Hoe groot is een warmtepomp | Verschillende factoren

Verschillende soorten warmtepompen hebben diverse groottes. Een warmtepomp moet in je huis passen, waardoor de afmetingen een belangrijke factor kunnen zijn.

hoe groot is een warmtepomp precies

Hoe groot is een warmtepomp?

Er zijn veel factoren die meespelen in de beslissing over welke warmtepomp je wilt laten installeren, en de afmetingen zullen hier ook zeker een rol in spelen. Je hebt genoeg ruimte nodig voor de binnenunit en waar nodig ook een buitenunit. Als je een hybride warmtepomp laat plaatsen, moet je ook rekening houden met de CV-ketel die zal blijven staan. Je kan dan niet de CV-ketel verwijderen en deze plaats door de warmtepomp laten innemen, waardoor je net wat meer ruimte nodig hebt dan bij een all-electric warmtepomp.

Hoe groot is een gemiddelde binnenunit?

Bijna alle soorten warmtepomp hebben een binnenunit nodig. Dit is waar de warmte van buiten verder wordt opgewarmd waar nodig en door het huis wordt verspreid. Hoe groot deze binnenunit precies is, is afhankelijk van welke soort warmtepomp je kiest. Gemiddeld kun je rekenen op de volgende afmetingen:

  • Breedte: 70 cm
  • Hoogte: 90 cm
  • Diepte: 26 cm

De grootte van een gemiddelde buitenunit

Bepaalde warmtepompen hebben geen buitenunit nodig, denk hierbij aan een monoblock warmtepomp of een bodemwarmtepomp. Als jouw gekozen warmtepomp wel een buitenunit nodig heeft, zijn dit de gemiddelde afmetingen:

  • Breedte: 90 cm
  • Hoogte: 75 cm
  • Diepte: 35 cm

Verschillende afmetingen van types warmtepompen

Hierboven staan de gemiddelde afmetingen van de onderdelen van een warmtepomp, maar deze kunnen tussen de verschillende soorten nog verschillen. Wanneer je met de eerder genoemde maten een inschatting gaat maken, zul je vaak al wel goed in kunnen schatten of je genoeg ruimte hebt voor een warmtepomp. Als je daarentegen al weet welke soort warmtepomp je wilt aanschaffen, kun je hieronder wat specifiekere gemiddelde afmetingen vinden voor de binnenunit.

Lucht-lucht warmtepomp

  • Breedte: 60 tot 76 cm
  • Hoogte: 180 tot 190 cm
  • Diepte: 60 cm

Lucht-water warmtepomp

  • Breedte: 60 tot 76 cm
  • Hoogte: 180 tot 190 cm
  • Diepte: 62 tot 90 cm

Hybride warmtepomp

  • Breedte: 45 cm
  • Hoogte: 89 tot 91 cm
  • Diepte: 17 tot 40 cm

Water-water warmtepomp

  • Breedte: 60 cm
  • Hoogte: 150 tot 180 cm
  • Diepte: 62 cm
Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Waarop letten bij gemiddelde afmetingen warmtepomp

Buiten de verschillende soorten warmtepompen die een invloed hebben op de gemiddelde afmetingen, zijn er meer aandachtspunten waar je rekening mee moet houden om te weten hoe groot de warmtepomp kan zijn.

Benodigde vermogen

Hoe groot je woning is, heeft een effect op welk vermogen je warmtepomp moet zijn. Een appartement kan vaak met een warmtepomp van 3 kW aan vermogen al goed worden verwarmd, maar een huis met vier slaapkamers kan wel tot 12 kW aan vermogen nodig hebben. Een groter benodigd vermogen betekent ook een grotere warmtepomp. Vaak zit het extra vermogen vooral in de hoogte van de warmtepomp en blijven de breedte en diepte relatief gelijk.

Opbouw van de warmtepomp

Een warmtepomp heeft vaak een buitenunit en een binnenunit. Je moet dan met allebei deze onderdelen rekening houden als je wilt berekenen hoeveel ruimte je nodig hebt voor de warmtepomp. Daarentegen zijn er ook warmtepompen met alleen een binnenunit of alleen een buitenunit. Dan zijn deze units vaak wat groter, maar hoef je maar met eentje rekening te houden.

