Stooklijn warmtepomp | Simpel overzicht van efficiëntie

De stooklijn van de warmtepomp laat zien hoe efficiënt je warmtepomp energie verbruikt. De juiste stooklijn zorgt ervoor dat je altijd op de gewenste kamertemperatuur blijft met een laag verbruik. Vergelijk gratis de beste Offertes!

Wat is de stooklijn

De stooklijn is geen fysieke lijn, maar een wiskundige functie. Deze wordt ook wel de stookcurve of verwarmingscurve genoemd. Met de stooklijn kun je zien wat de gewenste aanvoertemperatuur is bij een bepaalde buitentemperatuur. Wanneer de buitentemperatuur daalt, is de benodigde watertemperatuur hoger om het huis te verwarmen. Met een hogere temperatuur buiten heb je een lagere aanvoertemperatuur nodig.

Welke stooklijn kiezen warmtepomp?

Een warmtepomp heeft doorgaans een lage en vlakke stooklijn. Wanneer je een lage temperatuurverwarming hebt en de woning redelijk goed geïsoleerd is, hoeft de maximale retourwater temperatuur niet hoger te zijn dan 40 graden.

warmtepomp met goede stooklijn

Hoe stook je het zuinigst met warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt minder elektriciteit wanneer deze een constante temperatuur houdt. Het is daarom verstandig om niet te veel de instellingen te veranderen. Verlaag daarom ook niet altijd de gewenste temperatuur in de nacht. Je kunt dan veel beter de vereiste temperatuur het beste met maximaal een graad verlagen. Per huishouden verschilt het ook welke warmtepomp je nodig hebt, ontdek de beste warmtepomp voor jouw woning.

Wat is de beste stooklijn voor het rendement van een warmtepomp?

Watertemperaturen tussen 25 en 35 ⁰C zijn ideaal voor het rendement van een warmtepomp. Het rendement van een warmtepomp neemt toe naarmate de temperaturen van de warmtebron en het leveringssysteem dichter bij elkaar liggen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Hoe de ideale stooklijn bepalen van een warmtepomp?

De stooklijn wordt bepaald door de benodigde watertemperatuur bij diverse buitentemperaturen te berekenen. Je kunt een stooklijn bepalen als je twee punten kent, of als je de helling van een punt en een curve kent.

Als de buitentemperatuur 20 °C is, dan zal de temperatuur van het water ook 20 °C zijn. 20 °C is de gewenste binnentemperatuur, er is geen verwarming nodig. Het water moet warmer zijn als de temperatuur buiten kouder is en het water moet waarschijnlijk kouder zijn als de temperatuur buiten warmer is.  Bij het berekenen van de stooklijn wordt ook rekening gehouden met de mate van isolatie en het gebruikte type verwarming.

Vlakke stooklijn

Omdat de gewenste temperatuur erg afhankelijk is van het weer, noemen we dit ook wel een weersafhankelijke regeling. De retourtemperatuur van het verwarmingswater laat zien of de aanvoertemperatuur goed is, en deze heeft weer te maken met de buitentemperatuur. Omdat de warmtepomp werking altijd een warmtebron nodig heeft, die vaak buiten ligt, kan deze temperatuur veel verschil maken in hoe effectief er wordt verwarmd. De meeste warmtepompen zullen een lage en vlakke lijn laten zien, maar de ideale stooklijn heeft een licht stijgende lijn.

Energie efficiëntie

De optimale stooklijn bepalen is afhankelijk van de verschillende buitentemperaturen waar we in het jaar mee te maken hebben. De stooklijn is vaak vlak wanneer de buitentemperatuur overeenkomt met de gewenste binnentemperatuur, want dan hoef je natuurlijk niet extra te verwarmen. Maar wanneer deze lijn erg snel omhoog gaat als de temperatuur lager wordt, verlies je veel warmte. De warmtepomp werkt dan veel harder dan zou moeten en wordt dan hoog ingesteld om toch de juiste hoeveelheid verwarming te realiseren.

stooklijn warmtepomp

Weersafhankelijke regeling

Het is op zich logisch dat de temperatuur van de verwarming afhankelijk is van het weer. De warmtevraag is bij hogere temperaturen natuurlijk minder dan bij een lage temperatuur. De thermostaat staat vaak op een maximale temperatuur en wanneer het buiten warmer is, hoeft er ook niets verwarmd te worden. Als het buiten 20 graden Celsius is en je thermostaat op dezelfde temperatuur staat, dan balanceert dit elkaar uit.

