CIS zonnepanelen | Dunne film fotovoltaïsche (PV) panelen

Steeds meer mensen schaffen tegenwoordig Copper Indium Selenium (CIS) zonnepanelen aan. CIS zonnepanelen zijn goedkope, maar goed presterende zonnepanelen. Een grote producent van CIS zonnepanelen is Solar Frontier. In dit artikel vertellen we je meer over CIS zonnepanelen!

CIS zonnepanelen

Wat zijn dunne film zonnepanelen?

CIS zonnepanelen, ook wel dunne film fotovoltaïsche (PV) panelen, maken gebruik van dunne lagen halfgeleidermateriaal. Op deze manier zetten ze zonlicht om in elektriciteit. CIS zonnepanelen zijn lichte en flexibele zonnepanelen. CIS panelen bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal wat slechts een paar millimeter dik is. Hierdoor zijn CIS panelen geschikt voor geïntegreerde zonnepanelen op gebouwen, maar ook voor voertuigen en draagbare apparaten.

Verschil CIS en andere soorten zonnepanelen

CIS zonnepanelen verschillen op meerdere vlakken van andere soorten zonnepanelen. Zo zijn er kristallijne zonnepanelen, bijvoorbeeld monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Deze gemaakt van silicium en dunne film zonnepanelen worden gemaakt van verschillende dunne lagen fotovoltaïsche materialen. Verder hebben CIS panelen in vergelijking met andere zonnepanelen een lagere opbrengst. Dit betekent dat je een groter oppervlakte nodig hebt met dunne film panelen om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

Dunne film zonnepanelen prijs

Dunne film zonnepanelen kosten ongeveer € 1.100 voor 3 panelen en € 4.200 voor 12 panelen, inclusief installatie en omvormer.

Dankzij de lagere aanschafkosten van CIS panelen in vergelijking met kristallijne zonnepanelen, is de terugverdientijd korter. Je kunt de exacte terugverdientijd berekenen door de totale investeringskosten te delen door de gemiddelde maandelijkse besparingen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Wat zijn de voordelen van CIS zonnepanelen?

In vergelijking met traditionele polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen, bieden CIS zonnepanelen verschillende voordelen. We zullen je hieronder een aantal van deze voordelen toelichten:

Lichtgewicht en flexibel

Een voordeel is dat CIS zonnepanelen relatief gezien lichter zijn dan andere zonnepanelen. CIS-panelen worden van dun halfgeleidermateriaal gemaakt, in tegenstelling tot reguliere zonnepanelen die siliciumwafels gebruiken. Het lichte gewicht maakt installatie eenvoudiger en resulteert in een minder zware constructie.

De buigbaarheid van het materiaal maakt het mogelijk CIS-panelen op gebogen oppervlakken te plaatsen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen waar traditionele kristallijne panelen niet kunnen worden gebruikt.

Betere prestatie bij zwak licht

Bij diffuus licht presteren CIS zonnepanelen over het algemeen beter dan andere traditionele soorten zonnepanelen. Wanneer het bewolkt is of er is sprake van schaduw, kunnen dunne film panelen dus ook energie genereren.

Levensduur

CIS zonnepanelen hebben over het algemeen een geschatte levensduur van gemiddeld 25 jaar. Deze levensduur wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder de kwaliteit van de materialen, de productietechnieken en de omgevingsomstandigheden waarin de panelen worden geïnstalleerd.

Lagere kosten

De productiekosten van een CIS paneel liggen in sommige gevallen lager dan die van een traditioneel paneel. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van minder materiaal en de productie kan efficiënter zijn.

Beter voor het milieu

CIS zonnepanelen zijn niet alleen gunstig voor het milieu, maar bieden ook milieuvriendelijke voordelen ten opzichte van traditionele kristallijne zonnepanelen. De productie van CIS panelen is namelijk minder energie-intensief, met gebruik van dunne lagen fotovoltaïsche materialen, wat resulteert in een aanzienlijk lagere milieubelasting tijdens het productieproces.

dunne film zonnepanelen

Nadelen CIS zonnepanelen

Naast voordelen, hebben CIS zonnepanelen ook nadelen ten opzichte van de gangbare soorten zonnepanelen. De belangrijkste nadelen worden hieronder toegelicht.

Vermogen

Het huidige vermogen van een CIS zonnepaneel bedraagt 170WP, wat in vergelijking met standaardpanelen aan de lagere kant is. Hierdoor is er meer ruimte nodig op je dak om hetzelfde vermogen te genereren. Niettemin is de kWh per kWp-verhouding aanzienlijk hoger, met een potentiële stijging tot wel 13%.