Voor een all-electric warmtepomp heb je wel wat ruimte nodig. Je moet namelijk plek hebben voor een binnenunit en in sommige gevallen ook een boilervat voor warm water, als de warmtepomp geen geïntegreerde boiler heeft. De all-electric warmtepomp is ongeveer even groot als een hoge koelkast.

Meestal voorzien hybride warmtepompen alleen in verwarming en niet in warm water voor je huis. Deze apparaten hebben geen opslagtank en zijn kleiner dan een volledig elektrische warmtepomp. Voor dit type apparaat heb je beperkte ruimte nodig. Ze zijn doorgaans kleiner dan of even groot als een CV-ketel. Meestal wordt de hybride warmtepomp naast de CV-ketel geïnstalleerd.

verbruik van je warmtepomp

Extra opties

Een warmtepomp zelf is een grote hulp om je huis energiezuinig te verwarmen, maar door verschillende opties toe te voegen, kan het nog beter. Deze extra’s hebben daarentegen natuurlijk ook ruimte nodig. De meest gekozen opties kun je hieronder vinden, samen met de gemiddelde afmetingen hiervan.

Omkasting buitenunit

Een omkasting voor de buitenunit zorgt ervoor dat er minder geluidsoverlast kan ontstaan en beschermt de buitenunit tegen de weersinvloeden. De afmetingen hiervan zijn afhankelijk van de precieze afmetingen van de buitenunit, maar zal altijd iets groter zijn om de luchtstroom niet te belemmeren.

  • Breedte: 110 cm
  • Hoogte: 100 cm
  • Diepte: 50 cm

Buffervat

Een warmtepomp kan een beter rendement geven wanneer je ook een buffervat erbij laat plaatsen. Hierin kan opgewarmd water worden opgeslagen, waardoor de compressor van de warmtepomp niet de hele tijd aan- en uit hoeft te schakelen. Dit verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat de temperatuur in je huis consistenter blijft. Het warme water in het buffervat is alleen bedoeld als verwarmingswater, voor andere soorten heet water heb je een boiler nodig. Een klein buffervat is gemiddeld 70 centimeter hoog en 60 centimeter in diameter. Een groot buffervat kan wel 180 centimeter hoog zijn.

Warmtepompboiler

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp, heb je geen warmtepompboiler nodig. Het warme tapwater wordt dan door je CV-ketel geregeld. Als je daarentegen helemaal van het gas af wilt, is een warmtepompboiler wel belangrijk. Deze kan al bij de warmtepomp inbegrepen zitten, maar zal dan de binnenunit wat groter maken. Een losse warmtepompboiler zal gemiddeld 60 centimeter in diameter en 140 centimeter in hoogte zijn.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een warmtepomp?

+
Wanneer je voor een binnenunit rekent op 2 meter hoog en 1 meter breed en diep, zul je altijd genoeg ruimte hebben voor een warmtepomp. Bij een buitenunit moet je niet alleen rekening houden met de afmetingen, maar heb je ook minimaal 50 centimeter tussen de buitenunit en de grens van je buren nodig.

Hoeveel ruimte om buitenunit warmtepomp?

+
Het belangrijkste is dat er voldoende luchtstroom rondom de buitenunit is. Hoeveel ruimte om de buitenunit warmtepomp moet zijn is dan ook afhankelijk van hoeveel luchtstroom je kunt krijgen en hoeveel geluid het maakt. Hoe meer geluid, hoe verder het van je buren moet hangen, waardoor er meer ruimte nodig is.

Kan een warmtepomp in de kruipruimte?

+
Een warmtepomp kan ook in de kruipruimte worden geplaatst, mits deze goed geïsoleerd is. Er kan zelfs gebruik worden gemaakt van de warmte-energie in de kruipruimte in sommige gevallen!

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

+
Een warmtepomp maakt meestal hooguit 55 dB aan geluid wanneer deze op vol vermogen werkt. Hoeveel geluid een warmtepomp maximaal mag maken is 65 dB(A), waar de meeste warmtepompen dus flink onder zitten.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met hoe groot is een warmtepomp offertes, Gratis! ►