Storing zonnepanelen | Voorkomende oorzaken van storingen

Een storing van je zonnepanelen is natuurlijk vervelend. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak en is het zelden het geval dat je zonnepanelen systeem daadwerkelijk kapot is. Er zijn verschillende oorzaken van een storing.

storing zonnepanelen

Snel storingen opmerken

Storingen in je zonnepanelen kun je op verschillende manieren opmerken. Zo kan bijvoorbeeld je zonnepanelen omvormer regelmatig uitvallen. Verder kun je een onbekende melding zien als “GRID ERROR” of bestaat de kans dat je een rood lampje ziet branden. Dit zijn allemaal voorbeelden van een eerste diagnose van een storing in je zonnepanelen of omvormer. Het advies is om bij één of meer van deze signalen de fabrikant of installateur in te schakelen.

Rood lampje op omvormer werken niet

Als het rode lampje op je omvormer niet werkt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de omvormer geen verbinding kan maken met de router of het internet, wat kan wijzen op een probleem met je internetprovider of de kabel. Het rode lampje kan ook branden vanwege een fout in de omvormer, zoals een ‘Fault’ of ‘GRID ERROR’ melding op het display van de omvormer. In dit geval is het verstandig om de omvormer te resetten of contact op te nemen met een installateur om de storing te verhelpen. 

Wat te doen bij storing zonnepanelen?

Wanneer je een melding ziet op je display, zorg je er als eerst voor dat je niet in de buurt komt van je zonnepanelen. Het systeem kan namelijk onder levensgevaarlijke spanning staan. Verder is het aan te raden om een professional in te schakelen die de storing voor je kan verhelpen. Deze voert dan meestal een paar controles uit en bekijkt de spanning van het netwerk.

Benieuwd naar de kosten van zonnepaneel onderhoud?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel onderhoud prijzen

Zonnepanelen wifi storing

Wanneer je zonnepanelen storingen in je wifi-netwerk veroorzaken, kan dat verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is dat de wifi-versterker eenzelfde netwerknaam heeft als je thuisnetwerk. Je kunt dit probleem oplossen door een andere netwerknaam aan de wifi-versterker te geven. Een andere mogelijke oorzaak van wifi-storingen door zonnepanelen kan een onjuiste installatie zijn.

Storing omvormer zonnepanelen

Storingen in de omvormer van zonnepanelen kunnen verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomend probleem is een condensatorstoring die kan leiden tot ongewoon gedrag van je zonne-energiesysteem. Om dit te voorkomen is goed onderhoud van de omvormer essentieel. Als je omvormer zichzelf uitschakelt, kan dit wijzen op een storing of spanningsproblemen. Daarnaast kunnen zonnepanelen bij een verkeerde installatie storingen veroorzaken, waardoor andere apparaten niet meer goed kunnen werken.

Hf storing zonnepanelen

HF-storingen of hoogfrequente storingen met zonnepanelen kunnen veroorzaakt worden door een aantal factoren. Een veelvoorkomende oorzaak is de omvormer die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet naar wisselstroom. Deze omvormers kunnen storingen veroorzaken die invloed hebben op draadloze apparatuur zoals telefoons, wifi of klokken. Daarnaast kunnen ook de bekabeling en de installatie van de zonnepanelen een rol spelen bij het ontstaan van HF-storingen. Het is dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd door een ervaren installateur. 

Meest voorkomende oorzaken van storingen

Er zijn verschillende oorzaken van een storing in je zonnepanelen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn dat je omvormer uitvalt, maar ook een incorrecte installatie van je panelen of vuiligheid kunnen storingen veroorzaken. Hieronder behandelen we de meest voorkomende oorzaken.

Zonnepanelen omvormer storing

Een zonnepanelen omvormer is een apparaat in je zonnepanelen systeem dat draait op elektriciteit. Daarom kan ook aan dit apparaat een storing ontstaan, waardoor er bijvoorbeeld kortsluiting ontstaat of de maximale opbrengst drastisch daalt. Dit kan bijvoorbeeld komen door oververhitting van het apparaat. Hoge temperaturen kunnen de productie verminderen. Je kunt zelf een defect zonnepaneel opsporen om het probleem te achterhalen.

wat te doen bij storing zonnepanelen

Isolatiefouten

Ook kan er sprake zijn van een isolatiefout in de string-omvormer of micro-omvormers. Bij deze storing is het zo dat de omvormer uitvalt. Echter wanneer de bekabeling is beschadigd of onderdelen verkeerd met elkaar verbonden zijn, kan er ook een storing in de omvormer ontstaan. Bij een netwerkstoring moet je omvormer herstarten, dit kan ook zorgen voor een storing. Meestal gebeurt dit bij piekspanning.

Incorrecte installatie

Een isolatiefout ontstaat voornamelijk wanneer het apparaat verkeerd is geïnstalleerd. Omvormers moeten namelijk verplicht verbonden zijn met wisselspanning. Dit zorgt ervoor dat je omvormer onbeschadigd blijft bij onweer. Zorg er daarom voor dat je omvormer wordt geïnstalleerd door een erkend installateur. Met veel kluservaring kun je zelf een omvormer zonnepanelen aansluiten.

Storing door zonnepanelen voorkomen

Een storing in je zonnepanelen voorkomen is niet altijd mogelijk. Wel kun je er invloed op uitoefenen door te kiezen voor een erkend installateur bij het plaatsen van je zonnepanelen. Verder kan je door onderhoud en reinigingen de kans op storingen verkleinen. Deze dragen namelijk uiteindelijk bij aan een zorgeloze stroomproductie. Controleer ook regelmatig de prestaties en de opbrengst van de zonnepanelen. Wanneer één paneel namelijk niet goed werkt, kan dit uiteindelijk het functioneren van het hele systeem verminderen.

Storingen voorkomen met bekabeling

Hoe de bekabeling ligt of geplaatst wordt, heeft ook effect op eventuele storingen in je zonnepanelen. Om storingen te voorkomen, is het aan te raden om kabels zo dicht mogelijk naast elkaar te laten leggen en ze zo lang mogelijk parallel aan elkaar te laten lopen. Verder is het belangrijk dat je voorkomt dat de kabels in lussen gaan zitten. Dit kan namelijk weer zorgen voor storingen bij andere apparaten.

Foutmeldingen op apparaten oplossen

Het oplossen van foutmeldingen op apparaten kan een uitdagende taak zijn, maar met de juiste kennis en aanpak, kan het gemakkelijker worden gemaakt.

  • Ten eerste, als een apparaat een foutmelding weergeeft, controleer dan de handleiding van dat specifieke apparaat voor mogelijke oplossingen.
  • Als dat niet helpt, probeer dan het apparaat te resetten. Dit kan soms kleine problemen oplossen die de foutmelding veroorzaken.
  • Als de foutmelding blijft bestaan, neem dan contact op met een professional. 
  • Tot slot, onderhoud de apparaten regelmatig.

Conclusie

Storingen in zonnepanelensystemen kunnen verschillende oorzaken hebben, verschillend van een defecte omvormer tot problemen met de bekabeling of installatie. Het is belangrijk om te weten hoe je deze storingen kunt opmerken, zodat je snel actie kunt ondernemen om ze op te lossen. Daarnaast is het voorkomen van storingen belangrijk, wat kan worden gedaan door het inhuren van een ervaren installateur en regelmatige onderhoud.

Veelgestelde vragen

Wat te doen als zonnepanelen uitvallen?

+
Als je zonnepanelen uitvallen, zijn er een paar stappen die je kunt volgen. Als eerst is het belangrijk om het probleem op te sporen, dit doe je door een foutmelding te zoeken. In alle gevallen, is het verstandig om contact op te nemen met een ervaren installateur of de fabrikant van de panelen.

Kunnen zonnepanelen storingen veroorzaken?

+
Ja, zonnepanelen kunnen in sommige gevallen storingen veroorzaken. Deze problemen worden meestal niet veroorzaakt door de zonnepanelen zelf, maar door incorrecte installatie of het gebruik van ongeschikte omvormers.

Waarom valt mijn omvormer steeds uit?

+
Een veelvoorkomende oorzaak is een te hoge spanning in je woning. Omvormers schakelen zichzelf uit als beschermingsmaatregel wanneer de spanning te hoog wordt. Dit gebeurt vaak op zonnige dagen wanneer er veel stroom wordt opgewekt. Ook kan het nog zijn dat je omvormer uitvalt omdat hij vermogen aan het net teruglevert. Als je precies wilt weten waardoor de omvormer uitvalt, schakel dan een professional in.

Welke lampjes moeten branden op omvormer zonnepanelen?

+
Over het algemeen, moet het groene lampje branden, wat aangeeft dat de omvormer op de juiste manier werkt, een oranje of rood lampje kan duiden op een mogelijke storing. Sommige omvormers hebben ook een blauw lampje, dat doorgaans de wifi-verbinding aangeeft.

Zonnepanelen onderhoud: gratis offertes!

Werken de zonnepanelen niet meer zoals het hoort? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op het onderhoud van je zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met storing zonnepanelen offertes, Gratis! ►