Opbouw dakisolatie | Ontdek de verschillende methodes

Dakisolatie kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw woning. Ontdek in dit artikel welke soorten dakisolatie er zijn, waarom dakisolatie een goed idee is en hoe deze isolatie geplaatst kan worden. 

opbouw-dakisolatie.jpg

Welke soorten isolatie zijn er voor het dak?

Er zijn twee verschillende soorten daken: een plat dak en een schuin dak. Elke daksoort heeft drie verschillende isolatiemethodes: isoleren van binnenuit, van buitenaf of het isoleren van je zoldervloer. 

Waar moet je op letten bij dakisolatie?

Wanneer je je dak wil laten isoleren, zijn er enkele dingen om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal dat je kiest. Wanneer je een materiaal kiest met een lagere isolatiewaarde, zoals bijvoorbeeld glas- of steenwol, dan zul je een dikkere laag van dit materiaal moeten aanbrengen om dezelfde isolatiewaarde te bereiken van materialen zoals isolatieplaten. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat isoleren aan de buitenzijde beter is dan isoleren aan de binnenzijde. Het is daarentegen wel duurder omdat het plaatsen van isolatie aan de buitenkant vaak ingrijpender is. Ten slotte is het belangrijk om te letten op de ondergrond waarop je wil isoleren. Deze moet in goede staat zijn en mag geen rot of vochtplekken hebben. Het isolatiemateriaal kan anders zijn isolatiewaarde verliezen. 

Zelf dak isoleren of uitbesteden?

Wanneer je dakisolatie wil, sta je voor de keuze om dit zelf aan te brengen of dit werk uit te besteden aan een specialist. Wanneer je een schuin dak aan de binnenkant wil isoleren, en je bent een handige doe-het-zelver, dan is het een mogelijkheid om dit zelf te doen. Echter, wanneer je een schuin dak aan de buitenkant wil isoleren of een plat dak wil isoleren, dan is het verstandiger om dit over te laten aan een specialist. Het is ook een mogelijkheid om isolatie aan te brengen in je zoldervloer, dit is iets wat je ook eventueel zelf kan doen. Het is belangrijk om te weten dat je alleen kans hebt op een subsidie wanneer je het isoleren van je dak uitbesteedt aan een specialist. 

Schuindak isoleren opbouw

Er zijn meerdere manieren waarop je een schuin dak kan isoleren. De kosten voor het isoleren van een schuin dak liggen tussen de 80 en 110 euro per vierkante meter. De opbouw van een schuin dak bestaat, van buiten naar binnen, uit de volgende onderdelen: dakbedekking, onderdak, dakconstructie, isolatiemateriaal en afwerking. Wanneer je je zolderruimte niet als leefruimte gebruikt, kan je overwegen om je zoldervloer te isoleren. Dit is makkelijker en goedkoper: de kostprijs ligt tussen de 60 en 80 euro per vierkante meter

Isolatie schuin dak binnenuit.

Hoe kun je het dak isoleren van binnenuit?

Wanneer je een hellend dak van binnenuit isoleert, kan je het isolatiemateriaal plaatsen tussen de horizontale of verticale balken van de dakconstructie. Op deze manier verlies je zo min mogelijk ruimte. De beste materialen voor het isoleren van de binnenkant van een hellend dak zijn spijkerflensdekens, isolatieplaten of folie. Bij het plaatsen van isolatie aan de binnenzijde kan je het volgende stappenplan volgen: 

  1. Controleer: voordat je gaat isoleren is het belangrijk om te controleren of er nog oud isolatiemateriaal aanwezig is dat eventueel moet worden verwijderd. Ook is het belangrijk dat er geen dampdichte laag aanwezig is. Dit is slecht voor het isolatiemateriaal. Zorg er daarbij voor dat je gaten en kieren dicht maakt. 
  2. Isolatiemateriaal: vervolgens is het belangrijk dat je het juiste isolatiemateriaal kiest. Gebruik voor de binnenzijde het beste steen- of glaswol, spijkerflensdekens of isolatieplaten. Kies een materiaal met een hoge isolatiewaarde zodat je niet veel van het materiaal nodig hebt en zo geen ruimte aan de binnenkant verliest. 
  3. Op maat maken en bevestigen: het is belangrijk dat je het isolatiemateriaal op maat snijdt, zodat het goed tussen de balken van het dak past. 
  4. Damp remmende laag: wanneer je een isolatiemateriaal hebt aangebracht die geen damp remmende laag bevat, dan is het belangrijk dat je hier overheen een damp remmende folie aanbrengt. Dit zal het materiaal beschermen tegen vocht. 
  5. Afwerking: als laatste stap heb je de keuze uit verschillende soorten afwerkingen. Kies bijvoorbeeld voor gipsplaten of schroten. 

Isolatie van hellende daken via buitenkant

Wanneer je een hellend dak aan de buitenkant wil isoleren, kan je het volgende stappenplan volgen: 

  1. Controleren: controleer of er eventuele beschadigingen of lekkages zijn aan het dak, zorg ervoor dat je deze repareert voordat je de isolatie aanbrengt. 
  2. Verwijderen: verwijder de dakpannen en panlatten van het dakbeschot.
  3. Isolatiemateriaal: breng vervolgens het isolatiemateriaal aan, bijvoorbeeld renovatieplaten of folie, en span er eventueel tengellatten overheen. 
  4. Monteren: nu kunnen de dakpannen weer terug op het dak worden gemonteerd. 
  5. Aanpassingen: het dak is nu hoger, pas eventueel de dakgoten en andere aansluitingen aan op deze nieuwe hoogte. 
Opbouw van een geïsoleerd schuin dak.

Hoe kun je de zolder verder isoleren?

Het is daarnaast mogelijk om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Doe dit alleen wanneer de zolder niet verwarmd hoeft te worden en ook geen open verbinding heeft met de verdieping eronder. Wanneer je de zoldervloer wil isoleren heb je twee keuzes: de onderzijde of de bovenzijde isoleren. Wanneer je de onderzijde wil isoleren kan je dit doen met isolatieplaten, isolatierollen of minerale wol. In de ruimte onder de vloer mogen geen leidingen aanwezig zijn, de temperatuur in deze ruimte kan in de winter tot onder het vriespunt dalen. Wanneer er toch leidingen aanwezig zijn, overweeg dan om de leidingen extra te isoleren. 

Wanneer je de bovenkant van de zoldervloer wil isoleren, kan je gebruik maken van isolatieplaten of vlieringvloerelementen. Je kan er ook voor kiezen om balken op de vloer aan te brengen, hiertussen kan je dan het isolatiemateriaal plaatsen. De keuze voor het isolatiemateriaal en de afwerking is afhankelijk van het gebruik van de zolder. Wanneer er veel over de vloer gelopen wordt, kan je het isolatiemateriaal het best afwerken met beloopbaar materiaal zoals bijvoorbeeld hout. 

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Ontvang offertes op maat!
arrow Ontvang offertes

Opbouw platdak isoleren

Naast het isoleren van een hellend dak, zijn er meerdere manieren waarop je een plat dak kan isoleren. De kosten voor het isoleren van een plat dak liggen tussen de 50 en 100 euro per vierkante meter. Het is belangrijk om te weten dat er bij het isoleren van een plat dak, vaak andere werken komen kijken zoals het verwijderen van de plafondafwerking of de dakbedekking, of het verhogen van de dakrand. Het is daarom verstandig om dit werk over te laten aan een specialist

Opbouw van een geïsoleerd plat dak.

