Knieschot isoleren | Voorkom koudebruggen op je zolder
Wanneer je het schuine dak gaat isoleren via de binnenzijde, kan het zijn dat je een knieschot tegenkomt. Het is belangrijk om deze knieschotten te isoleren, zo verklein je namelijk het risico op koudebruggen, vocht en schimmels. Je kunt een knieschot isoleren met verschillende materialen, zoals steenwol en glaswol.
Wat zijn knieschotten op de zolder?
Knieschotten zijn wanden of kasten die voor een mooie afwerking van het schuine dak zorgen en de ruimte waar je niet kunt staan wegwerkt. Je kunt deze gebruiken voor een afwerking, maar ook als opbergruimte.
- Knieschotten gebruiken als ondersteuning: Knieschotten kunnen naast een mooie afwerking ook ingezet worden als een ondersteunende functie. Je mag deze knieschotten niet weghalen, omdat dit het dak ondersteunt. Je noemt dit een constructief knieschot, je vindt deze knieschotten terug bij gordingen daken en dakkapellen.
- Knieschotten gebruiken als opbergruimte: Je werkt met een knieschot de ‘verloren’ ruimte weg, je kunt hiermee plaats maken voor een handige opbergruimte. Zo kun je meer spullen kwijt op de zolder bijvoorbeeld.
Wanneer je de knieschotten niet isoleert, zal dit een grote bron zijn van koudebruggen.
Extra isoleren op basis van hoe het knieschot gebruikt wordt
Wanneer je de knieschotten gaat isoleren, word de muur achter het knieschot voorzien van de isolatie. Door de knieschotten te isoleren zorg je ervoor dat de dakisolatie effectiever gebruikt wordt. De warmte wordt namelijk beter vastgehouden en kan niet meer ontsnappen achter het knieschot.
Wil je het knieschot als opbergruimte gebruiken? Kies dan voor een dunnere laag isolatie, zoals isolatieplaten. Deze zijn ook meteen goed afgewerkt. Als je de ruimte niet gebruikt, kun je deze net zoals een kruipruimte isoleren en voor een dikke laag kiezen.
Zorg voor goede ventilatie onder schuin dak
Omdat je een knieschot niet vaak zult openen, is goede ventilatie erg belangrijk. Dit onderdeel overbrugt de onderliggende verdiepingen en het dak, dus als resultaat kan het zijn dat er eventuele schimmels of vochtproblemen door het hele huis trekken.
Het juiste isolatie materiaal voor dak en knieschot
Je kunt bij het isoleren van een knieschot kiezen uit meerdere isolatiematerialen. Het juiste isolatie materiaal is afhankelijk van de manier van het schuin dak isoleren. Vaak wordt voor steenwol en glaswol gekozen, maar ook biobased opties als houtvezel, katoen, vlas en cellulose zijn een optie. Deze materialen zijn dampopen, dat houdt in dat deze isolatiematerialen voorkomen dat er vochtproblemen ontstaan.
Let er ook altijd op dat de juiste folies toegepast worden, zo zorg je dat het vocht de goede kant op kan ventileren. Ook als isolatie voor de knieschotten kun je kiezen voor PIR platen. Het is wel belangrijk dat het dakbeschot wel dampopen is. Isolatieplaten zijn vooral goed als het knieschot nog gerealiseerd moet worden of bij isoleren van de buitenkant.
Wat is de goedkoopste manier van knieschot isoleren?
De goedkoopste manier is glaswol of steenwol. Dit is ook de minst arbeidsintensieve manier, waardoor je bespaart op het materiaal en de arbeidskosten.
Dik isoleren met glaswol of dun met isolatieplaten
Je kunt het knieschot makkelijk meenemen als je het schuine dak van de buitenkant isoleert (sarkingdak), en dan lever je geen ruimte in. Wil je via de binnenkant isoleren, is glaswol een goede dampopen optie als er een dampscherm aanwezig is. Zo niet, dan kun je hier ook isolatieplaten gebruiken om meer bruikbare ruimte over te houden.
Isoleren op dakbeschot of spanten
Over het algemeen is je knieschot isoleren door het materiaal op het dakbeschot aan te brengen prima, maar let erop dat er geen dampdicht materiaal aan de andere kant van het beschot zit. Het regelwerk gebruiken voor isoleren voegt bij dit deel van de zolder niet veel toe.