Omvormer zonnepanelen aansluiten | Handige tips
Door zelf alle onderdelen van je zonnepaneleninstallatie aan te sluiten kun je een heleboel geld besparen. Met een beetje kluservaring en een goede voorbereiding kun je ook de omvormer prima zelf aansluiten.
Omvormer zonnepanelen aansluiten en installeren
Voordat je van plan bent om zelf de zonnepanelen omvormer aan te sluiten is het belangrijk om een aantal aandachtspunten in het achterhoofd te houden. De eerste daarvan is dat het heel belangrijk is dat je veilig te werk gaat.
Niet voor niets laten de meeste huishoudens het aansluiten van de omvormer over aan een elektricien, het is belangrijk dat er geen kortsluiting en overbelasting plaatsvindt. Op het moment dat er overbelasting ontstaat tijdens het gebruik van je elektrische apparaten neemt de kans op bijvoorbeeld een brand toe.
Laat een erkende installateur controleren
Wanneer je zelf een omvormer gaat aansluiten kun je ervoor kiezen om de installatie achteraf door een professional te laten controleren. Erkende installateurs lopen alle onderdelen na, van de meterkast tot aan de kabels van de zonnepanelen en de plaatsing van de omvormer zelf.
Op deze wijze ben je ervan verzekerd dat je op een verantwoorde manier kunt beginnen met het opwekken van je eigen stroom!
Type omvormer van de zonnepaneelinstallatie
Grofweg gezegd zijn er twee soorten omvormers voor zonnepanelen verkrijgbaar om gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Je hebt de keuze uit een enkele, centrale omvormer of voor een set micro-omvormers. Deze laatste groep omvormers wordt onder elke paneel afzonderlijk aangesloten.
Micro-omvormer aansluiten
Doordat je bij zonnepanelen micro-omvormers meestal op een dakoppervlak van een plat of schuin dak werkt kan een gevaarlijke situatie ontstaan. Het is verstandig om deze informatie mee te nemen bij het maken van een keuze voor een omvormer.
Omvormer zonnepanelen aansluiten: centrale omvormers
In principe is het aansluiten van een enkele omvormer niet ingewikkeld. In de praktijk trek je een kabel van de zonnepanelen naar de omvormer en een kabel van de omvormer naar de groepenkast in de meterkast, naar een vrije groep. Eenmaal op de meterkast aangesloten zijn de zonnepanelen gereed voor gebruik.
Bij het installeren van de omvormer is met name de plaatsing van de omvormer een belangrijk onderdeel. Laten we bekijken hoe je de juiste plaatsing ontdekt.
Plaats van de omvormer voor zonnepanelen
Om naar behoren te kunnen werken moet een omvormer in een koele ruimte hangen waar voldoende ventilatie mogelijk is. Praktisch gezien is het handig als de omvormer in de buurt van de meterkast zit. Ook is het van belang dat de omvormer goed toegankelijk is op het moment dat er een zonnepanelen storing ontstaan.
Afstand tussen de groepenkast, zonnepanelen en omvormer
Veel mensen kiezen ervoor om de omvormer in een garage of schuur te hangen, maar de zolder is ook mogelijk. Het is dan wel goed om te weten dat de omvormer niet meer dan 20 meter aan kabels nodig mag hebben om op de groepenkast aangesloten te worden.
Verlies van stroom
Op het moment dat de kabels tussen de omvormer en de meterkast langer dan 20 meter zijn, vindt er te veel verlies van stroom plaats. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen in je systeem kan het verlies in stroom wisselen. Verlies van stroom is heel normaal en het is geen teken dat het systeem niet goed werkt.
Hoe wordt een omvormer aangesloten?
Bij een enkele omvormer wordt elke paneel in een serie geschakeld. Met andere woorden, alle zonnepanelen staan met elkaar in verbinding. Je kunt de zonnepanelen aansluiten in een serie met DC-kabels. Deze DC-kabels noemen we ook wel gelijkstroomkabels.
