Cv-ketel vullen met onthard water | Is het wel of niet nodig?
Wanneer je een waterontharder hebt of deze wilt kopen, heb je je vast wel eens afgevraagd of je ook de cv-ketel moet vullen met onthard water. Wat zijn de voordelen van zacht water in de ketel en wanneer kan dit wel en wanneer juist niet? In dit artikel geven we je alle informatie!
Cv-ketel of warmtepomp bijvullen met zacht water
Een cv-ketel of warmtepomp vullen met onthard water is mogelijk en heeft zo zijn voordelen. Het kan zelfs rendabel zijn om zacht water te gebruiken. Hieronder bespreken we waarom dit het geval is. Ook leggen we uit waarom het belangrijk is om de cv-ketel op tijd bij te vullen.
Een hoger rendement van de installatie
Bij hard water kan het voorkomen dat er kalklaag ontstaat op het verwarmingselement van de cv-ketel. Deze laag kalk zorgt ervoor dat de warmte van het verwarmingselement tegengehouden wordt en het dus langer duurt voordat het water in de ketel opgewarmd is. Hierdoor neemt het rendement van de installatie dus af, omdat deze meer energie nodig heeft om op temperatuur te komen. Bij het gebruik van onthard water heb je dit probleem niet, omdat hier de kalk uitgehaald is.
Een langere levensduur
Hard water bevat veel kalk wat de apparaten in je woning aan kan tasten. Dit geldt ook voor de cv-ketel. Door het gebruik van onthard water met een waterontharder bescherm je de ketel tegen kalk en zal deze dus beter blijven werken en een langere levensduur hebben.
Wat gebeurt er als je de cv-ketel niet bijvult?
Het is belangrijk dat de cv-ketel op tijd bijgevuld wordt, of dit nu met zacht water of hard water is. Bij een te lage waterdruk moet de cv-ketel meer energie verbruiken om te verwarmen, wat je ook merkt op je energierekening. Daarnaast zullen er schommelingen in de temperatuur ontstaan en tast een te lage waterdruk de levensduur van de cv-ketel aan.
Verkeerde pH-waardes door gebruik van onthard water
Het is niet mogelijk om alle soorten cv-ketels te vullen met onthard water. Dit heeft te maken met het materiaal van de warmtewisselaar die zich in de ketel bevindt. In sommige ketels is de warmtewisselaar namelijk gemaakt van aluminium-silicium. Dit materiaal kan kapot gaan als gevolg van een te hoge pH-waarde door onthard water. Hierdoor werkt de cv-ketel niet meer en komt de garantie ook nog eens te vervallen. Bij cv-ketels van onder andere Remeha en Nefit is dit het geval en kun je dus geen onthard water gebruiken.
Oplossing: bypass of resthardheid waterontharder instellen
Door een kleine resthardheid in te stellen op de waterontharder blijft er toch een klein beetje kalk in het water. Zo kan het water niet zuurder worden en dus ook niet de warmtewisselaar aantasten. Dit is dus een goede oplossing wanneer je een waterontharder wilt combineren met een cv-ketel. Een andere optie is om een bypass te gebruiken. Deze zorgt voor een omleiding, zodat de cv-ketel geen onthard water krijgt, maar de rest van de woning nog wel. Informeer bij een professional naar de beste oplossing voor jouw ketel!
Ontvang gratis waterontharder offertes
Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!