Warmtepomp kopen in Duitsland | Wat zijn de mogelijkheden?
Is het verstandig om een warmtepomp te kopen in Duitsland? Wat zijn de verschillen met Nederland en waar moet je rekening mee houden? We hebben het voor je uitgezocht en in dit artikel vind je alle informatie!
Hoe zit het in Duitsland met de warmtepomp?
De warmtepomp is in Duitsland de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Ook daar zijn ze natuurlijk op zoek naar goede alternatieven voor gas. Verwarmen en in warm tapwater voorzien met warmtepompen is daar een goede optie voor. Niet voor niets wordt er veel gebruik gemaakt van deze duurzame energie en telt het land op dit moment zo’n 1 miljoen warmtepompen. Het marktaandeel is daarmee flink gestegen ten opzichte van gasketels.
Subsidie
Om warmtepompen te stimuleren is er vanuit de Duitse regering een subsidie opgezet. Hierdoor wordt in Duitsland een deel van de investeringskosten voor warmtepompen gesubsidieerd, om de financiering aantrekkelijker te maken. Want net als in Nederland is het kopen van een warmtepomp een flinke investering. Deze subsidie is dan ook een van de redenen dat het marktaandeel van warmtepompen zo toegenomen is.
Verschil tussen Nederland en Duitsland
In Nederland wordt de warmtepomp natuurlijk ook steeds populairder en moeten we bovendien steeds meer over op duurzame energie en uiteindelijk van het gas af. Om de warmtepomp te stimuleren heeft de Nederlandse overheid vastgesteld dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp of een andere variant de standaard moet worden voor het verwarmen van woningen.
Vanaf 2026 hybride warmtepomp in Nederland verplicht
Wat houdt dit precies in? Als je in Nederland vanaf 2026 je cv-installatie of gasketel gaat vervangen, is het verplicht om minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Zo wordt er gestimuleerd dat steeds meer mensen de overstap maken naar een duurzamer alternatief.
Uiteraard kun je ook meteen kiezen voor warmtepompen die volledig op elektriciteit werken of voor smart warmtepompen. Een smart warmtepomp bestaat uit een innovatieve techniek waarmee de verwarming van een woning nog efficiënter gaat.
Nadelen
Een warmtepomp kopen in Duitsland, wat zijn de nadelen? Waar moet je rekening mee houden voordat je besluit een warmtepomp in het buitenland te kopen? Wij hebben de aandachtspunten op een rij gezet.
Installateurs vinden voor reparaties en onderhoud
Wanneer je een warmtepomp hebt gekocht, kan het natuurlijk altijd zo zijn dat deze kapot gaat of dat er onderhoud uitgevoerd moet worden. Wanneer je de warmtepomp in Duitsland gekocht hebt, kan het zo zijn dat niet elke installateur uit ons land zomaar langs komt om deze te maken. Ze hebben de warmtepomp namelijk niet zelf geïnstalleerd. Het kan dus lastig zijn om goede installateurs te vinden die je kunnen helpen.
Garantie op warmtepomp
Heb je bovendien garantie op de warmtepomp en bij wie kun je hiervoor terecht? In veel gevallen is het zo dat je de warmtepomp uit het buitenland koopt via Nederlandse importeurs, maar zij kunnen je vaak niet verder helpen met service gerelateerde zaken. Zij fungeren alleen als een een soort tussenpersoon die je helpt bij het kopen van warmtepompen bij een leverancier. Je moet hiervoor doorgaans bij de warmtepomp installateur zelf zijn, maar dit kan lastig zijn als deze in het buitenland zit.
Wel of geen warmtepomp kopen in Duitsland?
We begrijpen dat je je woning wilt verduurzamen en daardoor over wilt gaan op groene energie en het verbruik van gas wilt laten dalen. Een warmtepomp is daarvoor een goede optie, omdat je hiermee zowel duurzaam kunt verwarmen en koelen als warm water kunt realiseren. Het systeem heeft dus een brede toepassing.
Of je deze nu het best in Duitsland of in Nederland kunt kopen, is afhankelijk van je behoefte en budget. Het is in ieder geval aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij leveranciers in ons land, om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde kosten. Bovendien kun je je direct laten adviseren door vakmensen.