Warmdak via buitenzijde

De opbouw van een warm dak is als volgt: plafond, balklaag, dakbeschot, dampscherm, isolatie en dakbedekking. Wanneer je een warm dak via de buitenzijde wil isoleren, kan je het volgende stappenplan volgen:

  1. Verwijderen: controleer de staat van de dakbedekking, wanneer deze beschadigd is, verwijder je de dakbedekking. Wanneer deze in goede staat is, kan je het gebruiken als damp remmende laag onder de isolatie. 
  2. Aanpassingen: zoek uit of de dakranden of andere aansluitingen eventueel moeten worden aangepast aan de nieuwe hoogte van het dak. 
  3. Damp remmende laag: wanneer de dakbedekking wordt verwijderd, is het van belang dat er een damp remmende laag zoals een folie of een bitumen wordt aangebracht. 
  4. Isolatie: nu kan het isolatiemateriaal worden bevestigd. 
  5. Afwerking: zorg voor een waterdichte afwerking met bitumen of een kunststof dakbedekking.
Binnenzijde geïsoleerd dak met minerale wol.

Kouddak via binnenzijde

Het is ook mogelijk om een plat dak aan de binnenzijde te isoleren. We spreken dan van een koud dak. De opbouw van een koud dak is als volgt: plafond, balklaag, dakbeschot, dakbedekking, isolatie en ballastlaag. Wanneer je een plat dak aan de binnenzijde wil isoleren, kan je het volgende stappenplan volgen: 

  1. Aanwezigheid isolatie: het kan zijn dat er al isolatiemateriaal aanwezig is. Vraag aan een specialist of je dit materiaal moet verwijderen. 
  2. Isolatiemateriaal: kies het juiste isolatiemateriaal. Je hebt de keuze uit minerale wol, kunststof, isolatieplaten of natuurlijke materialen zoals schapenwol. 
  3. Op maat maken: het is belangrijk dat het isolatiemateriaal goed op maat wordt gesneden. Op deze manier past het goed tussen de draagbalken van de dakconstructie. Zorg ervoor dat er geen naden of kieren zijn wanneer je het materiaal aanbrengt. Met latten zorg je ervoor dat het materiaal op zijn plaats wordt gehouden. 
  4. Damp remmende laag: op deze latten breng je vervolgens een damp remmende folie aan. Niet deze vast op de latten. Zorg ervoor dat de folie niet onderbroken wordt en plak de randen en naden af met tape. 
  5. Afwerking: werk het plafond mooi af, kies voor gipsplaten of bijvoorbeeld schroten. 

Omgekeerd dak met stevige platen

Er is nog een andere methode van dakisolatie die aan de buitenzijde wordt aangebracht. Bij deze methode wordt de isolatie op de dakbedekking van de woning aangebracht in plaats van eronder. De dakbedekking zit dan binnen de isolatieschil. Deze methode is vooral handig wanneer het dak vaak wordt belopen. De opbouw van een omgekeerd dak is als volgt: plafond, balklaag, dakbeschot, dakbedekking, isolatie en ballastlaag. Wanneer je een omgekeerd dak wil isoleren, kan je het volgende plan stap voor stap volgen:

  1. Controleer: omdat de isolatie op de dakbedekking wordt aangebracht, is het van belang dat deze in goed staat en waterdicht is. Controleer dit en repareer eventuele schade of breng een nieuwe dakbedekking aan. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.
  2.  Isolatiemateriaal: er is eigenlijk maar één soort isolatiemateriaal dat geschikt is voor het isoleren van een omgekeerd dak, dat is geëxtrudeerd polystyreen (XPS). 
  3. Afwerking: de isolatielaag wordt bij een omgekeerd dak vrijwel altijd afgewerkt met een ballastlaag. Deze laag kan bestaan uit bijvoorbeeld keien, grind, hout of tegels. Dit houdt de isolatie op zijn plaats, beschermt de isolatie tegen weersomstandigheden en zorgt ervoor dat het dak beloopbaar is. 
Omgekeerd dak.

Offerte

Ben jij op zoek naar een specialist die het dak van jouw woning kan isoleren? Vul het formulier in onderaan de pagina en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. Kies de specialist die bij jou past!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met dakisolatie opbouw offertes, Gratis! ►