Nieuw dak met isolatie laten plaatsen | Wat zijn de kosten?

Dakisolatie is een van de beste opties om energiekosten te besparen en je woning te verduurzamen. Ontdek meer over de kosten, manieren om te besparen en hoe snel je je investering kunt terugverdienen. We behandelen de verschillende factoren die een rol spelen en geven nuttige tips om weloverwogen beslissingen te nemen. In onderstaande alinea’s geven we je een zo compleet mogelijk beeld over de gemiddelde prijzen, methodes en extra opties.

nieuw-dak-met-isolatie.jpg

Wat kost een compleet nieuw dak inclusief dakisolatie?

Voordat je een investering in je dak doet, is het belangrijk om te weten welke kosten verbonden zijn aan het plaatsen van een volledig nieuw dak inclusief isolatie. Lees verder voor meer informatie hierover!

Wat kost het dak van je huis vervangen?

Het bedrag voor het plaatsen van een compleet nieuw dak is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het type dak, de grootte van het dak, het gekozen materiaal voor de nieuwe dakbedekking, de locatie en de arbeidskosten van de dakdekker. De gemiddelde prijzen hieronder beschreven zijn inclusief btw en montage.

  • Bij het vervangen van een plat dak ligt de gemiddelde prijs tussen de € 60 en € 80 per vierkante meter. 
  • Voor het plaatsen van een geheel nieuw schuin dak ligt de gemiddelde prijs tussen de € 65 en € 140 per vierkante meter. 
  • De prijs die een dakdekkersbedrijf hanteert kan verschillen per regio. Dakdekkers in de Randstad rekenen vaak een hoger tarief dan dakdekkers buiten de Randstad. De gemiddelde prijzen van dakdekkers liggen tussen de € 35 tot € 45 per uur. Het is daarom verstandig om meerdere offertes aan te vragen voor je een investering doet in een nieuw dak.
Plat dak materiaal:Gemiddelde prijs per m²:
EDPM€ 60 tot € 80 
PVC€ 50 tot € 80
Bitumen€ 40 tot € 60
Hellend dak materiaal:Gemiddelde prijs per m²:
Natuurleien (dakpannen)€ 80  tot € 100
Keramiek (dakpannen)€ 35  tot € 60
Zink€ 65 tot € 110
Beton (dakpannen)€ 30 tot € 40
Kunstleien€ 60 tot € 100
Shingles€ 12 tot € 25
Natuurriet of kunststofriet€ 27 tot € 40 of € 58 tot € 140

Hoeveel kost een volledig nieuw dak isoleren?

Naast het plaatsen van nieuwe dakbedekking, is het ook verstandig om te kijken naar energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. De kosten voor dakisolatie zijn afhankelijk van het type dak en de oppervlakte: 

  • Bij een plat dak ligt de gemiddelde prijs tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter. 
  • Bij een schuin dak ligt de gemiddelde prijs tussen de € 80 en € 110 per vierkante meter. Daarnaast kan de prijs ook nog variëren door de manier van installatie. Het dak kan zowel vanuit de binnenkant als vanuit de buitenkant geïsoleerd worden. Isolatie van binnenuit is vaak iets goedkoper.
DakisolatieOppervlakteKostenBesparing gasBesparing in €
Rijwoning / hoekwoning45 m²€ 4.275225 m3 per jaar€ 292,50 per jaar
2-onder-1-kap woning65 m²€ 6.175325 m3 per jaar€ 422,50 per jaar
Vrijstaande woning (klein)80 m²€ 7.600400 m3 per jaar€ 520 per jaar
Vrijstaande woning (groot)140 m²€ 13.300700 m3 per jaar€ 910 per jaar

Een van de belangrijkste redenen om je dak te isoleren, is het tegengaan van warmteverlies. Huizen verliezen namelijk de meeste warmte via het dak, bij slechte isolatie kan dit leiden tot hoge energiekosten. Door het isoleren van je woning kun je honderden euro’s per jaar besparen, afhankelijk van het type woning en het aantal vierkante meters

Subsidie op dakisolatie

Voor het aanbrengen van dakisolatie is er de mogelijkheid om een dakisolatie subsidie aan te vragen bij je gemeente. Vanuit de overheid is er een vaste regeling, maar elke gemeente hanteert haar eigen regels omtrent het subsidiëren van isolatie dan wel het vernieuwen van je dak. 

  • Bij isolatie kan het mogelijk zijn om een Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) bij de overheid aan te vragen. Dit varieert tussen de € 4 en € 15 per vierkante meter. Ook is het mogelijk om deze regeling te gebruiken met andere energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Sommige gemeentes bieden ook een subsidiemogelijkheid aan voor groendaken, waarbij maximaal 50% van de kosten kunnen worden vergoed.
nieuw-dak-met-isolatie-01.jpg

Waarom dak vernieuwen en dakisolatie combineren?

We raden aan om tijdens het vernieuwen van je dak ook meteen te kiezen voor dakisolatie. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar ook geld. Andere voordelen zijn: 

  • Energiebesparing: Door de isolatie op hetzelfde moment aan te laten brengen als de vernieuwing van je dak, ben je meteen bezig met verduurzaming. Dakisolatie gaat warmteverlies tegen en draagt bij aan de levensduur van je dak. Dit zorgt voor lagere energiekosten in de loop der jaren. 
  • Subsidie: Door de mogelijkheid van subsidies voor energiebesparende maatregelen kan het direct toepassen van isolatie tijdens een dakrenovatie financieel voordelig zijn, omdat een deel van de gemaakte kosten vergoed kunnen worden.

Nieuwe dakconstructie versus dakrenovatie

Ook bij wat minder oudere huizen die nog in relatief goede staat zijn, kan het soms zijn dat er wat mankementen optreden. Denk hierbij aan een aantal kapotte dakpannen of lekkages in het dak. In dat geval is dakrenovatie ook een goede optie. Bij dakrenovatie vervang je een of meerdere onderdelen van het dak in plaats van het gehele dak.

Een nieuwe dakconstructie daarentegen, is noodzakelijk als het dak zijn levensduur heeft bereikt, of als de veiligheid van het dak niet meer gegarandeerd kan worden. De levensduur is afhankelijk van het materiaal en het type dak. De levensduur van een plat dak verstrijkt meestal na 20 jaar of meer, bij een schuin dak is dat na 30 jaar. De beslissing tussen een renovatie of een nieuw dak is afhankelijk van de algemene staat van het dak en het beschikbare budget.

Vind een dakdekker en isolatiespecialist: gratis offertes

Ontdek de mogelijkheden voor besparingen en vraag nu gratis offertes aan voor dakisolatie. Vul ons online formulier in en ontvang snel aanbiedingen van ervaren aannemers. Vergelijk de verschillende voorstellen en maak een weloverwogen beslissing voor de isolatie van jouw dak. Maak vandaag nog gebruik van ons formulier en profiteer van een goed geïsoleerd dak!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes