpui bepaalt huurprijs
Hoe meer strekkende meters winkelpui je hebt hoe hoger de huurprijs waarschijnlijk zal zijn. Natuurlijk bepalen meerdere zaken de huur voor het pand maar een extra meter pui die klanten voorbij lopen geeft je meer kans iets te verkopen aan ze. Deze oppervlakte van de pui wil je dus maximeren en dan niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte.
Naam op pui
Soms kan het slim zijn om de pui hoger te maken dan het daadwerkelijke gat in de muur. Dan loopt het aan de bovenzijde (optisch) door waardoor je een prominentere aanblik geeft aan de winkel of kantoor. Je hebt dan ook meer plaats om de reclame-uiting/ logo/ bedrijfsnaam te plaatsen.
Marketing
Een alternatief is om de naam op een uithangbord te plaatsen waardoor ook vanaf de zijkant de naam goed leesbaar is. Dit is vooral handig bij winkelend publiek die aan het (fun-) shoppen is. Zij kunnen van afstand al zien dat jij er aan komt waardoor ze langer kunnen kiezen om even naar binnen te lopen.
Visitekaartje
Een kantoorpand zal eerder alleen de naam op de pui willen zetten in plaats van prominent uithangbord. In deze panden komen minder toevallige klanten binnen maar komen ze veel vaker op afspraak, een naam die van veraf leesbaar is, is dan minder nodig.
Materiaal
Het materiaal voor de winkelpui bepaalt naast de kosten ook de look and feel en het toekomstige onderhoud. Je kunt kiezen voor de volgende materialen voor de pui:
- Aluminium
- Hout
- Kunststof
- Staal
Kiezen
De meeste ondernemers kiezen voor aluminium omdat het onderhoudsarm, inbraakveilig en betaalbaar is. Kunststof kan iets goedkoper zijn maar dit oogt ook (veel) goedkoper. In een woning zijn kunststof kozijnen prima maar in een winkelpui vinden de meeste shoppers het een beetje armoedig, ook bij luxe kunststof.
Houten pui
Een houten pui is mooi en karakteristiek bij een mooi oud pand maar heeft ook veel onderhoud nodig. Het voordeel is dat je het altijd een andere kleur kunt laten schilderen maar eventueel kun je ook aluminium een andere kleur geven.
Kunststof pui
Een kunststof pui zag je al hierboven en je kunt functioneel prima kiezen voor kunststof want het is veilig tegen inbraak, erg goed te isoleren en in iedere kleur en uitvoering te kiezen. Toch wilt het oog ook wat en dan valt dit materiaal meestal af, behalve wanneer het echt goedkoop moet zijn.
Stalen pui
Als je een mooie authentieke pui wilt hebben is eigenlijk niets zo mooi als staal. Met geïsoleerde dunne stoeltjes profielen in staal en driedubbel glas heb je een winkelpui die een leven lang meekan en ook in de toekomst nog een andere kleur kan krijgt. De meeste klanten voor een stalen pui kiezen voor zwart/ antraciet want dat oogt chique en exclusief.
Kosten
Staal is de duurste materiaalsoort voor de pui en kunststof de goedkoopste. Hout en aluminium zitten daartussen is. Als je dus de kosten het belangrijkste vind zou ik ter vergelijk zeker een kunststof variant meenemen in je overweging. Een nieuwe pui kost tussen de 300 en 800 euro per m². Voor een pui van 8 meter breed en 3 meter hoog betaal je dan dus tussen de 7.200 en 19.200 euro. En bij echt exclusieve stalen puien op P.C. Hoofdstraat niveau kunnen die m² prijzen voor kleine puien oplopen tot 1.500 euro per m² (dus 36.000 euro voor dezelfde oppervlakte pui). Dan krijg je ook de mooiste details en materialen met alle ‘toeters en bellen’.
Pui uit meerdere delen
Soms is een pui over de hele lengte niet mogelijk vanwege constructieve elementen die de bovenbouw dragen. Op zo’n moment is het de vraag of je deze constructie visueel wilt ‘verstoppen’ achter de pui of juist erg aanwezig wilt maken om de pui te accentueren. In sommige gevallen heb je geen keuze omdat de kolommen te groot zijn om deze te verbergen achter de pui maar dan zie je toch soms erg fraaie oplossingen met een renovatie van de kolommen zelf in de hele verbouwing meegenomen.
Kleur
De kleur winkelpui kan een heikel punt worden in de beslissing. De meeste ondernemers kiezen voor een kleur die past bij hun logo kleuren zoals geel voor de Zeeman, blauw voor de Albert Heijn etc. In een monumentaal pand ben je soms gebonden aan de gemeenteregels en vaak zijn die ook wel terecht. Wie wil er nu een fel groene pui in een 18e eeuws pand?
