Hoge temperatuur warmtepomp | Warm en comfortabel huis
Een ‘hoge temperatuur warmtepomp’ of ‘HT-warmtepomp’ is speciaal ontworpen om radiatoren te verwarmen en biedt comfortabele verwarming, zelfs in oudere woningen of bij zeer lage buitentemperaturen. Hiermee blijft je huis warm en comfortabel, zonder concessies te doen aan het verwarmingscomfort.
Wat is hoge temperatuur verwarming?
De welbekende gasverwarming, waarbij de radiatoren aan de muur hangen, is een typisch voorbeeld van hoge temperatuur verwarming. Hierbij wordt water verwarmd tot een temperatuur van 60 tot 80 graden Celsius, waarna het door de radiatoren stroom om de warmte af te geven in de kamers. De radiatoren werken niet goed bij lagere temperaturen, waardoor een standaard warmtepomp een andere soort verwarming nodig heeft. Daarentegen kun je kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp, waarmee je wel de benodigde temperaturen voor de radiatoren kunt krijgen.
Verwarmen met radiatoren
Wanneer je jouw huis met radiatoren verwarmd, heb je meer warmte nodig voor hetzelfde effect dan bij vloerverwarming. Dit komt omdat vloerverwarming onder de hele vloer ligt en daardoor de hele kamer effectief kan verwarmen, terwijl radiatoren alleen aan de muur hangen. Hierdoor moet de warmte een stuk verder om de hele kamer te verwarmen dan bij vloerverwarming. Ook zorgt een warme vloer er al snel voor dat de kamer warmer aanvoelt, waardoor je minder hoeft te stoken om de gevoelstemperatuur comfortabel te krijgen. Dit effect hebben radiatoren niet.
Dit alles zorgt ervoor dat je met radiatoren eigenlijk wel hoge temperatuur verwarming nodig hebt. Dit kan een CV-ketel of HR-ketel zijn, maar ook steeds vaker een hoge temperatuur warmtepomp. Deze werkt net iets anders dan een standaard warmtepomp, waardoor het water tot een veel hogere temperatuur kan worden opgewarmd en de radiatoren ook met de warmtepomp kunnen werken.
Oude verwarming behouden
Bij een warmtepomp wordt vaak een vloerverwarming aangeraden, omdat dit een zuinigere manier van verwarmen is die ook op lage temperaturen werkt. Je kunt op die manier optimaal gebruik maken van je warmtepomp en meer besparen op je energierekening. Daarentegen kun je met een hoge temperatuur warmtepomp deze gewoon aansluiten op de centrale verwarming. De warmtepomp zelf kost wat meer, maar je hoeft het verwarmingssysteem niet meteen erbij te veranderen. Op deze manier kun je de investering verdelen, waardoor je huis verduurzamen makkelijker wordt.
Hoe werkt een hoog temperatuur-warmtepomp?
Hoge temperatuur-warmtepompen werken op een vergelijkbare manier als standaard warmtepompen. Ze halen warmte uit een bron en vervoeren deze warmte dan naar binnen om je huis te verwarmen. Een hoge temperatuur warmtepomp zal altijd de buitenlucht als bron gebruiken, waar een standaard warmtepomp kan ook grondwater of de aarde zelf als warmtebron gebruiken.
Wat hoge temperatuur-warmtepompen onderscheidt, is hun vermogen om hogere temperaturen te bereiken dan standaard warmtepompen. Dit wordt gerealiseerd door middel van gespecialiseerde technologieën, zoals het inzetten van een secundair koelmiddel of een specifiek type compressor. Hierdoor kunnen hoge temperatuur-warmtepompen de temperatuur van de warmtebron verder verhogen dan standaard warmtepompen, waardoor ze geschikt zijn voor situaties waarin standaard warmtepompen niet voldoende warmte kunnen leveren. Niet alleen werken hoge temperatuur warmtepomp ook als het buiten onder het vriespunt is, maar ze kunnen ook het tapwater verwarmen zonder een aparte boiler hierbij nodig te hebben.
Hoog temperatuur versus traditionele warmtepompen
Een cruciaal onderdeel van een hoge temperatuur-warmtepomp is het buffervat. Dit is waar het warme water wordt opgevangen en verder door het huis wordt verspreid. Het buffervat speelt een belangrijke rol bij het opvangen van fluctuaties in de warmtevraag, vooral tijdens koude dagen wanneer het buitendeel van de warmtepomp in de ontdooimodus verkeert.
Het buffervat speelt ook een cruciale rol bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van het systeem. Het is verstandig om de warmtepomp in de nacht aan te zetten, dan zijn de energiekosten namelijk het laagste, zo kan de opgewekte warmte in het buffervat worden opgeslagen om overdag te gebruiken. Niet alleen werkt de warmtepomp dan constanter waardoor de efficiëntie verbeterd, je kunt zo nog meer besparen op je energierekening.
Hybride hoge temperatuur warmtepomp
Wanneer je voor een hybride warmtepomp kiest, kan deze ook als hoge temperatuur warmtepomp worden geplaatst. Deze zal dan samen met de CV-ketel werken om je woning warm te houden. Je kunt hierbij dus ook je radiatoren behouden, maar een hybride warmtepomp zal een stuk sneller overstappen op de CV-ketel wanneer de temperatuur buiten laag is. Hierdoor zul je minder besparen op de energierekening, omdat je nog steeds gas gebruikt.
Vaak is de hybride warmtepomp een goede tussenstap om je huis te verduurzamen zonder een al te grote investering. Je hoeft namelijk niet net zo goed te isoleren met een hybride warmtepomp als wanneer je een all-electric warmtepomp neemt. Daarentegen is het vaak beter om de keuze te maken tussen een hybride warmtepomp en een hoge temperatuur warmtepomp, omdat de combinatie hiervan bijna alle besparing teniet zal doen.
Veelgestelde vragen
Hoeveel stroom verbruikt hoge temperatuur warmtepomp?
Hoeveel subsidie krijg je voor een warmtepomp?
Kan een warmtepomp op bestaande radiatoren?
Waarom slaat warmtepomp ‘s nachts aan?
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.