Leien Dak | Tips, Plaatsen, Kosten en Advies
Een leien dak geeft een mooie en romantische uitstraling aan een woning. Leien zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren en materialen. Alle soorten leien geven weer net een andere uitstraling aan het dakoppervlak!
Soorten leien
Wanneer je hebt gekozen voor een dak met leien heb je de keuze uit drie verschillende materialen, kunststof leien, natuurleien en bitumen. Elk soort leien dak heeft zijn eigen voordelen, nadelen en bijbehorend prijskaartje. Laten we de verschillende materialen eens op een rijtje zetten om te bekijken welke soort leien dak je het beste kunt kiezen!
Kunststof leien dak
Leisteen is een stevig materiaal dat erg weerbestendig is en het vult elke bouwstijl prachtig aan. Leisteen is daarom een goede keus bij een leien dak, hiervoor zijn twee opties beschikbaar, namelijk kunstleien en natuurleien. Een groot pluspunt van kunstleien is dat ze er uniform uitzien, ze worden namelijk fabrieksmatig gemaakt. Dat zie je duidelijk terug in de prijs. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van natuursteen ligt de totale prijs een stuk lager.
Moswerende laag
Een dakleien van kunststof is van zichzelf vaak erg glad. Toch is het belangrijk om een soort kunstleien te nemen waaraan een moswerende toplaag is toegevoegd. Deze laag voorkomt dat mos, vuil en algen zich aan het dak hechten. Het resultaat daarvan is dat je de kunstleien een stuk minder vaak schoon hoeft te maken. Dat scheelt toch al gauw in de onderhoudskosten.
Natuurleien dak
Mooie natuurlijke leien worden al eeuwen gebruikt als dakbedekking, ze zijn namelijk onderhoudsvriendelijk en laten weinig water door, bovendien zien ze er prachtig uit door de natuurlijke uitstraling. Alle leien hebben een unieke afwerking waardoor een authentiek geheel ontstaat. Deze kenmerken maken natuurlijke leien een goede keus. Blijkt dit geen passende optie te zijn voor jouw specifieke situatie? Dan zijn er gelukkig nog andere soorten dakbedekkingen beschikbaar met elk zijn eigen unieke kenmerken.
Vakmanschap
Elke pan op een natuurleien dak wordt uit steen geproduceerd, het is een echt natuurproduct. Een leistenen dak plaatsen vraagt niet alleen veel vakmanschap, maar ook veel moeite. Om die reden heeft een natuurleien dak over het algemeen een veel hoger prijskaartje dan bijvoorbeeld een kunstleien dak.
Coating tegen vuil
Nog een minpunt van natuurleien is dat het oppervlak kwetsbaar is voor weersinvloeden. Na verloop van tijd kunnen de leien verkleuren en zal vuil zich hechten aan de stenen. Om te voorkomen dat het dak wordt aangetast kan je ervoor kiezen om de individuele overlappende elementen te laten coaten. Daarbij wordt een transparant laagje aangebracht over alle leien om mos en verkleuring te weren.
Bitumen leien dak
Je hebt ook nog simpele leien dakbedekking gemaakt van bitumen. Deze shingles zijn rechthoekig en vooral populair voor tuinhuisjes of blokhutten, vaak omdat ze er net wat minder mooi uitzien dan bijvoorbeeld een natuursteen. De bitumen kunnen in elke vorm geproduceerd worden, waardoor het dak een unieke uitstraling krijgt. Naast de standaard vierkante leien heb je de keuze uit onder andere zeshoekige en beverstaartvormige leien.
Niet gevoelig voor het weer
Een van de grootste voordelen van bitumen is dat het zeer weersbestendig is. De kleur van de shingles zal niet vaal worden onder invloed van de zon en er ontstaat geen schade door regen, vorst, sneeuw en andere weersomstandigheden. Dat wil zeggen dat je vaak wel 40 jaar probleemloos van deze dakbedekking kunt genieten!
Leien dak leggen
Zelf leien op het dak leggen is goedkoper dan een bedrijf inschakelen, maar dan moet je er wel absoluut van verzekerd zijn dat je veilig aan de slag kunt gaan. Daarnaast moet je ook flink wat kluservaring hebben. Een leien dak aanleggen is specialistisch werk, dat kun je waarschijnlijk beter aan een gespecialiseerd bedrijf uitbesteden. Vooral het leggen van natuurleien is heel lastig in verband met de kans op breuken tijdens het leggen zelf.
