Terugstroombeveiliging op waterontharder met keerklep type CA
Bij het laten plaatsen van een waterontharder ben je als particulier verplicht ook een terugstroombeveiliging te laten plaatsen. Zo kun je voorkomen dat vervuild water terugstroomt op het waternet. Hoe ziet deze beveiliging eruit?
Welke beveiliging is nodig op een waterontharder?
Als een waterontharder niet goed onderhouden wordt loop je het risico dat er na verloop van tijd bacteriegroei ontstaat. Daardoor wordt het leidingwater in de woning vervuild. Zonder terugstroombeveiliging kan het vervuilde water in het algemene waternet terechtkomen. Na de hoofdkraan ben je verantwoordelijk voor het water in je woning. Om te voorkomen dat dit water bij andere woningen terechtkomt, ben je verplicht een terugslagklep of keerklep te laten plaatsen.
Waarom is terugstroombeveiliging nodig?
Veel mensen weten niet dat water uit de waterontharder terug kan stromen in het waternet. Normaal gesproken is dat ook niet gebruikelijk. Toch kan het soms voorkomen dat de waterdruk van het waternet wegvalt. In dat geval is de waterdruk in je woning hoogstwaarschijnlijk hoger dan de waterdruk van het waternet. Het gevolg is dat het leidingwater terug kan lopen. Een terugslagklep kan dat voorkomen.
Welk type keerklep?
Er zijn verschillende soorten keerkleppen verkrijgbaar, zoals de CA, EA en BA en EB keerkleppen. Aan het plaatsen van een keerklep zitten een aantal eisen verbonden. Zo ben je verplicht een type CA-keerklep te bevestigen als je een apparaat aansluit op het waterleidingnet. Een CA-keerklep is een middelzware terugstroombeveiliger waarmee bacteriën tegengehouden kunnen worden. Zo hoef je zelf wat minder waterontharder onderhoud te plegen.
Wat doet een CA of EA beveiliging?
Op het gebied van terugstroombeveiliging zijn er verschillende soorten verkrijgbaar. Elk type terugstroombeveiliging heeft een eigen sterkte. De terugstroombeveiliging type CA is geschikt voor waterontharders. De EA keerklep wordt vaak gebruikt voor huishoudelijke apparaten, zoals de vaatwasser en een koffieautomaat.
CA beveiliging op de waterleiding voorkomt bacteriegroei
Een waterontharder moet op regelmatige basis worden schoongemaakt en ontsmet. Het ontsmetten van een waterontharder voorkomt de groei van bacteriën. Als er eenmaal bacteriën zijn ontstaan heb je dat vaak niet direct door.
Om te voorkomen dat dit verontreinigde water terugvloeit naar het waternet kun je een CA beveiliging installeren. Met deze keerklepconstructie met tussenliggende ontlastklep kun je het water enkel naar de afvoer leiden.
Voordelen CA beveiliging
- Je voorkomt dat schadelijke bacteriën in het waternet terechtkomen
- De waterontharder heeft minder onderhoud nodig
- Je hoeft minder onderdelen te ontsmetten
Installatie van terugstroombeveiliging
De meeste mensen kiezen ervoor om de terugstroombeveiliging tegelijkertijd met de waterontharder te laten aansluiten. Als je van plan bent om de waterontharder zelf te plaatsen is het van belang dat je voldoende kennis van zaken hebt. Het laten plaatsen van terugstroombeveiliging is namelijk verplicht. Het is dan goed om te weten dat de installatie correct is uitgevoerd.
Schakel een installateur in
Toch is het in de meeste gevallen aan te raden om de ontharder met keerklep door een ervaren installateur te laten plaatsen. Een installateur heeft meer kennis en ervaring op het gebied van waterontharders. Het laten plaatsen van een terugstroombeveiliging voor je waterontharder is over het algemeen niet prijzig en neemt weinig tijd in beslag.
Is een terugslagklep verplicht?
Het laten plaatsen van een terugslagklep is verplicht. Een waterontharderbedrijf is echter niet verplicht om je te wijzen op de noodzaak van deze klep. Het is dus belangrijk dat je zelf controleert dat er ook een bescherming tegen terugstroming wordt geplaatst.
Je eigen verantwoordelijkheid
Je bent zelf verantwoordelijk voor het water en de leidingen na de watermeter. Dat wil zeggen dat je geen toestemming nodig hebt om een waterontharder te plaatsen. Bij veranderingen in waterdruk kan het water uit de woning echter teruglopen in het waternet.
Op dat punt ben je dus óók verantwoordelijk als vervuild water uit je woning terugloopt in het waternet. Met een compacte terugstroombeveiliging voor je waterontharder zorg je ervoor dat het vervuilde water netjes wordt afgevoerd.
Ontvang gratis waterontharder offertes
Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!