Waterontharder voor de vaatwasser | Wat is de impact?
Wil je een waterontharder aanschaffen, maar ben je benieuwd wat het effect van zacht water is op een vaatwasser? In dit artikel vertellen we je meer over de aanschaf van een waterontharder en hoe deze werkt in combinatie met een vaatwasser.
Voordelen van een waterontharder voor de vaatwasser
Het gebruik van een ontharder heeft verschillende voordelen. Zo is een waterontharder zinvol voor je vaatwasser om de volgende redenen:
- Apart onthardingszout bijvullen in de vaatwasser is niet meer nodig
- Geen sporen van kalk meer op glazen en ander servies
- Minder vaatwasmiddel nodig
- Het warmte-element van de vaatwasser blijft kalkvrij
- De vaatwasser gaat langer mee
Zout voor ontharding: belangrijk om kalkaanslag te voorkomen
Onthardingszout is een belangrijk onderdeel, zowel bij het gebruik van een waterontharder als een vaatwasser. Hiermee kan kalkaanslag namelijk voorkomen worden. Veel vaatwassers hebben al een ingebouwde waterontharder die ook werkt met onthardingszout. Als je dus een aparte ontharder hebt, moet je dan alsnog zout toevoegen in de vaatwasser? En hoe werkt het onthardingszout precies tegen kalk? We leggen het hieronder verder uit.
Hoe werkt onthardingszout?
Onthardingszout heeft een belangrijke werking bij het zacht maken van water. Het zout zorgt er namelijk voor dat de kalk, die door de ionenwisselaar is opgevangen, afgevoerd wordt naar het riool. Zo krijg je dus kalkvrij water. Dit wordt ook wel het regenereren of schoonspoelen van de waterontharder genoemd.
Heb ik vaatwasserzout nodig voor zacht water?
Wanneer je een waterontharder hebt, hoef je niet nog apart zout toe te voegen in je vaatwasser om kalk te voorkomen. Doordat de vaatwasser gebruikt maakt van zacht water is de interne ontharder in de vaatwasser zelf niet meer nodig. Je voegt namelijk al onthardingszout toe aan de algemene waterontharder die zacht water levert voor de volledige woning, waaronder de vaatwasser.
Welke vaatwastabletten en vaatwasmiddel heb ik wel nodig?
In het geval van een waterontharder hoef je dus geen vaatwasserzout toe te voegen aan de vaatwasser. Daarnaast kun je ook vaatwastabletten gebruiken zonder zout, omdat het water op zichzelf al zacht genoeg is en de vaat er zo schoon en mooi glanzend uitkomt.
Essentieel: resthardheid goed instellen
Bij het gebruik van een waterontharder voor de vaatwasser is het belangrijk dat de resthardheid van de ontharder goed ingesteld wordt. Vanaf een bepaalde waterhardheid is het water zacht genoeg om kalk in de vaatwasser tegen te gaan, waardoor je geen onthardingszout meer hoeft toe te voegen. Wanneer de resthardheid hoger is, is het soms nog wel aan te raden om zout toe te voegen aan de vaatwasser, omdat er dan nog kalk aanwezig is het water.
Welke waterhardheid instellen voor een goede werking?
Waterhardheid wordt in Nederland uitgedrukt in Duitse graden (dH). Wanneer je zacht water wil zonder kalk, dan moet je de resthardheid van de waterontharder instellen op 4 dH of lager. Zo heb je glanzende vaat en hoef je geen onthardingszout meer toe te voegen aan de vaatwasser. Bij een resthardheid van 5 dH of hoger van de waterontharder is het wel aan te raden om nog onthardingszout aan de vaatwasser toe te voegen.
Ontvang gratis waterontharder offertes
Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!