Kosten dakrenovatie en dakisolatie | Kostenindicatie en opties

In veel gevallen wordt een dak tegelijkertijd geïsoleerd wanneer het vervangen gaat worden. Dit brengt allerlei extra kosten met zich mee, maar welke kosten zijn dit precies en hoe zijn ze opgebouwd? In dit artikel duiken we dieper in op de kosten van dakrenovatie, de verschillende mogelijkheden en de soorten materialen, waardoor je een goed beeld hebt wat je te wachten staat in jouw persoonlijke situatie.

Wat kost een dak vernieuwen en isoleren gemiddeld?

De kosten van een dak vernieuwen en gemiddeld bestaan uit twee onderdelen zoals de naam al zegt, namelijk uit een dak renoveren en het plaatsen van dakisolatie. De kosten lopen erg uiteen, dit komt door alle verschillende opties die beschikbaar zijn. De kosten van het vernieuwen van een dak zijn afhankelijk van het type dak, de materialen en de staat van het dak dat momenteel aanwezig is. Naast de prijs van het vervangen komt ook nog de prijs van het isoleren. Deze prijs hangt af van het soort materiaal en de isolatiemethode die je kiest. Hieronder bespreken we uitgebreid welke kosten waar voorkomen.

Wat kost een volledige dakrenovatie?

Een dakrenovatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, elk met hun eigen prijsklasse. Wanneer je een plat dak hebt, betaal je gemiddeld tussen de € 50 en € 100 per m², terwijl je bij een schuin dak uitkomt op een prijs tussen de € 80 en € 110 per m². Wat de kosten precies zullen zijn, hangt af van de huidige staat van het dak, het type dakbedekking, eventuele extra opties zoals reparaties en de voorrijkosten. 

Het kan nodig zijn om de dakbedekking te vervangen wanneer deze versleten is of niet meer goed kan werken in combinatie met het isoleren van het dak. Ook deze optie brengt uiteenlopende kosten met zich mee. Deze zijn vooral afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat gekozen wordt. Wanneer er een schuin dak is, zijn dakpannen een goede keus. Is er een plat dak, dan kan je het beste kiezen voor EPDM of voor bitumen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe duur is het om een dak te isoleren

De kosten voor dakisolatie hangen af van het type dak van de woning en de isolatiemethode + materialen die gebruikt worden. De kosten voor een schuin dak isoleren liggen tussen de € 80 en € 110 per vierkante meter en de kosten voor het isoleren van een plat dak liggen tussen de € 50 en € 100 per vierkante meter. De dikte van de dakisolatie, de bereikbaarheid van het dak en de staat van het dak op dit moment zijn allemaal factoren die de uiteindelijke prijs zullen bepalen. Wanneer je wilt weten wat je dakisolatie kosten zal zijn in jouw specifieke situatie, kun je het best meerdere offertes aanvragen en vergelijken.

Verschillende opties van dakrenovatie

Er zijn verschillende manieren om een dak te renoveren. Elke manier heeft zijn eigen prijskaartje, waardoor de kosten van elkaar verschillen. Bij dakrenovatie kun je bovendien meteen extra acties ondernemen, bijvoorbeeld het vervangen van de dakbedekking of het isoleren van het dak. Hieronder bespreken we de verschillende opties die beschikbaar zijn.

1. Dak isoleren

De eerste optie die toegepast kan worden wanneer je het dak gaat renoveren, is het toepassen van dakisolatie. Dit kan zowel aan de binnenzijde van het dak als de buitenzijde van het dak gedaan worden, elk met hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen. Isolatie via de buitenkant is efficiënter, maar is ook duurder. Isolatie aan de binnenkant is goedkoper, maar wel minder effectief. Het hangt af van je persoonlijke situatie, wensen en budget welke optie voor jou het beste zal zijn.

2. Dakbedekking vervangen

Een tweede optie is het vervangen van de dakbedekking, ook hier verschilt het per type dak wat de beste soort dakbedekking is. Is er een plat dak, dan kun je het beste gaan voor EPDM, bitumen of PVC. Is er een schuin dak, dan zijn dakpannen, leien en zink goede opties. Wat de prijs gaat zijn, hangt af van het gekozen materiaal. De gemiddelde prijs zal enkele tientallen euro’s per vierkante meter bedragen.

Kosten voor dakrenovatie in combinatie met isolatie

Dakrenovatie versus dak vervangen

In sommige gevallen is het niet verstandig om een dak te renoveren, maar kan deze beter volledig vervangen worden. Dit is bijvoorbeeld wanneer het dak er erg slecht aan toe is of wanneer de constructie beschadigd is. Het vervangen van een dak zal duurder zijn, maar op de lange termijn zullen de kosten lager uitvallen. Dit komt doordat je geen reparaties nodig zal hebben op de korte termijn.

Wat kost een nieuw dak per m2?

De kosten van een nieuw dak met isolatie liggen rond de € 175 per vierkante meter, afhankelijk van de specifieke eigenschappen zoals het type dakbedekking en de moeilijkheidsgraad van de klus. De kosten van een nieuw dak inclusief isolatie zijn relatief lager, omdat dit één grote klus is. Het is dus verstandig om dit te combineren.

Ontdek de prijs van dak renoveren en isoleren

Ben je benieuwd naar de kosten van een dakrenovatie in combinatie met isolatie? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en bespaar op de kosten! 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes