Micro-omvormers | Verschillende toepassingen
De meeste mensen kiezen voor een zonnepanelensysteem met micro-omvormers. Anders dan bij een centrale omvormer kunnen micro-omvormers de opbrengst van ieder zonnepaneel maximaliseren.
Wat is een micro-omvormer?
Met een zonnepaneleninstallatie zet je zonne-energie om in stroom. Deze stroom is niet direct bruikbaar voor in huis, daar heb je een omvormer voor nodig. Je hebt de keuze uit een enkele string-omvormer of een set micro-omvormers. We spreken hierbij van micro omvormers zonnepanelen. De micro-omvormers zetten de opgewekte gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. Deze wisselstroom kun je vervolgens gebruiken in huis!
Optimaliseer je opbrengst
Van alle soorten omvormers is de micro-omvormer de meest efficiënte. Een groot voordeel van deze omvormers is dat je het rendement van elk zonnepaneel kunt verhogen. Bij een traditioneel systeem zonnepanelen met een enkele omvormer behaal je slechts het rendement van je minst presterende zonnepaneel. De micro-omvormers aansluiten op de juiste manier is dus erg belangrijk om zo eventuele problemen zoals brandgevaar te voorkomen.
Voordelen van micro-omvormers
Het grootste voordeel van micro-omvormers is dat je opbrengst dus flink toeneemt ten opzichte van een enkele grote omvormer. Dat is met name ideaal als een aantal van je zonnepanelen door de dag heen in de schaduw komen te liggen.
Kan een micro-omvormer op elk zonnepaneel?
Een centrale omvormer zou dan slechts de opbrengst van de zonnepanelen in de schaduw opleveren, zelfs als de andere zonnepanelen beter presteren. Met individuele micro-omvormers behaal je dus een hogere opbrengst.
Spoor defecten eenvoudig op
Bij een storing of defect in zonnepanelen met micro-omvormers is het desbetreffende kapotte zonnepaneel veel eenvoudiger op te sporen dan bij zonnepanelen met één grote omvormer. Doordat de opbrengst per zonnepaneel wordt opgewekt blijven de andere zonnepanelen wel gewoon naar behoren werken. Zo verklein je het opbrengstverlies tijdens een zonnepanelen storing zo effectief mogelijk.
Lange levensduur
Micro-omvormers hebben over het algemeen een langere levensduur dan andere verschillende soorten omvormers. Dat is erg prettig, want het vervangen van veel micro-omvormers kan op termijn flink in de papieren lopen. Met een levensduur van 25 tot wel 35 jaar blijven je micro-omvormers waarschijnlijk langer goed dan je zonnepanelen.
Nadelen van micro-omvormers
Micro-omvormers met MPP trackers zorgen voor een maximale opbrengst, maar er kleven ook een aantal nadelen aan dit type systeem. Misschien wel het grootste nadeel zijn de kosten. Voor zonnepanelen met micro-omvormers betaal je veel meer dan voor panelen met een enkele omvormer waarbij de zonnepanelen aan elkaar gekoppeld zijn.
Wat is beter een omvormer of micro-omvormer?
Zonnepanelen zijn al een flinke investering, als je dan ook nog voor ieder paneel een micro-omvormer moet kopen lopen de kosten fors op. Het is logisch dat sommige huishoudens dan liever kiezen voor een enkele grote omvormer.
Onhandige plaatsing
Grote omvormers worden over het algemeen op een goed bereikbare en bij voorkeur koele plek geplaatst. Denk dan bijvoorbeeld aan de garage dicht bij de meterkast. Bij micro-omvormers werkt het systeem net even anders: deze worden namelijk individueel onder alle panelen geplaatst.
Defecte micro-omvormer
Bij een defect kan dat best onhandig zijn. Om de micro-omvormers te repareren moet je dan het dak op klimmen. Dat is lastig bij een plat dak, maar nog gevaarlijker op een schuin dak. Bovendien worden micro-omvormers op het dak aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld.
Micro-omvormer of gewone omvormer?
Zonnepanelen met micro-omvormers bestaan uit veel meer onderdelen dan reguliere panelen met een string-omvormer. Daar betaal je in eerste instantie niet alleen meer voor, er zijn ook nog eens een stuk meer onderdelen die kapot kunnen gaan.
Micro-omvormers of optimizers?
Micro-omvormers, zoals eerder besproken, zijn individuele eenheden die onder elk zonnepaneel worden geplaatst om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom. Ze maken het mogelijk om het rendement per paneel te optimaliseren en zijn bijzonder effectief in systemen waar zonnepanelen verschillende hoeveelheden zonlicht ontvangen.
Centrale omvormer
Aan de andere kant, optimizers werken samen met een centrale omvormer. Ze zijn ontworpen om de efficiëntie van elk paneel te verbeteren door de spanning aan te passen voordat deze wordt omgezet door de omvormer. Ze zijn ook handig voor systeemmonitoring op paneelniveau en kunnen beter omgaan met schaduwsituaties.
Nadelen van micro-omvormers en optimisers
Er zijn echter ook enkele nadelen bij het gebruik van deze systemen. Micro-omvormers zijn vaak duurder en kwetsbaarder voor weersomstandigheden. Optimizers vereisen nog steeds een centrale omvormer en de capaciteit van deze omvormer is gebaseerd op het totale vermogen van de zonnepanelen, waardoor het toevoegen of verwijderen van panelen niet altijd mogelijk is zonder de omvormer te vervangen. Ondanks deze nadelen, kunnen beide systemen bijdragen aan een efficiënte en effectieve zonne-energieoplossing.
De micro-inverter heeft meer onderdelen nodig
Alle panelen hebben een eigen micro-omvormer met alle bijbehorende kabels. Tijdens de periodieke controle zullen dus veel meer onderdelen gecontroleerd moeten worden.
Micro-omvormer aansluiten
De micro-omvormers worden onder elk paneel afzonderlijk geplaatst, waardoor een zonnepaneel in de schaduw niet van invloed is op de totale opbrengst van de overige zonnepanelen. Je kunt ook zelf omvormers voor zonnepanelen aansluiten.
Aansluitschema zonnepanelen met micro-omvormer
Het aansluitschema van zonnepanelen met micro-omvormers is relatief eenvoudig en toch cruciaal voor een optimale werking van het systeem. Allereerst wordt elke micro-omvormer afzonderlijk onder het bijbehorende zonnepaneel geplaatst. Elk van deze omvormers is verbonden met een kabel die achter de panelen wordt weggewerkt.
Welke omvormers de beste omvormers zijn zal per situatie, oriëntatie en opstelling verschillen.
Grotere systemen aansluiten
Bij grotere systemen met veel micro-omvormers worden alle afzonderlijke omvormers aangesloten op een centrale kabel. Zo hoef je bij een systeem van 16 panelen niet 16 stekkers in het stopcontact te steken. Let op: ondanks de eenvoud van het aansluitschema, is een correcte installatie essentieel om veiligheidsproblemen te voorkomen en het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen.
Duurzame oplossing
Door gelijkstroom om te zetten in wisselspanning kun je apparatuur in huis voorzien van je eigen opgewekte stroom. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Zonnepanelen met micro-omvormer
Als je meer elektriciteit opwekt dan dat je op dat moment verbruikt kun je deze elektriciteit terugleveren aan het elektriciteitsnet. De komende jaren krijg je daar nog een vergoeding voor, maar deze regeling wordt langzaam afgebouwd.
Vermogen van de micro-omvormer
Om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt is het belangrijk om micro-omvormers met het juiste vermogen te kiezen. Het vermogen van de micro-omvormer hoeft niet exact gelijk te zijn aan het vermogen van je panelen, maar het mag ook niet te veel afwijken. Met andere woorden, bij het kiezen van een type micro-omvormer mag het vermogen niet meer of minder dan 10% afwijken van het vermogen van je panelen.
Enphase micro-omvormers
Misschien wel het bekendste merk in micro-omvormers is het merk Enphase. De Enphase micro-omvormers werken efficiënt, zijn betaalbaar en leveren veel meer energie dan grote omvormers. Vaak wordt gekozen voor een Enphase systeem met micro-omvormers wanneer het systeem klein is. De specificaties van de Enphase micro-omvormer zorgen er namelijk voor dat je de zonnepanelen op een later moment eenvoudig uit zou kunnen breiden.
Verschil micro-omvormer en optimizer
Een alternatief op de micro-omvormers zijn de zonnepanelen met power-optimizers. Toch werken de optimizers net even anders. Daar heb je namelijk alsnog een centrale omvormer bij nodig. Logischerwijs betaal je daar meer voor. Met zo’n systeem kun je uiteindelijk veel efficiënter energie met je zonnepanelen opwekken.
Conclusie
Micro-omvormers zijn de ideale oplossing als een gedeelte van de panelen gedurende de dag in de schaduw komt te liggen. De micro-omvormers zorgen er dan voor dat het rendement van je overige panelen niet ver daalt. Hoewel je voor de micro-omvormers in eerste instantie meer betaalt dan voor een enkele omvormer verdien je deze investering uiteindelijk sneller terug.
Veelgestelde vragen
Hoe lang gaat een micro omvormer mee?
Wat is beter zonnepanelen met of zonder micro omvormer?
Micro-omvormers plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen en efficiënte micro-omvormers? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!