Gewicht zonnepanelen | Indicatie en alternatief
Een zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m². Om te kijken of je dak de zonnepanelen kan dragen is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Hoe zwaar weegt een zonnepaneel per m2?
Een enkel paneel weegt gemiddeld 10 tot 25 kg per m² zonnepaneel. Als je eenmaal weet hoeveel een enkel zonnepaneel weegt kun je een berekening maken van de totale set zonnepanelen.
Het is belangrijk dat de constructie van het dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen, anders kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.
Hoeveel kilo weegt een zonnepaneel per stuk?
Een gemiddeld zonnepaneel is vaak ongeveer 165 centimeter bij 100 centimeter. Hierdoor is een enkel paneel over het algemeen 1,65 m2. Omdat zonnepanelen per m2 gemiddeld 10 tot 25 kg zullen wegen, kun je dus rekenen op een gewicht per paneel van 16 kg tot 42 kg. Hoeveel gewicht je echt op moet rekenen ligt aan de hoeveelheid ballast die nodig is, het soort montagesysteem en de type zonnepanelen die je kiest. Een zonnepaneel met een standaard vermogen van 350 Wp weegt bijvoorbeeld minder dan 450 Wp zonnepanelen of een nog hoger vermogen.
Het gewicht van alle onderdelen
Let er goed op dat het gewicht van de zonnepanelen niet alleen het gewicht van het paneel zelf omvat. Bij zonnepanelen horen vanzelfsprekend ook andere onderdelen, waaronder kabels, montagesteunen en in sommige gevallen micro-omvormers.
Al deze onderdelen dragen bij aan een hoger gewicht op het dak. Als je er niet zeker van bent dat het dak het gewicht van de montagematerialen bij de installatie van zonnepanelen kan dragen is het van belang een inschatting te laten maken door een erkende installateur.
Windbelasting en zonnepanelen
Met name bij veel wind en stormen kunnen extra krachten ontstaan die de zonnepanelenconstructie onder druk zetten. Hierbij drukt het gewicht van je zonnepanelen extra op het dak. Je kunt dit lastig voorkomen, omdat de installatie nu eenmaal op het dak ligt en extra ventilatie in de vorm van een dakdoorvoer voor de zonnepanelen nodig heeft.
Als je in een flatgebouw woont en je wil dus zonnepanelen voor je appartement, dan komen de zonnepanelen daar waarschijnlijk op het dak te liggen. Dit is in de meeste gevallen geen probleem qua gewicht omdat het gebouw al moet doen aan zware krachten ondersteunen, echter je hebt dan weer hele andere problemen. Boven een bepaalde hoogte is zo’n installatie namelijk niet stormbestendig, dus als het een hoog flatgebouw is, zoek dit dan goed uit met het VvE en de uitvoerder van het installeren.
Dakconstructie
Om beschadigingen aan je dak en installatie te voorkomen is het dus van belang om vooraf een berekening te maken en informatie in te winnen over de dakconstructie. Tenslotte is niet elk dak van dezelfde kwaliteit of materiaalsoort en ouderdom kan dit ook nog eens negatief beïnvloeden.
Draagkracht van het dak berekenen
Laat de draagkracht van je dak berekenen om te weten wat je dak aankan. De meeste daken kunnen dit extra gewicht wel houden en een constructeur kan dit simpel bepalen zodat je snel weet of je energiekosten kunt gaan besparen met eigen zonnepanelen.
De kosten van het verbouwen zijn vaak afhankelijk van de actuele staat van materialen en mogelijke subsidies die je kunt aanvragen voor de zonnepanelen of dakverbouwing.
Extra ballast nodig
Naast de 10 tot 25 kilo per m2 zonnepaneel is het belangrijk om rekening te houden met de benodigde ballast van zonnepanelen. De meeste daken zullen zonnepanelen zonder problemen kunnen dragen, maar met name verouderde daken kunnen gebreken vertonen als ze met te veel gewicht worden belast.
Ballast berekenen
Ballast wordt aan zonnepanelen toegevoegd om te voorkomen dat de zonnepanelen verschuiven of zelfs van het dak waaien. Neem het gewicht van de ballast mee in de berekening. Hoeveel ballast je nodig hebt ligt aan verschillende factoren en is erg lastig zelf in te schatten. Hiervoor is het slim om een specialist in te schakelen, zodat je zeker weet dat jouw zonnepanelen niet weg kunnen waaien.
Dichter bij de dakrand
Op het moment dat je zonnepanelen dichter bij de dakrand wil plaatsen door een gebrek aan ruimte is het van belangrijk dat er extra gewicht aan de zonnepanelen wordt toegevoegd om verschuivingen te voorkomen.
Dat komt doordat de windkracht rondom de dakrand vele malen sterker is.
Bepalende factoren gewicht zonnepanelen
- De hoeveelheid zonnepanelen op het dak
- Is de constructie van aluminium of van rvs gemaakt?
- Aantal bevestigingspunten van constructie op het dak. Hoe meer bevestigingspunten een installatie op het dak heeft, hoe beter de spreiding van het gewicht over het dak is en hoe lager de puntbelasting. Dit gaat dus niet alleen om de treksterkte, maar ook om de duwkracht op de installatie door de weersomstandigheden
- Ook de hoogte van het dak en de vrijheid van plaatsing en blootstelling is bepalend voor de krachten
- Plat dak of schuin dak
- De hellingsgraad van een schuin dak
Zonnepanelen op een schuin dak
Veel huishoudens besluiten om de zonnepanelen op het schuine dak van de woning te laten plaatsen. Een pluspunt van zonnepanelen op een schuin dak is dat er geen extra ballast hoeft te worden toegevoegd. Met andere woorden, het gewicht ligt lager dan bij zonnepanelen op een plat dak.
Dat wil niet zeggen dat het schuine dak direct meer zonnepanelen kan dragen. De hoeveelheid gewicht een hellend dak aan zonnepanelen kan dragen verschilt per situatie.
Zonnepanelen op een plat dak
Een plat dak is de ideale standplaats voor een grote zonnepaneleninstallatie. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de maximale belasting van je platte dak. De meeste platte daken kunnen ongeveer 60 – 65 kg per vierkante meter dragen.
De meeste zonnepanelen wegen veel minder per m², maar dat wil niet zeggen dat je dak de zonnepanelen kan dragen. Daarbij moet je rekening houden met nog een aantal factoren. Wanneer je kiest voor een ander plat dak dan je huis, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen op de schuur, zonnepanelen op het dakkapel of juist zonnepanelen op de carport, moet je er rekening mee houden dat deze vaak minder gewicht kunnen dragen.
Weersomstandigheden
Hoewel het in ons land niet vaak voorkomt kan het gebeuren dat er een dik pak sneeuw op je zonnepanelen komt te liggen. Zeker als de zonnepanelen niet makkelijk te bereiken zijn is het niet praktisch om de zonnepanelen sneeuwvrij te houden.
Het is daarom goed om rekening te houden met 20 kg sneeuw per vierkante meter. Tel deze 20 kg op bij het gewicht van je zonnepanelen. Dit getal mag niet boven de maximale belasting van een plat dak uitkomen.
Wat als het dak niet sterk genoeg is?
Nadat een constructeur heeft vastgesteld dat je dak niet sterk genoeg is om het gewicht van zonnepanelen te kunnen dragen heb je verschillende opties.
Je kunt bijvoorbeeld het dak aanpakken zodat de constructie versterkt wordt of je kunt kiezen voor zonnepanelen die in dakpannen verwerkt zijn.
Dak aanpassen voor zonnepanelen belasting
Als het dak oud en slecht is dan spreekt het voor zich om het dak te gaan vervangen of deels het dak vervangen. Met een nieuwe dakopbouw met een stevige constructie kan het dak daarna het zonnepanelen pakket prima dragen.
Het voordeel daarvan is dat je dak in optimale conditie wordt gebracht, maar het nadeel ervan is dat het een dure oplossing is. Daarna moeten de zonnepanelen ook nog eens apart aangeschaft worden. Het gewicht van de zonnepanelen maakt dan in ieder geval niet meer uit. Wanneer dit echt niet mogelijk is, kun je kijken of er bepaalde zonnepanelen subsidies zoals de Postcoderoosregeling beschikbaar is voor jouw regio. Hiermee kun je wel gebruik maken van zonnepanelen, maar liggen die niet op jouw dak.
Lichtgewicht zonnepanelen plaatsen
Een andere optie is het laten plaatsen van zonnepanelen met een zo licht mogelijk gewicht. Er kleven wel wat aandachtspunten aan lichtgewicht zonnepanelen. De kwaliteit van deze panelen ligt vaak lager, waardoor de kans op schade toeneemt.
Bovendien ligt de opbrengst van dit type zonnepanelen over het algemeen wat lager dan die van traditionele zonnepanelen. Deze zonnepanelen kunnen een invloed hebben op de opbrengst, het gewicht en meer. Het is dus goed om hier rekening mee te houden voor je een definitieve keuze maakt.
Lichte dunne film zonnepanelen
Het gewicht van de dunne film zonnepanelen ligt een stuk lager dan het gewicht van normale zonnepanelen. Gemiddeld genomen kun je bij deze zonnepanelen rekenen op een gewicht van 2 tot 3 kg per vierkante meter.
Zonnepaneel dakpannen
Is het dak op zich nog goed of wil je het niet vervangen omdat het een monument is of een andere reden? Dan kan je kiezen voor de dakpan vervangende zonnepanelen. Deze kleine en lichtere zonnepanelen die in dakpannen zit vervangt dus een pan, voegt daardoor maar nauwelijks gewicht toe en heeft ook niet de aluminium ondersteuningsconstructie nodig. Dit is overigens ook de mooiste oplossing omdat de zonnepanelen in het dak geïntegreerd worden.
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!