Vergunning
Voor de verbouwing van een winkelpui heb je altijd een vergunning nodig van de gemeente. Begin tijdig met overleggen zodat je ontwerpkosten bespaart en het aanvraag proces kunt verkorten. Officieel maak het niets uit maar als een gemeente merkt dat jij in overleg met ze tot een ontwerp komt zullen ze de vergunning vriendelijker behandelen met als gevolg een snellere goedkeuring en een snellere winkelopening.
Roxsanne vroeg me om te kijken naar de winkel verbouwing die wilt gaan laten uitvoeren met haar man en daarin komen tips en tekeningen voorbij waar andere verbouwers ook wat aan hebben. Vervolgens zie je ook het verbouwen stappenplan om te komen tot een mooie winkel verbouwing zodat je de mensen goed kunt ontvangen wat natuurlijk tot een hogere omzet kan leiden. We beginnen.
Roxsanne liet weten dat ze een woning wilde verbouwen en aan de voorzijde zit de winkel. Ze schrijft:
“Het is een winkel aan huis met daarachter een werkplaats. In de bijlage heb ik de woning lagen toegevoegd met een korte omschrijving erbij. In de werkplaats worden met machines hout bewerkt, bv. zaagmachines. Aan de huis zijde komt een afgesloten verf gedeelte. En er komen een aantal grafische apparaten te staan, zoals een grote printer voor hout en metaal enz. De 1ste etage kun je ook terug vinden in de bijlage, de zolders zijn opgedeeld. 1 gedeelte wordt een gastenkamer en het andere gedeelte een film / game ruimte.”
Daarvoor zie ze:
“We komen nog niet helemaal uit met het plaatsen van de fundering voor de nieuwe werkplaats en de draagbalken die geplaatst moeten worden. En welke bouwmaterialen we het beste kunnen gebruiken voor het bouwen van de werkplaats.”
En weer eerder:
“In de bijlage:
1) Bouwtekening uit 1930 (is de enigste tekening die bekend is bij de gemeente en is niet meer up to day, de buitenmuren en de kavel klopt wel, een aantal binnenmuren zijn verwijderd.
2) Foto voorgevel
3) Bouwplan getekend in sketch up
4) Bovenaanzicht begaande grond
5) bovenaanzicht 1ste etage
Bedankt, goed plannen is het halve werk 😉
Met vriendelijke groet,
Roxsanne”
Constructie
Je vraagt welke fundering die nieuwe werkplaats moet krijgen. op de tekeningen is te zien dat de huidige fundering te klein is en waarschijnlijk niet goed meer is. Daarnaast zal hij in de toekomst veel zwaarder belast als voorheen. Dus een geheel nieuwe fundering daarvoor lijkt de beste oplossing. Soms is het echter mogelijk (en goedkoper) om de bestaande fundering nog deels te gebruiken.
Stappenplan
Daarom gaan we er stap voor stap door heen:
De constructie van de winkel woning bestaat bakstenen muren op een fundering op staal hoogstwaarschijnlijk. De tekeningen geven een opgemetselde fundering aan, trapezium gewijs en dat duidt vaak op het afwezig zijn van funderingspalen. Hier heb ik voor jullie de plaatjes van de funderings doorsneden van muur, tussenmuur en vloer bij de plattegrond gezet en de constructeur kan daar later denk ik ook zijn voordeel doen.
Waarschuwing
let op: Je weet nooit wat er legaal en illegaal alleen gedaan is met bijvoorbeeld een vrijstaand huis en dus de constructie, misschien zijn er wel palen bijgeboord of zijn de funderingsvoeten aangestort met beton om een draagkrachtigere fundering te maken. Persoonlijk zou ik bij zware belasting van de winkel en werkruimte op een aantal plaatsen rond de woning de fundering opgraven, ofwel de fundering vrijgraven. Wellicht kan een aannemer dit doen die ook misschien de verbouwing/ funderingsverzwaring komt doen.
Injecteren
Injecteren met van de bodem onder en naast de fundering met grout is ook een optie en daarvoor heb je gespecialiseerde bedrijven die dat kunnen doen. Dit werkt echt maar is wel kostbaar. Het voordeel is dat de huidige constructie niet opengebroken hoeft te worden. Dit is ook een goede oplossing voor het eventueel verhelpen van verzakkingen aan funderingen die op staal gefundeerd zijn. De injectietechniek voorkomt verdere verzakking en verbetert de draagkracht van de ondergrond onder de fundering.
Functie
Gezien de nieuwe grootte en functie lijkt een nieuwe fundering wel op zijn plaats als dit hierboven (kort) onderzocht is. Persoonlijk vind ik dat aannemer te snel zeggen dat een aanbouw/ serre of uitbouw niet gefundeerd hoeven te worden. Vaak kom ik (na jaren) in zo’n aanbouw en zitten er best veel scheuren in de muren en vloer die constructief niet heel erg zijn, maar des te storender voor de bewoners. Dus bezuinigen op de palen onder een fundering zou ik niet doen.