Lange levensduur
In de regel gaan leien wat minder lang mee dan dakpannen. De levensduur van leien is erg afhankelijk van de herkomst, het uitgevoerde werk en het onderhoud. Dit kan zodanig variëren dat het ene type dak tientallen jaren meegaat en het andere dak wel 100 jaar. Allereerst is de klasse van de leien van invloed op de duur. Voor kwalitatieve leien betaal je waarschijnlijk veel meer, maar dan hoef je niet vlug opnieuw het dak te laten bekleden.
Lekkage
Lekkages aan een leien dak kunnen vaak ernstige gevolgen hebben voor de onderliggende houtconstructies. Na verloop van tijd kunnen problemen zoals houtrot, aantasting door insecten en zwamaantasting ontstaan. Het opsporen van een lekkage in een leien dak kan zeer lastig en tijdrovend zijn.
Gescheurde leien
Een lek in een dak van leien kan ontstaan als gevolg van weggevallen leien. Vooral de leien die tegen de nok aan zitten zijn moeilijker zichtbaar. Ook kunnen gebroken of gescheurde exemplaren zorgen voor vocht indringing in het dak met rotting en een lek tot gevolg. Mocht dit erg lang aanhouden zonder dat er onderhoud gepleegd wordt, dan kan dit uiteindelijk leiden tot dat het dak vervangen zal moeten worden. Dit brengt extra kosten met zich mee, waardoor het verstandiger is om periodiek onderhoud uit te voeren.
Weggevallen leien
Lekken kunnen ontstaan als resultaat van weggevallen leien. Vooral als de leien tegen de nok aan zitten zijn de leien moeilijker zichtbaar. Leien die het vaakst gebroken of gescheurd zijn zitten dan onder de volgende lei. Vaak zijn ze gescheurd door een vernageling op een te smal beschot.
Onderhoud
Op een gegeven moment zie je van buitenaf zelf wel of het leien dak nog netjes is. Soms gaan de leien schuiven of vallen er brokstukjes op de grond door slecht onderhoud. Leien kun je laten repareren om lekkages te voorkomen. Lekkages kunnen vaak ernstige gevolgen hebben voor de onderliggende houtconstructie, zoals houtrot, aantasting door ongedierte en zwamaantasting. Het opsporen ervan kan zeer moeilijk en tijdrovend zijn en die kosten komen er dan nog eens bij als je het deels laat herstellen.
Periodieke controle
Het is verstandig om eens in de zoveel jaren het dak na te lopen. Om te controleren of de leien in goede staat zijn kan er op twijfelachtige leien geklopt worden. Een erkende dakdekker hoort dan al vlug welke leien vervangen moeten worden. Als je het nalaat om de slechte leien tijdig te vervangen zou er een lek kunnen ontstaan.
Ontmossen
Als de leien op het dak niet voorzien zijn van een beschermende coating kan het zo zijn dat je het dak af en toe moet laten reinigen. Een leien dak reinigen is niet heel eenvoudig, omdat je op hoogte werkt. De dakpannen kunnen schoongemaakt worden, maar ook kan de eventuele mosvorming op dakpannen verwijderd worden. Een professional kan de leien dakpannen veilig schoonmaken zodat alle mossen en algen worden verwijderd. Dat is niet alleen beter voor de leien en het dak, maar ook voor het aanzicht!
Zonnepanelen
De combinatie van zonnepanelen op leien is ideaal. Leien daken met panelen zien er niet alleen mooi uit, door de combinatie van de twee vlakke oppervlakken ontstaat ook nog eens een strak dakoppervlak. Daarnaast bespaar je ook nog eens op je energiekosten doordat de zonnepanelen licht omzetten in bruikbare energie!
Kwaliteit
De kwaliteit van de leien zelf is maar een aspect van de algehele klasse. Minstens net zo belangrijk is de juiste wijze van dekking en verwerking van leien, er moet voldoende ventilatie mogelijk zijn. De kwaliteit van de spijkers of nagels, de onderliggende houten constructie en het onderhoud wat na het aanbrengen gepleegd wordt. Je kunt ook denken aan een keurmerk, bijvoorbeeld Komo, zodat je zeker weet dat je goede leien op het dak laat leggen. Een veel gekozen manier van leggen is de dubbele dekking.