Woning verduurzamen | Voordelen, kosten en aanpak

Je woning verduurzamen bespaart je geld en is goed voor het milieu. We laten je zien op welke manier je het huis duurzamer kunt maken en hoe je uiteindelijk flink wat geld kunt besparen. Ontdek het in dit artikel!

volledige woning verduurzamen

Voordelen van woning verduurzamen

Door een bestaande woning te verduurzamen kun je het energielabel verbeteren. Dit is goed voor het milieu en het levert je ook financieel wat op. Een energiezuinig huis kun je tegen een hogere prijs verkopen, omdat je toekomstige bewoners een verbouwing kunt besparen. Ook wanneer je het huis niet verkoopt, is er voordeel. Een duurzaam gerenoveerd huis verbruikt minder energie en dat merk je wanneer je maandelijks een lagere energierekening hebt. Bovendien profiteer je van een verhoogd wooncomfort. Genoeg voordelen dus!

Wat kost het verduurzamen van je woning?

De kosten voor het verduurzamen van je woning zijn afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan welke maatregelen je neemt en het type woning. In onderstaande tabel hebben we de kosten van de verschillende maatregelen op een rij gezet.

MaatregelKosten
Driedubbel glas€ 340 per m²
Isolatie dak€ 50 – € 110 per m²
Isolatie vloer€ 35 – € 40 per m²
Warmtepomp€ 4.000 – € 27.000
Zonneboiler€ 2.000 – € 5.000
Zonnepanelen inclusief omvormer€ 425 – € 500 per stuk
Prijzen voor het laatst geüpdate: mei 2024

Welke subsidies zijn er voor verduurzamen?

Vanuit de overheid is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze is opgezet om energiebesparende maatregelen in de woning te stimuleren. Voor het isoleren van je woning, het laten installeren van een warmtepomp of de aanschaf van een zonneboiler kun je in aanmerking komen voor deze subsidie voor energiebesparende maatregelen. Er is geen landelijke subsidie voor zonnepanelen op dit moment. Het is wel zo dat je geen btw hoeft te betalen op zonnepanelen, waardoor je alsnog profiteert van financieel voordeel. Daarnaast zijn er in sommige gemeentes en provincies ook lokale subsidies.

Persoon draait aan knop die symbool staat voor verduurzaming

Wat valt er onder het verduurzamen van je huis?

Energiebesparende maatregelen zijn divers. Van het installeren van energiezuinige verlichting tot het gebruik van slimme thermostaten en het plaatsen van zonnepanelen. Elk van deze stappen draagt bij aan een duurzamere woning en verlaagt de energiekosten op termijn. We beschrijven de opties verder in onderstaande alinea’s. 

1. Zonnepanelen

Een belangrijk onderdeel van een duurzame woning is hoe de energie wordt opgewekt. Met zonnepanelen op het dak wek je zelf elektriciteit op. Deze energie kan bovendien worden opgeslagen in een thuisbatterij, bijvoorbeeld wanneer je de opgewekte stroom op dat moment niet nodig hebt. Afhankelijk van de hoeveelheid panelen en het rendement heb je dan veel minder of op den duur zelfs helemaal geen stroom meer nodig van een energieleverancier.

2. Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt op basis van zonne-energie voor een warm huis en warm water. Het systeem zet energie van de zon om in warmte. Hierdoor kun je de woning dus op een duurzame manier verwarmen en ben je minder afhankelijk van je energieleverancier. 

3. Isoleren

Het isoleren van je huis is een van de betere manieren van duurzaam wonen. Door goede isolatie hoef je minder te stoken, doordat warmte minder snel naar buiten verdwijnt. Hierdoor bespaar je op je energiekosten en profiteer je van een hoger wooncomfort. Bovendien zijn er ook duurzame isolatiematerialen beschikbaar, wat de woning nóg duurzamer maakt. Je kunt ervoor kiezen om je hele huis te isoleren of je begint met enkele delen. Denk hierbij aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en het isoleren van de vloer. 