Scheuren voorkomen
Je hebt eigenlijk 2 typen funderingspalen. Boor- en heipalen en ik zal voor jullie binnenkort hier ook meer informatie over geven in een apart bericht. Meestal kiezen mensen voor boorpalen als ze het risico van scheuren in eigen bestaande gebouwen en die van de buren willen voorkomen. Daarnaast is de geluidsoverlast bij boorpalen ook een stuk minder.
Opbouw winkel
De werkplaats (en is dit ook winkel?) opbouw zou ik laten bestaan uit ‘zware materialen’ zoals steen, beton en andere lompe zware bouwmaterialen. Voor een hal zou ik altijd staal kiezen maar bij geluidsproductie zijn stenen muren en stenen vloeren (losgekoppeld) vaak beter dan technisch lastig uitvoerbare doos-in-doos constructies. Je krijgt ook vaak lastig garantie op de geluidsreductie naar de buren en naar de winkelruimte (dus ruimtes onderling). Dit is later allemaal te meten bij geluidsoverlast maar het wordt een moeilijke discussie die ik in jullie schoenen zou willen voorkomen. En daarna moet je soms weer opnieuw de beste geluidsisolatie uitzoeken en toepassen.
Winkel constructie
Kortom: bij de opbouw constructie en het kiezen van bouwmaterialen zou ik kiezen voor goedkope stenen muren op een betonvloer, liefst losgekoppeld qua geluid van de buren en voorbouw en een paalfundering. Een constructeur die ter plekke alles op kan nemen en een berekening kan maken geeft natuurlijk hier zekerheid over.
Winkel omgeving
Je hebt altijd te maken met de omgeving maar nu nog meer. Vanwege het verven, wellicht met een spuitcabine is het aspect milieu ook een belangrijk item geworden. Ook al heeft het pand waarschijnlijk een winkel bestemming dan nog wil het niet zeggen dat er veel meer geoorloofd is voor wat betreft milieu aantasting. Hiermee wordt dan ook verstaan de overlast voor buren en omgeving en de mate van afzuiging en reiniging van de lucht. Dit kan meevallen maar moet wel besproken worden bij de gemeente.
Geluid in winkel
Qua geluid zal er behoorlijk wat overlast kunnen ontstaan voor de omgeving als de zaagmachines lange tijd op een dag aanstaan. Wellicht zijn er met de buren vooraf (!) afspraken te maken over zaaguren en werktijden, ook gezien de steeds ruimere weekend openingstijden en wellicht ook zaagtijden. De gemeentelijke bepalingen zeggen hoeveel decibel er geproduceerd mogen worden maar daarnaast is er ook zoiets als ‘goed buurmanschap’. Bij vooraf overleg met de buren en omwonenden (daarmee bedoel ik de mensen verder op) kun je ‘gedoe in de toekomst’ over geluid (en tevens hier bovenstaande milieu aspecten) vaak fors verkleinen.
Nog wat andere zaken voor de winkel verbouwen:
Winkel isoleren
Naast de geluidsisolatie van de winkel is de thermische isolatie ook een aandachtspunt. Dit komt vaak al uit de bouwkundige keuring. Hoe beter er nu geïsoleerd wordt met dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie hoe lager de toekomstige energierekening.
Winkel energie kosten
Energiekosten besparen kan ook in combinatie met zonnepanelen waar het werkplaats dak zich volgens mij prima voor leent. Isolatie van gebouwen tijdens de verbouwing kost vaak maar een fractie meer dan later als alles af is nog eens beter gaan isoleren. Besparen op energie kan tegenwoordig gelukkig op veel verschillende manieren die echt wat opleveren.
Winkel verlichten
Bij lange openingstijden en een prettige lichte uitstraling van de winkel hoort natuurlijk veel licht. Een winkel die er donker uitziet trekt minder mensen naar binnen. In jullie schoenen zou ik voor de nieuwe winkel altijd kiezen voor de beste led lampen want deze verlichting is tegenwoordig goed van kleur en betaalbaar. Het voordeel dat je maandelijks terugziet is een lagere energierekening.
Winkel vloer
Een goed reinigbare vloer zoals een betonvloer met betonverf of (duurder) een tegelvloer of (nog duurder) een gietvloer zijn natuurlijk mooie opties voor de winkel en werkplaats. Ik ben benieuwd wat jullie kiezen bij de winkel verbouwing. De uitstraling die gewenst is en de functie van de winkel zal ook bepalend zijn voor de winkelvloer.
Winkel verbouwen: gratis offertes
Door je winkel te verbouwen zorg je niet alleen voor een mooie nieuwe uitstraling, je zorgt er ook voor dat je klanten blijven langskomen om te zien hoe het er nu uitziet! Door onderstaand formulier in te vullen, koppelen wij je aan ervaren aannemers die jouw winkel snel en goed verbouwen.