Plafond isoleren | Alle mogelijkheden om warmteverlies te voorkomen
Het isoleren van een plafond is een relatief eenvoudige maatregel die je veel kan opleveren. De isolatie houdt niet alleen kou buiten, maar ook geluid. Er zijn verschillende opties mogelijk, waardoor er voor elke situatie een passende oplossing bedacht kan worden.
Plafondisolatie
Om onnodig warmteverlies te voorkomen is het een goed idee om een plafond goed te isoleren. Door te isoleren verlaag je de energierekening en verminder je de overlast van geluid in huis. Hoewel plafondisolatie niet vaak in één adem genoemd wordt met spouw isolatie of dakisolatie valt er toch veel winst te behalen.
Warme lucht stijgt namelijk op en wanneer het plafond niet voldoende geïsoleerd is kan je woning deze opgewekte warmte niet vasthouden.
Bestaand plafond isoleren
Bij plafond isolatie denk je misschien al snel aan isolatie onder het dak, maar dat is niet de enige ruimte waarvan het plafond kan worden geïsoleerd. Een andere veel gekozen plaats is het plafond van de kruipruimte, maar ook het plafond van een tussenverdieping als bijvoorbeeld de woonkamer kan worden geïsoleerd.
Er zijn verschillende isolatiematerialen mogelijk, elk met hun eigen voor- en nadelen.
Voordelen plafondisolatie
- Zorgt voor een lagere energierekening omdat je minder bij hoeft te stoken
- Warmte ontsnapt niet langer waardoor het wooncomfort toeneemt
- Uitstekende vorm van geluidsisolatie waardoor geluidsoverlast afneemt
- Eenvoudig toe te passen en vaak binnen een dag geplaatst
Minder stoken
Het grootste voordeel van het isoleren van het plafond is dat de woning beter warmte vast kan houden. Daardoor hoef je minder te stoken om de temperatuur op peil te houden. Dat zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een verhoogd wooncomfort.
Een constante temperatuur is namelijk veel aangenamer dan een schommelende temperatuur.
Geluidsisolatie zorgt voor minder overlast
Een ander pluspunt van plafondisolatie is het feit dat geluidsoverlast flink verminderd kan worden. Zo kun je ervoor kiezen dat ruimte buiten een ruimte gehouden wordt of juist niet te hard uit een ruimte klinkt.
Daarmee wordt niet alleen luchtgeluid, maar ook contactgeluid gedempt. Dat is ideaal met bijvoorbeeld bovenburen of een slaapkamer waar een bewoonde ruimte boven zit.
Soorten plafond isolatie
- PIR isolatieplaten
- Steenwol
- Glaswol
- Katoen isolatie
- Houtwol
- PIF isolatiefolie
- XPS
- EPS
PIR isolatieplaten
Welke soort plafond isolatie je kiest als je het huis gaat isoleren hangt met name af van je budget en de huidige staat van het plafond. De meest gekozen soort isolatie zijn de PIR isolatieplaten. De PIR platen zijn een thermische isolatie en worden gebruikt om te voorkomen dat warmte verloren gaat.
Deze platen worden vaak gekozen omdat ze veel verschillende voordelen met zich meebrengen.
Voordelen van PIR platen
Tussen een houten balkenconstructie kun je eenvoudig PIR platen plaatsen. Dat komt doordat deze platen eenvoudig op maat te snijden zijn. Bovendien zijn ze erg licht van gewicht, waardoor het makkelijker is om boven je hoofd te werken.
Deze harde isolatieplaten hebben ook nog eens een uitstekende isolatiewaarde, het is een beter isolatiemateriaal dan PUR. Door de hoge isolatiewaarde kun je een vochtige ruimte beter droog houden om vochtproblemen te voorkomen.
Isolatiemateriaal plaatsen
Vaak bestaat een plafond vanbinnen uit houten balken. De isolatie wordt bij een houten plafond tussen de balken aangebracht. Om de isolatie tussen de balken te kunnen plaatsen wordt het isolatiemateriaal eerst op maat gesneden.
Vervolgens wordt er ter afwerking een laag aangebracht om de isolatie te maskeren. Dit is het oppervlak waar we uiteindelijk tegenaan kijken.
Hoe kun je een betonnen plafond isoleren?
Een betonnen plafond isoleren werkt net even anders. Omdat er bij een betonnen plafond niets tussen balken kan worden geplaatst wordt er vaak gekozen voor een verlaagd plafond of isolatiefolie.
Door plafonds te isoleren voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat, maar je raakt er wel wat leefruimte mee kwijt.
Zolder plafond isoleren
Op zolder heb je in veel gevallen te maken met een schuin dak, waarvan de onderkant bestaat uit houten balken. Een houten plafond isoleren is simpel. Een zolder isoleren is daardoor vaak veel makkelijker dan een tussenverdieping plafond isoleren, zeker als de houten balkenconstructie al zichtbaar is. Een plafond isoleren tussen balken is erg eenvoudig.
Als je niet van plan bent om het plafond van de zolder te isoleren met dakisolatie is het ook nog een optie om de zoldervloer te isoleren.
Hoe kun je een garage plafond isoleren?
Het plafond van een garage kan in veel gevallen op twee manieren geïsoleerd worden, vanaf de binnenzijde of vanaf de buitenzijde. Vanaf de binnenkant kun je voor traditionele isolatiematerialen of folie kiezen.
Met traditionele isolatie verlies je relatief veel ruimte in de hoogte. Bij een laag plafond is het om die reden verstandiger om folie te kiezen.
Kruipruimte isoleren
Ook het plafond van de kruipruimte kan geïsoleerd worden. Dit is een goede optie als vloerisolatie geen optie is omdat je bijvoorbeeld de houten vloer niet open wil breken. Bij deze vorm van isolatie worden platen direct tegen het plafond van de kruipruimte bevestigd.
Dat kunnen platen van bijvoorbeeld steenwol of glaswol zijn. Het grote voordeel van deze materialen is dat ze ook nog eens relatief goedkoop zijn.
Veelgestelde vragen
Wat is de beste isolatie voor plafond?
Heeft het zin om je plafond te isoleren?
Wat kost plafondisolatie per m2?
Hoe dik moet plafond isolatie zijn?
Isolatie laten plaatsen: gratis offertes!
Wil je jouw plafond optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.