Grotere oppervlaktebehoefte

Door de lagere efficiëntie hebben CIS zonnepanelen meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Wanneer je deze ruimte niet tot je beschikking hebt, kan dit dus een nadeel zijn. Je kan dan niet hetzelfde rendement behalen als met een andere soort zonnepanelen omdat je meer zonnepanelen nodig hebt om dezelfde opbrengst te behalen.

Gevoeligheid voor omgevingsfactoren (schaduw)

In vergelijking met traditionele zonnepanelen zijn CIS zonnepanelen vaak gevoeliger voor omgevingsfactoren. Bij deze factoren kun je denken aan schaduwrijke opstellingen, vocht en hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat ze sneller degraderen waardoor de opbrengst afneemt.

Beperkte productiecapaciteit

Omdat CIS zonnepanelen over het algemeen minder geproduceerd worden dan traditionele kristallijne zonnepanelen, zijn ze minder beschikbaar en kunnen de kosten hoger liggen. Dit kan dan ook als nadeel gezien worden.

Welke soorten CIS zonnepanelen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten CIS zonnepanelen. Het verschil tussen deze zonnepanelen zit hem in het feit dat ze een ander halfgeleidermateriaal als basis hebben. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste soorten CIS of wel dunne film zonnepanelen.

Cadmium telluride (CdTe)

Deze soort CIS zonnepanelen komen het meeste voor. Ze worden gemaakt van een dunne laag cadmium telluride. Verder presteren CdTe-panelen goed bij hoge temperaturen en hebben ze een lagere kostprijs. Echter is wel het rendement van deze soort iets lager dan die van de andere dunne film zonnepanelen.

Koper indium gallium selenide (CIGS)

CIGS zonnepanelen worden gemaakt van een dunne laag koper, indium, gallium en selenide. Deze zonnepanelen hebben een hogere opbrengst dan de CdTe-panelen. Ze zijn flexibel en presteren ook nog altijd goed bij zwak licht. Verder kan deze soort in verschillende kleuren geproduceerd worden waardoor hun uitstraling erg esthetisch is.

Amorf silicium (a-Si)

Amorf silicium zonnepanelen worden gemaakt van een vorm silicium die niet gekristalliseerd is. Het rendement van deze soort is het laagst, maar zijn wel het goedkoopst om te produceren. Bovendien zijn ze erg flexibel waardoor ze goed op gebogen oppervlaktes toegepast kunnen worden.

Welke CIS zonnepanelen merken zijn er

Intussen zijn er reeds enkele merken die CIS zonnepanelen op de markt hebben gebracht. We bekijken even de voornaamste:

Solar frontier

Solar Frontier, als vooraanstaande fabrikant van CIS (Copper, Indium, Selenide) zonnepanelen, biedt opmerkelijke voordelen. De dunne filmtechnologie van Solar Frontier zorgt voor een milieuvriendelijk productieproces met lagere aanschafkosten en een snellere terugverdientijd. 

Avancis

Avancis staat wereldwijd hoog aangeschreven voor CIS-panelen en werd in 2014 overgenomen door het Chinese CNBM, een van ‘s werelds grootste bouwleveranciers. Het bedrijf onderscheidt zich door voortdurende verbetering van kwaliteit en uitstraling, met een frameloos CIS-paneel dat uitstekende prestaties levert.

Veelgestelde vragen

Wat zijn dunne film zonnepanelen afmetingen?

+
Ze bezitten nagenoeg dezelfde breedte als kristallijne panelen, maar zijn in lengte wat compacter. De dimensies van dunne film zonnepanelen variëren afhankelijk van het specifieke type en de fabrikant. Standaardafmetingen omvatten bijvoorbeeld 125 cm x 165 cm of 160 cm x 80 cm.

Wat is op dit moment het beste zonnepaneel?

+
Op het moment is het beste zonnepaneel merk SunPower. Deze panelen zijn het meest rendabel en kwalitatieve zonnepanelen.

Wat is stc bij zonnepanelen?

+
Vóór installatie ondergaan zonnepanelen een testprocedure onder uniforme omstandigheden, bekend als de standaard testcondities (STC). Onder deze STC wordt de zonnecel blootgesteld aan loodrecht invallend licht met een intensiteit van 1000 watt per vierkante meter, terwijl de temperatuur van de zonnecel gehandhaafd wordt op 25 °C.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met cis zonnepanelen offertes, Gratis! ►