Lucht-lucht warmtepomp | Voor- en nadelen & Prijs

Met een lucht-lucht warmtepomp kun je de woning op een duurzame manier verwarmen. In dit artikel informeren we je over de snelle werking van een lucht-lucht warmtepomp, lichten we de voor- en nadelen toe en vertellen we je over de kosten!

lucht-lucht warmtepomp

Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp?

Een warmtepomp werkt op zo’n manier dat je je huis verwarmt of verkoelt en maandelijks op je gaskosten bespaart. Een lucht-lucht warmtepomp heeft zowel een binnenunit als een buitenunit. De buitenunit trekt buitenlucht aan en zorgt uiteindelijk dat deze lucht wordt verwarmd.

Je kunt hem bijvoorbeeld aan een muur of op de grond of plat dak plaatsen. Vervolgens wordt de verwarmde of verkoelde lucht door de binnenunit in de woning geblazen. Deze wordt geplaatst aan de muur, op de grond of aan het plafond. Er kunnen zelfs meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit. Je zal geen geluidsoverlast ondervinden van de binnenunit(s).

Is een lucht-lucht warmtepomp interessant?

Je kiest voor een lucht-lucht warmtepomp om verschillende factoren. Een lucht-lucht warmtepomp werkt eigenlijk als alternatief voor een elektrische verwarming. De kosten van dit type warmtepomp zijn dan ook lager dan de elektriciteitskosten van een elektrische verwarming.

Daarnaast is een lucht-lucht warmtepomp vooral interessant wanneer je een kleine woning met goede isolatie bezit. De lucht kan dan niet zo eenvoudig ontsnappen. Verder is het duur om meerdere binnenunits in een grotere woning te plaatsen. Een aantal binnenunits plaatsen in een kleinere woning is dus voordeliger.

Lucht-lucht warmtepomp als airco: zowel koelen als verwarmen

Wist je dat je een lucht-lucht warmtepomp ook als airco kunt gebruiken? Het apparaat kan zowel verwarmen als koelen, waardoor je er het hele jaar door profijt van hebt. Wanneer je de warmtepomp als airco gebruikt, wordt de werking omgedraaid. Er wordt dus in plaats van warme lucht juist koele lucht geproduceerd om de woning van een aangename temperatuur te voorzien.

Lucht-lucht warmtepomp als hoofdverwarming

Een lucht-lucht warmtepomp wordt doorgaans niet als hoofdverwarming gebruikt, maar alleen als bijverwarming. Dit komt doordat het rendement van de warmtepomp niet hoog genoeg is. Vooral bij lage buitentemperaturen moet het systeem erg hard werken om het warm te krijgen, waardoor het rendement daalt.

Lucht-lucht warmtepomp zonder buitenunit

De meeste lucht-lucht warmtepompen hebben zowel een binnenunit als een buitenunit, maar tegenwoordig is dit type warmtepomp ook steeds vaker zonder buitenunit te vinden. Dit wordt ook wel een monoblock warmtepomp genoemd. Hoe werkt dit precies? In plaats van een buitenunit worden er twee ventilatieroosters geplaatst in de gevel van de woning voor de aan- en afvoer van lucht.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Voor- en nadelen lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp heeft verschillende voor- en nadelen. Wat levert het je op en waar moet je juist rekening mee houden? Hieronder hebben we de voordelen en nadelen voor je toegelicht.

De voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

  • Kosten: Het grote voordeel is dat relatief gezien een lucht-lucht warmtepomp goedkoper in aanschaf en installatie is dan andere soorten warmtepompen.
  • Eenvoudige installatie: De installatie van een lucht-lucht warmtepomp is relatief eenvoudiger dan die van andere soorten warmtepompen. Er hoeven namelijk geen graafwerkzaamheden uitgevoerd te worden. Dit maakt de installatie goedkoper omdat de arbeidskosten lager zullen zijn. Ook kan de warmtepomp buitenunit makkelijk op schuine daken en platte daken worden geplaatst.
  • Flexibele werking: Een lucht-lucht warmtepomp kan flexibel gebruikt worden voor zowel verwarming als verkoeling van lucht. Ook werkt het toestel snel waardoor de temperatuur van de woning snel zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
  • Milieuvriendelijke manier: Je hebt voor het gebruik van lucht-lucht warmtepompen geen fossiele brandstoffen nodig. In plaats daarvan wordt alleen gebruik gemaakt van elektriciteit. Dit is een meer milieuvriendelijke manier dan andere warmtepompen.

De nadelen van een lucht-lucht warmtepomp

  • Koude weersomstandigheden: Lucht-lucht warmtepompen in de vrieskou hebben over het algemeen een lager rendement. Om die reden is er een extra verwarming nodig zodat je genoeg warmte creëert bij koude weersomstandigheden.
  • Geen combinatie mogelijk: Een ander nadeel van een lucht-lucht warmtepomp is het feit dat de warmtepomp niet aangesloten kan worden op andere verwarmingstoestellen.
waarom een lucht lucht warmtepomp

Hoeveel elektriciteit verbruikt een lucht-lucht warmtepomp?

Doordat een warmtepomp op elektriciteit en niet op gas werkt, gaat je gasverbruik omlaag, maar tegelijkertijd neemt je stroomverbruik juist toe. Voordat je een lucht-lucht warmtepomp aanschaft, snappen we dat je wilt weten hoeveel deze ongeveer verbruikt. Bij dit type warmtepomp is het goed om rekening te houden met een gemiddeld verbruik van 2000 kWh per jaar.

Verschillende factoren voor het verbruik

Het gemiddelde stroomverbruik van een lucht-lucht warmtepomp is afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan:

  • Het type warmtepomp
  • Het type woning
  • De grootte van het huishouden
  • De watervraag binnen het huishouden

Het verbruik van de warmtepomp zal ook hoger liggen wanneer het buiten kouder is. De warmtepomp moet dan meer zijn best doen om de gewenste temperatuur te krijgen binnen en verbruikt zo ook meer stroom. De temperatuur buiten speelt dus ook een grote rol, de warmtepomp onttrekt immers warmte aan de buitenlucht.

Lucht-lucht warmtepomp kopen: kosten en subsidie

Wanneer je een lucht-lucht warmtepomp wilt aanschaffen, moet je rekening houden met het feit dat deze niet onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE-subsidie) valt. Verder ben je natuurlijk benieuwd naar de prijs als je een lucht-lucht warmtepomp het overwegen waard vindt. Ook kan de prijs in verhouding met de terugverdientijd interessant zijn. Deze lichten we daarom hieronder voor je toe.

Wat kost een lucht-lucht warmtepomp?

Een lucht-lucht warmtepomp van 5 tot 6 kW kost ongeveer tussen de € 4.000 en € 8.000. In deze prijs zijn de installatiekosten inbegrepen. Dit is goedkoper dan andere soorten warmtepompen, zoals een lucht-water warmtepomp. Dit komt deels door de eenvoudige installatie. Ook verdien je de waterpomp deels terug omdat je minder of geen gas verbruikt. Gemiddeld is de terugverdientijd van lucht-lucht warmtepompen zo’n 6 tot 14 jaar.

Warmtepomp laten installeren door ervaren installateur

Ondanks dat de plaatsing van een lucht-lucht warmtepomp vrij eenvoudig is ten opzichte van andere soorten warmtepompen, is het toch verstandig om een installateur in te schakelen. Een warmtepomp installateur zorgt voor een goede werking en optimaal vermogen van de installatie. Bovendien kun je direct advies vragen.

Verschil tussen lucht-water en lucht-lucht warmtepomp

Als je een warmtepomp gaat kopen, sta je vaak voor de keuze tussen een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp. Deze zijn vergelijkbaar in werking en prijs, maar wat zijn precies de verschillen? De lucht-water warmtepomp zuigt, net als de lucht-lucht warmtepomp, buitenlucht aan met een buitenunit. Echter verwarmt het vervolgens het water van de al aanwezige verwarmingsinstallatie waar de lucht-lucht warmtepomp op dat moment lucht uitblaast.

De lucht-water warmtepomp heeft dus geen binnenunit(s), maar wordt aangesloten op de bestaande verwarmingstoestellen. Dit kunnen bijvoorbeeld radiatoren zijn of vloerverwarming.

Wat is de beste lucht-lucht wartempomp?

Er zijn verschillende merken die lucht-lucht warmtepompen aanbieden, maar wat is nu de beste? We hebben verschillende merken op een rijtje gezet, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken:

  • Daikin: dit merk biedt verschillende soorten lucht-lucht warmtepompen aan die bestaan uit een efficiënte en geavanceerde verwarmings- en koelingstechnologie. De warmtepompen kenmerken zich daarnaast door het mooie en strakke design.
  • Viessmann: dit merk biedt lucht-lucht warmtepompen aan in verschillende uitvoeringen, die ook als airconditioner gebruikt kunnen worden.
  • Panasonic: dit is een kwalitatief hoogwaardig en bekend merk dat ook lucht-lucht warmtepompen produceert. Je profiteert van comfort, hoge efficiëntie en lage energiekosten.

Veelgestelde vragen

Is een lucht-lucht warmtepomp interessant?

+
Met een lucht-lucht warmtepomp kan je je woning snel en goedkoop verwarmen en verkoelen. Het heeft veel voordelen dus is het een interessante investering.

Is een lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp zuiniger?

+
De energiezuinigste keuze voor nieuwe en goed geïsoleerde woningen is een lucht-water warmtepomp.

Is een lucht-lucht warmtepomp hetzelfde als een airco?

+
Een lucht-lucht warmtepomp werkt op dezelfde manier als een airconditioning. Echter is een airco geprogrammeerd om alleen koude lucht te produceren waar een lucht-lucht warmtepomp vakere gebruikt wordt om de woning te verwarmen.

Waarom geen lucht-lucht warmtepomp?

+
Deze warmtepomp werkt minder goed wanneer het buiten flink afkoelt. Je kunt dan een extra verwarming nodig hebben.

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met lucht-lucht warmtepomp offertes, Gratis! ►