Dak laten isoleren | Wat zijn de voordelen en kosten?

Een goed geïsoleerd dak is een duurzame oplossing voor het verhogen van je wooncomfort en het besparen op energiekosten. Of je nu een plat dak of een schuin dak hebt, in dit artikel geven we je een overzicht van alles wat je moet weten. Ontdek waarom het laten isoleren van je dak essentieel is, welke voordelen het biedt en wat de gemiddelde kosten zijn!

dak-laten-isoleren.jpg

H2: Voordelen van dak laten isoleren door specialist

Het inschakelen van een specialist voor je dakisolatie heeft verschillende voordelen:

  • Gepast advies: De isolatiespecialist beschikt over de kennis om de beste keuze te maken voor jouw dakisolatie. Zo weet je zeker dat er de juiste keuze wordt gemaakt als het gaat om de isolatiemethode en het beste isolatiemateriaal. Daarnaast kan de specialist je ook adviseren over mogelijke subsidies en je jaarlijkse besparingen.
  • Kwaliteit en maatwerk: Een isolatiespecialist zal je dakisolatie snel en zorgvuldig aanbrengen, wat essentieel is voor optimale energiebesparing. Ook het plaatsen van een dampscherm door een vakman voorkomt dat er vocht of schimmel tussen je isolatie komt.
  • Subsidies: Als je dak wordt geïsoleerd door een specialist, kom je in aanmerking voor een subsidie vanuit de overheid. Bij huizen ouder dan 2 jaar heb je ook nog de mogelijkheid voor een verlaagd btw-tarief op de arbeidkosten van de isolatie.
  • Garantie: Als de isolatie is aangebracht door een specialist, heb je recht op garantie als er na de isolatie problemen ontstaan, iets wat je niet hebt als je de isolatie zelf uitvoert.

H2: Wat kost het om je dak te laten isoleren?

Aan het isoleren van je dak zit ook een prijskaartje. De gemiddelde kosten voor dakisolatie liggen tussen de € 50 – € 110 per vierkante meter. Een professioneel bedrijf inschakelen voor dakisolatie is doorgaans kostbaarder dan zelf isoleren, vanwege de benodigde arbeid en expertise.

Hoewel zelf isoleren op korte termijn goedkoper kan lijken, kan dit op de lange termijn tegenvallen. Zeker als je niet beschikt over de nodige kennis kan het resulteren in minder goede isolatie en hogere energiekosten als het niet goed wordt uitgevoerd.

H3: Factoren die invloed hebben op de kosten

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de totale kosten voor dakisolatie. Binnen deze kosten kan een flink verschil zitten, afhankelijk van de volgende onderdelen:

  • Materialen: Op basis van je woning en wensen is het belangrijk om te kiezen voor het juiste isolatiemateriaal. 
  • Het soort dak: Afhankelijk van het type dak (plat dak of schuin dak) en de grootte ervan kunnen de kosten variëren.
  • Staat van het dak: Als de dakbedekking of dakconstructie niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen zullen deze eerst vervangen moeten worden voor je het dak kan isoleren.
  • Methode: De prijs wordt ook beïnvloed door de gekozen isolatiemethode. Hierbij kun je kiezen voor isolatie via de buitenkant van het dak of via de binnenzijde. Isolatie via de buitenkant is doorgaans duurder omdat hierbij de gehele dakbedekking verwijderd moet worden.
  • Arbeidskosten: Deze kosten zijn afhankelijk van de complexiteit van de klus en eventuele voorbereidende werkzaamheden.
  • Subsidies: Als je de isolatie door een vakman laat doen, kom je in aanmerking voor subsidies, zoals de ISDE. Deze subsidie helpt je om een deel van de kosten te dekken.

H3: Opbouw van de prijs

Bij dakisolatie zijn de totale kosten voornamelijk opgebouwd uit de prijs van de materialen en de arbeidskosten. De prijs van het isolatiemateriaal kan verschillen, afhankelijk van het soort materiaal dat gekozen wordt en de hoeveelheid die nodig is om het dakoppervlak volledig te bedekken. Wanneer je besluit om het dak te laten isoleren, zijn de arbeidskosten doorgaans het grootste onderdeel van de totale kosten. 

H3: Subsidie op dakisolatie

Er is ook een mogelijkheid om een subsidie voor je dakisolatie aan te vragen. Vanuit de overheid bestaat de ISDE-regeling (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Wil je van deze subsidie gebruik maken? Dan is het de beste keuze om een professioneel isolatiebedrijf in te schakelen. Je komt namelijk alleen in aanmerking voor deze subsidie als je de isolatie door een erkend bedrijf laat doen. 

Ook vanuit sommige gemeentes is het mogelijk om subsidies te verkrijgen voor het isoleren van je dak. Sommige gemeentes hebben financiële regelingen voor verduurzaming van je woning, maar dit is sterk afhankelijk van de gemeente waar je woont.

H2: Hoe wordt een dak geïsoleerd?

Er zijn verschillende manieren voor het isoleren van een oud dak. En de meest geschikte methode is afhankelijk van het type dak en of het om een relatief nieuw of oud dak gaat. Voor het isoleren van een plat dak of een schuin dak zijn twee methodes: via de binnenkant isoleren of via de buitenkant.

H3: 1. Schuin dak isoleren via binnenzijde of buitenzijde

Bij het isoleren van een schuin dak vanuit de binnenkant wordt de isolatie aangebracht tussen of op de spanten (balken waarop het dakbeschot rust). Dit zorgt ervoor dat de ruimte tussen de dakspanten en de binnenzijde van het dak wordt geïsoleerd.

Bij het isoleren van een schuin dak van buitenaf wordt de isolatie tussen de spanten geplaatst, waarbij er een luchtspouw boven blijft. Daarnaast is er extra isolatie onder de spanten vereist om te voldoen aan de bouwvoorschriften.

dak-laten-isoleren-01.jpg

H3: 2. Plat dak isoleren via binnenkant of buitenkant

Bij het isoleren van een plat dak zijn er verschillende manieren. Vanuit de binnenkant wordt het isolatiemateriaal aangebracht op of tussen de kepers (verticale balken), waarna een dampremmende laag kan worden toegevoegd.

Voor de isolatie van een plat dak van buitenaf zijn er twee mogelijkheden: warm dak isolatie en omgekeerd dak isolatie. Bij warm dak isolatie wordt het isolatiemateriaal op de dakconstructie geplaatst en daaroverheen komt de dakbedekking. Bij omgekeerd dak isolatie wordt watervast isolatiemateriaal direct op de huidige dakbedekking geplaatst. Vervolgens wordt er nog een extra laag aangebracht om de isolatieplaten te verstevigen en beschermen.

H2: Wat is beter, dak laten isoleren of zelf doen?

Het zelf isoleren van je dak kan verschillende voordelen opleveren, een groot gedeelte van de dakisolatie kosten bestaat uit de arbeidskosten van de vakman. Deze kosten kunnen verschillen per vakman. Gemiddeld bestaan de kosten voor een dakisolatie voor 65% uit arbeidkosten.

Hoewel zelf dakisolatie aanbrengen misschien een interessant project lijkt, is dat niet voor iedereen het geval. Terwijl je uren kwijt bent aan het kijken van YouTube video’s van een vakman die lachend zijn isolatie plaatst, ben je langer kwijt aan de voorbereiding dan de daadwerkelijke isolatie zelf.  Ook moet je zelf de materialen en de werkmaterialen voor de isolatie (met btw) aanschaffen.

Het inschakelen van professionals voor dakisolatie wordt doorgaans gezien als de beste keuze. Door hun expertise en ervaring zijn ze in staat om de isolatie correct uit te voeren en gebruik te maken van de beste materialen. Bovendien kunnen professionele isolatiebedrijven garanties bieden op hun werkzaamheden, wat zekerheid biedt voor een goed resultaat en een goede afwerking. Daarnaast is het ook zo dat je in aanmerking komt voor dakisolatie subsidie en een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten als je de isolatie laat uitvoeren voor een erkend bedrijf.

Het is altijd verstandig om offertes op te vragen en prijzen te vergelijken voordat je een beslissing maakt over de isolatie van je dak. Op deze manier kun je de kosten van verschillende isolatiebedrijven tegen elkaar afwegen en een weloverwogen keuze maken.

H2: Vind een dakisolatie specialist om je dak te laten isoleren

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw dakisolatie? Vraag dan nu geheel vrijblijvend en gemakkelijk een offerte aan via onderstaand formulier. Zo bespaar je tijd en moeite door een professioneel bedrijf jouw dakisolatie te laten uitvoeren. Twijfel niet en vul snel het formulier in!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes