WKO – Warmte-Koudeopslag in de Bodem
Een warmtepomp wordt vaak gebruikt in combinatie met een WKO systeem, een warmte-koude opslag. We leggen uit hoe deze manier van duurzaam verwarmen en verkoelen werkt!
Werking open bodemenergiesysteem
Met een warmte en koudeopslag wordt energie opgeslagen in de bodem. Met de opgeslagen warmte of koude kun je vervolgens je woning op een duurzame manier verwarmen of koelen.
Een WKO systeem wordt vaak op grote openbare gebouwen aangesloten, maar we zien dat de WKO ook steeds vaker gebruikt wordt bij wooncomplexen en nieuwbouwprojecten.
Hoe werkt het?
Om een WKO systeem aan te leggen moet ondergronds ruimte worden gemaakt voor twee waterbronnen: een warme bron en een koude bron. Deze techniek zorgt ervoor dat je zelf duurzame energie kunt gebruiken.
Het grondwater in de warme bron wordt gebruikt wanneer het koud is en het grondwater in de koude bron wordt gebruikt als het warm is.
Monosysteem
Er is ook een WKO systeem met slechts dunne lagen beschikbaar waarbij een enkele bron gegraven wordt. Bij deze vorm van WKO liggen de verschillende watervoerende lagen boven elkaar.
Een warmte-koude opslag met een monobron neemt niet alleen een stuk minder ruimte in beslag, het is ook nog eens een stuk goedkoper.
Gegraven ondergrondse buffers
Een warmte-koude opslag wordt meestal gecombineerd met een warmtepomp. Voor warmtepompen moet een geschikte plaats gevonden worden, dat is bij een WKO systeem vaak eenvoudiger.
Bij nieuwbouw wordt de dergelijke opslag aangelegd voordat de bouw van de woningen begint.
Voordelen van WKO
- Duurzame manier van gebouwen verwarmen en koelen
- Maakt gebruik van een natuurlijke energiebron met duurzame warmte en koude
- Neemt niet onnodig ruimte in beslag omdat het systeem in de bodem wordt geplaatst
- Energiekosten nemen af
- Zorgt voor een aangename binnentemperatuur
- De WKO is een toekomstbestendig principe
- Heel effectief systeem
Goed voor het milieu
Bij WKO heb je de keuze uit open systemen en gesloten systemen. Beide systemen hebben een gezamenlijk voordeel: ze kunnen de temperatuur binnen op een duurzame wijze beïnvloeden.
Zeker met het oog op de toekomst is het verstandig om iedere woning te verduurzamen. Daarmee kun je de energiekosten fors verminderen.
Effectief verwarmen
De WKO maakt naast watervoerende lagen gebruik van twee buffers. Een dergelijke buffer is heel effectief in het op temperatuur houden van grondwater. Het principe is vergelijkbaar met het opwekken van aardwarmte.
Warm water wordt in de winter gebruikt om een huis te verwarmen. Na gebruik wordt het afgekoelde water terug in het systeem gepompt. Dat zorgt voor minder schommelingen in temperatuur.
Flink besparen
Met een WKO gebruik je energie uit hernieuwbare bronnen. De kosten daarvan zijn lager dan van onze traditionele energiebronnen.
Hoewel een WKO vanzelfsprekend een flinke investering is kun je daarna wel fors besparen op je energiekosten. Zeker als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen of warmtepomp en vloerverwarming combineert.
Vergunning nodig
Voordat een warmte en koude bron aangesloten mag worden moet een vergunning worden aangevraagd. Ga voordat je de warme en koude bronnen aanlegt na bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt.
Als je zonder vergunning aan de aanleg begint loop je het risico dat de bouw ongedaan gemaakt moet worden.
Veelgestelde vragen
Wat is de afkorting WKO?
Wat kost een WKO systeem?
Wat is het verschil tussen WKO en een warmtepomp?
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.