Vlas isolatie is een duurzame isolatie voor je woning
Vlas isolatie is een duurzaam, effectief en natuurlijk isolatiemateriaal dat steeds populairder aan het worden is. Het materiaal heeft goede isolerende eigenschappen en zorgt dan ook voor warmte-isolatie.
Vlas isolatie
Vlas isolatie is een isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van de vezels van vlas die overblijven bij de productie van linnen. De vlasplant, waaruit dit type isolatie wordt gehaald, heeft erg goede ecologische eigenschappen.
Vlasplanten hebben bijvoorbeeld van nature weinig tot geen kunstmatige meststoffen nodig om te groeien. Dit betekent dat er minder schadelijke stoffen vrij zullen komen. De keuze voor vlas isolatie gaat dus verder dan alleen het isolerende vermogen, het heeft ook effect op het verkleinen van de impact op het milieu.
Duurzaam isolatiemateriaal
Vlas isolatie is een duurzame en goede keuze met een lage milieu-impact. Bovendien heeft het materiaal goede thermische prestaties en draagt het bij aan energie-efficiëntie in gebouwen. De nadelen van vlas isolatie wegen hierbij niet op tegen de voordelen, zowel voor de gebruiker als voor het milieu.
Wat kost vlas isolatie per m2?
De gemiddelde prijs van vlas isolatie is € 40 per m². Het is niet de goedkoopste vorm van isolatiemateriaal, en de kosten liggen dan ook hoger dan bij bijvoorbeeld minerale wol of PUR-isolatie.
Factoren die bepalend zijn voor de prijs
Uiteindelijk is de prijs die je betaalt natuurlijk afhankelijk van onder andere de grootte van het oppervlak dat geïsoleerd moet worden. Of je het isolatiemateriaal zelf aanbrengt of deze klus uitbesteedt aan een vakman speelt ook een rol in de kosten.
Vlasvezel dekens en platen
Vlasisolatie kan in verschillende vormen gebruikt worden. Zo kun je kiezen voor bouwisolatie platen van vlas. Dit zijn halfstijve isolatieplaten die in verschillende diktes verkrijgbaar zijn. De platen zijn redelijk vormvast, waardoor ze makkelijker aan te brengen zijn. Daarnaast heb je ook isolatiedekens. Deze zijn flexibel en zijn perfect voor het isoleren van ongelijke oppervlakken. Ook de dekens zijn in meerdere diktes te verkrijgen, afhankelijk van de gewenste isolatiewaarde.
Voordelen
We weten nu dat vlas isolatie een milieuvriendelijk materiaal is, maar er zijn meerdere voordelen:
- Ademend vermogen: Het materiaal reguleert vocht op een natuurlijke manier, waardoor het risico op condensatie en schimmelvorming kleiner wordt.
- Goede geluidsisolerende eigenschappen: Dit draagt bij aan een comfortabele en rustige leefomgeving.
- Geen schadelijke stoffen of irriterende vezels: De kans op gezondheidsproblemen door het materiaal wordt hierdoor kleiner.
- Biologisch afbreekbaar: Hierdoor is er minder afval en kan duurzame afvalverwerking mogelijk worden gemaakt.
- Lange levensduur: Vlas isolatie kan gemiddeld zo’n 75 jaar zorgen voor goede isolatie en gaat dan ook erg lang mee.
Natuurlijke isolatiematerialen
Traditionele bouwmaterialen worden vaak gemaakt met behulp van niet-hernieuwbare bronnen waarbij er schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Duurzame bouwmaterialen worden daarentegen gemaakt van hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen. Deze materialen verminderen de afhankelijkheid van milieuvervuilende producten, maar ze dragen ook bij aan het kleiner worden van de ecologische voetafdruk.
Een duurzame toekomst bouwen
De verschuiving naar natuurlijke isolatiematerialen, zoals vlas isolatie, is een stap in de richting van een duurzamere bouwsector. Door te kiezen voor deze materialen kan men bijdragen aan het verminderen van de ecologische impact van gebouwen. Bovendien kunnen gebouwen met natuurlijke isolatie profiteren van een verbeterd comfort, een hogere energie-efficiëntie en een gezondere leefomgeving.
Een optimale temperatuurregulatie
Afgezien van zijn ecologische voordelen, staat vlas isolatie bekend om zijn goede thermische prestaties en optimale temperatuurregulatie. Het materiaal houdt warmteverlies tegen, waardoor de energie-efficiëntie wordt vergroot. Dit draagt niet alleen bij aan lagere energierekeningen voor bewoners, maar ook aan een ultiem wooncomfort.
Nadelen
Naast de vele voordelen zijn er ook wat nadelen en aandachtspunten te benoemen voor vlas isolatie. Het is goed om te weten wat deze nadelen zijn, voordat je je woning laat isoleren met dit materiaal. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.
Isolatiewaarde
Ondanks dat vlas isolatie een goede thermische en isolerende werking heeft, zijn er soorten isolatiematerialen met een hogere isolatiewaarde. Van deze materialen heb je een dunnere isolatielaag nodig om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Houd er dus rekening mee dat je bij vlas isolatie vaak wat meer nodig hebt om een goede dikte van de isolatielaag te krijgen.
Verwerken van het materiaal: de stijfheid van vlas isolatie
Vlas isolatie is een vrij stug en stijf materiaal. Hierdoor kan het wat lastiger zijn om isolatiedekens op maat te snijden en te verwerken. Daarnaast is het ook wat lastiger om het materiaal goed te plaatsen en vast te zetten. Hier heb je doorgaans latten voor nodig.
Brandveiligheid en brandklasse van vlas isolatie
Vlas isolatie is van zichzelf niet erg brandveilig, het valt in de Europese brandklasse C. Daarom worden er soms stoffen aan het materiaal toegevoegd om de isolatie meer brandveilig te maken. Dit zijn stoffen als boorzouten en ammoniumfosfaat, wat geen milieuvriendelijke stoffen zijn. Gelukkig valt de impact op het milieu van deze middelen relatief gezien wel mee.
Toepassingen
Vlasisolatie heeft verschillende toepassingen. Je kunt namelijk meerdere plekken in je woning met dit materiaal isoleren.
Vloer isoleren
Vlasisolatie is erg geschikt voor het isoleren van een vloer en kan op meerdere manieren worden toegepast. Wil je de benedenvloer van de woning isoleren? Dan kan dit bijvoorbeeld door het materiaal via de kruipruimte of kelder aan te brengen. Het vlas wordt dan aan onderkant van de vloerconstructie geplaatst, waardoor de bovenvloer niet opengebroken hoeft te worden. Wanneer je een verdiepingsvloer wilt isoleren, kun je het materiaal tegen het plafond aanbrengen.
Dak isoleren
Ook het dak kan op verschillende manieren met vlas geïsoleerd worden. Het materiaal is geschikt voor hellende daken en wordt uitsluitend aan de binnenkant van het dak geplaatst, buiten is niet mogelijk. Het vlas wordt tussen de houten balken aangebracht. Voor zoldervloerisolatie is vlas ook zeer geschikt. De platen of dekens worden dan tussen de constructie van de zoldervloer geplaatst. Dit is een goede optie wanneer de zolder niet gebruikt of alleen als opslagruimte.
Muren isoleren
Bij het isoleren van muren kan vlasisolatie zowel gebruikt worden voor de isolatie van binnenmuren als van spouwmuren. Voor de isolatie van een binnenmuur wordt er een draagstructuur aangebracht waar de platen of dekens tussen worden geplaatst. Voor spouwmuurisolatie wordt het materiaal in de spouw aangebracht. Dit kan wel alleen gedaan worden bij nieuwbouw. Vlasisolatie gebruiken voor het na-isoleren van een spouwmuur is niet aan te raden, daar kunnen beter andere materialen voor gebruikt worden.
Veelgestelde vragen
Is vlas isolatie duurzaam?
Welke isolatie isoleert het beste?
Vlas isolatie laten aanbrengen: gratis offertes
Ontdek wat het kost om vlas isolatie te laten aanbrengen in jouw woning. Vraag eenvoudig offertes aan via onderstaand formulier, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw project!