Grote schommelingen

Het beste is om het verschil tussen de aanvoertemperatuur en retourtemperatuur zo laag mogelijk te houden. Dit verschil wordt de delta T genoemd. Wanneer de delta T lager is, heb je een beter rendement. Je kunt hiervoor zorgen door lage aanvoertemperaturen te gebruiken, met bijvoorbeeld vloerverwarming en goede isolatie. Dan hoeft het verwarmingssysteem niet zo hard te werken en kun je de aanvoertemperatuur lager instellen zonder veel warmteverlies te hebben.

Laag energieverbruik

Er moet altijd rekening gehouden worden met externe invloeden bij het instellen van de warmtepomp. Om het gewenste comfort te hebben met een laag verbruik, wil je graag een vaste waarde als buitentemperatuur, maar dit is niet mogelijk. Wat je wel kunt doen, is bijvoorbeeld voor nachtverlaging te kiezen, waarbij je een lagere temperatuur gebruikt in de nacht, als je toch onder de dekens ligt. Ook zorgt goede isolatie en vloerverwarming met een goede warmtepomp installatie door een professionele installateur voor een consistente werking. Zo is de weersafhankelijke regeling minder van invloed op de kamertemperatuur, ook als het kouder wordt.

Kamer thermostaat

Wanneer je een kamerthermostaat gebruikt om de juiste kamertemperatuur te krijgen, is het belangrijk dat je deze in de juiste kamer ophangt. Wanneer je voor de kamer kiest die het verste weg is van het verwarmingssysteem, zal er verwarmd worden totdat deze kamer de juiste temperatuur heeft. Daardoor worden de overige kamers wel een aantal graden warmer, waardoor je uiteindelijk meer vermogen nodig hebt. Thermostaatkranen kunnen het verschil van de zon die in schijnt opvangen, maar hierdoor blijft er wel warmer water dan nodig door de leidingen stromen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Inregelen verwarming

De installatie van het verwarmingssysteem is erg belangrijk, maar aan de andere kant is het inregelen hiervan ook van groot belang. Met de juiste in regeling krijg je genoeg aanvoer van warm water naar een bepaalde ruimte en weet je zeker dat het juiste vermogen gebruikt wordt. Je stooklijn wordt op die manier vlakker, wat betekent dat het rendement van je warmtepomp of andere verwarming hoger wordt.

Stooklijn warmtepomp instellen

Bij een warmtepomp wil je de stooklijn redelijk vlak houden en dan ook de delta T beperken. Wanneer er een groot verschil zit tussen de aanvoertemperatuur en retour temperatuur, loop je het risico dat je water te koud wordt om goed mee te warmen. Wanneer het water in de vloerverwarming tien graden kouder is wanneer het terugkomt van de vloer, verlies je veel warmte en kun je mogelijk de juiste binnentemperatuur niet bereiken. Met de juiste regeling voorkom je dit probleem en blijf je comfortabel.

Stooklijn cv-ketel instellen

Bij een cv-ketel is het inregelen iets minder belangrijk, omdat de stooklijn hiervan al steiler is. Het cv-water moet warmer zijn dan wanneer je warmtepompen en vloerverwarming gebruikt, zodat de radiatoren de hele ruimte kunnen opwarmen. Wanneer de radiatoren open staan, zal de cv-ketel hier warm water naartoe sturen. Omdat het water hierbij altijd afkoelt, kan het zo zijn dat de verste radiatoren te koud water krijgen, wat je wilt voorkomen. Door een goede regeling en een steilere delta T krijg je toch een comfortabele temperatuur op alle plaatsen.

Offerte

Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Warmtepomp specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met stooklijn warmtepomp offertes, Gratis! ►