Deze zonnestroom is nog niet geschikt om als stroom in huis te gebruiken, daar is een omvormer voor nodig. De omvormer laat je naar de zonnepanelen én de meterkast lopen.
Bijbehorende bekabeling voor aansluitingen zonnepanelen
In de meeste gevallen worden zonnepanelen geleverd met bijbehorende bekabeling en een handleiding. Met de bekabeling kan de opgewekte zonnestroom via de omvormer omgezet worden in wisselstroom. Deze wisselstroom gebruik je voor al je elektrische apparaten in huis.
De omvormer wordt met een kabel op een paneel aangesloten. Vervolgens kun je alle zonnepanelen aansluiten op elkaar. Eenmaal aangesloten staat het systeem onder hoge netspanning.
Wat voor kabel van de omvormer naar de meterkast?
Vervolgens moet er een verbinding gemaakt worden tussen de omvormer en een vrije groep in de meterkast. De hoeveelheid zonnepanelen maakt daarbij niet uit, ook een kleine installatie zonnepanelen hebben een eigen, vrije groep nodig. De reden daarvan is dat je de maximale stroomsterkte niet mag overschrijden.
Welke aardlekautomaat voor zonnepanelen?
Daarnaast is het belangrijk dat de omvormer een eigen aardlekautomaat krijgt. Met deze aardlekautomaat kun je kortsluiting voorkomen. Ook is het goed om de aardlekautomaat niet voortdurend op maximaal vermogen te belasten.
MPP-tracker voor aanleg zonnepanelen
Een omvormer kan de opgewekte stroom omzetten in wisselstroom door middel van een of meerdere MPP trackers. Een MPP tracker zoekt voortdurend de maximale spanning om je opbrengst te maximaliseren, maar daarvoor moeten de omstandigheden wel ideaal zijn.
Zorg ervoor dat de zonnepanelen in dezelfde oriëntatie worden gelegd. Dat wil zeggen dat ze in dezelfde windrichting en onder dezelfde hellingshoek worden geplaatst. Bovendien is het belangrijk dat al je zonnepanelen van hetzelfde merk en type zijn.
Vermogen van de omvormer
Om zoveel mogelijk beschikbare stroom op te wekken is het goed om de beste omvormer met het juiste vermogen te kiezen. Het technische vermogen omvormer mag 10% afwijken van dat van de panelen. Deze capaciteit mag niet te ver overschreden worden. Door niet te ver van het zonnepanelenvermogen af te wijken blijft de opbrengst maximaal.
Salderen
Zonnepanelen met een omvormer plaatsen heeft niet alleen als voordeel dat je zelf bruikbare stroom opwekt en minder stroomafname hebt, je kunt ook nog eens overige stroom terugleveren. Het terugleveren noemen we ook wel salderen. De zonnepanelen wekken gelijkstroom op en de omvormer levert wisselspanning. Deze stroom komt in aanmerking voor saldering aan je netbeheerder.
Hoewel de salderingsregeling ooit zal worden afgebouwd, is het onbekend wanneer. Hierdoor loont de levering van zonnestroom de komende jaren nog steeds, en merk je het zeker op de jaarrekening van de energiemaatschappij. Je hebt daar dan wel een slimme meter voor nodig.
Conclusie: hoe sluit ik een omvormer van zonnepanelen aan?
Zelf een omvormer aansluiten is prima mogelijk, je hebt er alleen wat kluservaring, technische kennis en een goede voorbereiding voor nodig. Een van de voornaamste redenen om het zelf te doen, is dat je bespaart op extra kosten voor de installatie. Ga voorzichtig en veilig te werk en zorg ervoor dat de installatie niet zwaar belast wordt.
Laat het geheel controleren door installateurs om kortsluiting en overbelasting te voorkomen. Op het moment dat de installatie goed is gekeurd kun je alle elektrische apparaten in huis van je eigen opgewekte zonnestroom voorzien!
Offerte voor omvormers
Het is verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken. Vul ons formulier in en ervaren vakmannen nemen contact met je op.