4. Dubbel of driedubbel glas

Als je kozijnen nog goed zijn, kun je overwegen om oud dubbel glas of enkel glas te vervangen door HR++ glas, driedubbel glas of zelfs vacuüm glas. Zeker in oudere woningen levert deze maatregel veel op. Deze verbouwing is niet heel vlug terugverdiend (vaak langer dan 10 jaar) maar geeft je huis wel meerwaarde.

5. Warmtepomp

Met een warmtepomp kun je een huis verduurzamen door duurzaam te verwarmen. Je kunt met behulp van lucht, grond of water ruimtes verwarmen en hierdoor tot wel 70% besparen op je stookkosten. Je hebt de keuze uit verschillende soorten warmtepompen, zoals een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepomp, grond-water warmtepomp en een hybride warmtepomp. 

6. Vloerverwarming

Vloerverwarming is beter dan radiatoren, omdat het systeem werkt op verwarmingswater op een lagere temperatuur. Hierdoor wordt de energie beter benut in je huis en is er minder verlies. Vloerverwarming is dus een vorm van duurzaam renoveren waarbij je efficiënt omgaat met het gebruik van fossiele grondstoffen. Daarnaast is vloerverwarming als hoofdverwarming ook gewoon erg comfortabel.

7. Hr-ketel als alternatief voor de cv-ketel

Het verbeteren van je huidige cv-ketel is ook een optie om je woning te verduurzamen. Dit is bijvoorbeeld een goede optie wanneer je nog niet helemaal van het gas af kunt en een warmtepomp niet mogelijk is. Een hr-ketel heeft een hoger rendement dan een cv-ketel en gaat zuiniger om met warmte, waardoor er minder warmteverlies optreedt.

8. Oude lampen vervangen door duurzame verlichting

Het vervangen van je oude lampen door duurzame verlichting is een van de makkelijkste maatregelen om je woning te verduurzamen. Zo kun je bijvoorbeeld spaarlampen of ledlampen gebruiken voor het duurzaam verlichten van je woning.

9. Regenwater hergebruiken

Het hergebruiken van regenwater wordt regenwaterrecuperatie genoemd. Hierbij kun je gebruikmaken van het regenwater vanaf je dak. Het is niet alleen de manier om te besparen op water en duurzamer te leven, je hebt ook geen last meer van kalk in het water. Met het grijswatersysteem kun je bijvoorbeeld het toilet doorspoelen.

10. Duurzame energieleverancier

Wanneer je duurzame maatregelen neemt, ben je alsnog niet altijd volledig zelfvoorzienend. Je bent dan nog steeds deels afhankelijk van een energieleverancier. Wel kun je kiezen voor een duurzame energieleverancier. Denk hierbij aan een aanbieder die groene stroom levert of die de energie in Nederland opwekt. Je kunt eenvoudig verschillende leveranciers en prijzen vergelijken via een energievergelijker. 

Ontdek welke maatregel het beste bij je past
Ontvang gratis en vrijblijvend advies van ervaringsdeskundigen uit je buurt
arrow Ontvang gratis offertes

Extra tips om je woning te verduurzamen

Naast de grote maatregelen die eerder zijn benoemd, zijn er ook enkele kleinere tips die je helpen om je woning duurzamer te maken: 

  • Kieren en naden dichten
  • Duurzame materialen gebruiken
  • Materialen hergebruiken
  • Materialen gebruiken die heel lang meegaan
  • Materialen gebruiken die weinig onderhoud nodig hebben

Advies over energie besparen in huis

Factoren zoals de energievraag, de eigenschappen van de woning, het beschikbare budget en de beschikbare ruimte bepalen uiteindelijk welke duurzame installatie of energiebesparende maatregelen het meest geschikt zijn voor je woning. Laat je hierover adviseren door een specialist!

Verduurzaam je bestaande woning: offertes aanvragen

Wil je advies op maat over het verduurzamen van je woning? Ben je daarnaast benieuwd naar de exacte kosten van de verschillende maatregelen? Vul dan ons formulier in, kom in contact met diverse specialisten en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen en opties en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.