Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? | Tips en info
Hoeveel panelen je nodig hebt is afhankelijk van je stroomverbruik en de totale opbrengst van je zonnepanelen. We laten je zien hoe je zelf kunt berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt!
Aantal zonnepanelen berekenen
Voor een eerste inschatting van het aantal benodigde zonnepanelen kun je de volgende formule gebruiken:
Benodigde aantal zonnepanelen = (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) / (het vermogen van één paneel in wattpiek)
Benodigde rendement
Voor een goed rendement zijn minstens 6 zonnepanelen nodig. Kies je voor minder zonnepanelen dan is het de investering vaak niet waard, tenzij je een eenpersoonshuishouden hebt.
Om te bepalen welk aantal zonnepanelen voor je situatie het meest gunstig is heb je wat informatie over je stroomverbruik en je dak nodig.
Het jaarlijks stroomverbruik van je huishouden
Wanneer je weet hoeveel stroom je jaarlijks nodig hebt weet je dus ook hoeveel je zonnepanelen jaarlijks moeten opleveren.
Op de eindafrekening van je energieleverancier kun je vinden wat het jaarlijks verbruik van je huishouden is.
Gemiddeld verbruik
Als je deze informatie niet bij de hand hebt kun je het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddeld huishouden uitrekenen. Je gaat hierbij uit van een gemiddeld verbruik per persoon van zo’n 1.000 kWh per jaar.
Gebruik de volgende formule: Jaarlijks elektriciteitsverbruik (kWh) = ± 1.000 kWh x aantal personen in huishouden
Afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak
De grootte van je dak bepaalt natuurlijk de hoeveelheid zonnepanelen die erop past. Valt er schaduw op (een deel van) je dak, bijvoorbeeld door een schoorsteen of bomen? Dan kan het soms slimmer zijn om daar geen panelen neer te leggen.
Een systeem met micro-omvormers kan ook een uitkomst bieden.
Hellend of plat dak
Ook de vorm van je dak bepaalt voor welk aantal zonnepanelen je dak geschikt is. Doorgaans is het makkelijker op zonnepanelen op een plat dak te leggen.
De ideale hoek voor zonnepanelen is tussen de 30 en 40 graden.
Oriëntatie van het dak
De opbrengst van je zonnepanelen is erg afhankelijk van de oriëntatie van je dak. Hoewel zonnepanelen op het zuiden de beste keuze lijken zijn zonnepanelen op het westen en oosten ook gunstig. Het voordeel hiervan is namelijk dat de te verwachten opbrengst van je zonnepanelen veel gelijkmatiger over de dag wordt verdeeld.
De zon komt immers op in het oosten, staat als hij het hoogst staat in het zuiden en gaat weer onder in het westen. Ook belasten je zonnepanelen op deze manier het elektriciteitsnet minder.
Hoeveel kwh levert een zonnepaneel per jaar?
Een standaard formaat zonnepaneel heeft een piekvermogen tot zo’n 350 wattpiek tot 400 wattpiek.
Dit betekent dat een paneel ongeveer 308 tot 352 kWh aan stroom kan opwekken. Er bestaan ook panelen met extra hoge vermogens, zoals zonnepanelen met 500 wp, maar die zijn duurder en lonen vaak alleen je weinig ruimte hebt.
Het vermogen per zonnepaneel in wattpiek
Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (wp). Dat is het maximale piekvermogen dat een zonnepaneel opwekt met optimale instraling en een temperatuur van 25 graden.
Het piekvermogen per paneel is nodig om de jaarlijkse opbrengst te kunnen berekenen.
Wat leveren zonnepanelen op?
Omdat de omstandigheden voor zonnepanelen nooit ideaal zijn wekken je zonnepanelen niet altijd evenveel elektriciteit op als het totale piekvermogen.
Om dit verlies te compenseren moet het totale vermogen van je zonnepaneleninstallatie hoger liggen dan je jaarlijkse energieverbruik.
Vraag het de expert
Toch is het een goed idee om ook bij een erkende installateur aan te kloppen. Een ervaren expert kan namelijk precies berekenen hoeveel zonnepanelen het beste bij je situatie past. Advies op maat is erg waardevol.
Zo kijkt een installateur onder meer ook naar de perfecte ligging, welke omvormer het beste is voor je situatie en of er misschien nog iets moet gebeuren in de meterkast. Je wil natuurlijk niet te veel zonnepanelen aansluiten op 1 groep.
Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?
Een standaard zonnepaneel heeft een oppervlakte van 1,65 m². Heb je 13 zonnepanelen nodig voor je gemiddelde verbruik? Dan heb je een dakoppervlakte van ongeveer 21 m² nodig.
Houd er rekening mee dat er aan de randen van je dak ruimte over moet blijven. Het plaatsen van zonnepanelen is maatwerk, de beschikbare ruimte moet optimaal worden benut.
Houd rekening met schaduwval
Toch is het verstandig om niet alleen je dakoppervlak te berekenen en op basis daarvan berekenen hoeveel zonnepanelen erop passen. Wanneer een deel van je dak in de schaduw ligt is het soms slimmer om daar geen zonnepanelen te plaatsen.
Tenzij je gebruikmaakt van micro-omvormers kan schaduwval op een één van je panelen namelijk al zorgen voor een verminderde opbrengst van je gehele zonnesysteem.
Horizontaal of verticaal
Afhankelijk van je situatie kunnen je kiezen voor horizontaal geplaatste zonnepanelen of verticaal geplaatste zonnepanelen.
Een belangrijke reden om zonnepanelen in een andere oriëntatie te plaatsen is de aanwezigheid van schaduw.
Zonnepanelen op een klein dak
Niet op ieder dak is voldoende ruimte voor veel zonnepanelen. In die situatie kun je kiezen voor zonnepanelen met een groter piekvermogen per paneel.
Zo kun je wel het benodigde vermogen bereiken, maar dan met een lager aantal panelen.
Groter formaat zonnepanelen
Er komen steeds meer zonnepanelen op de markt die een groter formaat hebben. Dit heeft invloed op het aantal panelen dat je er uiteindelijk op je dak ligt. Het vermogen ligt ook hoger bij deze zonnepanelen, tot ruim boven 400 wattpiek.
Soms is het handig om te kiezen voor dit extra grote formaat, afhankelijk van de ruimte op je dak.
Meer zonnepanelen plaatsen dan je nodig hebt
Financieel gezien was het altijd verstandig om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt voor je jaarlijkse stroomverbruik. Op die manier kon je zoveel mogelijk salderen. Dit betekent dat je aan het eind van het jaar de energie die je door middel van zonne-energie hebt opgewekt mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt.
Dit levert je dus een lagere energierekening op. Vanaf 2025 zou de salderingsregeling langzaam worden afgebouwd, maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. De komende jaren kun je dus zoals je gewend bent blijven salderen.
Aandachtspunten voor het plaatsen van zonnepanelen
Een omvormer zet de geproduceerde gelijkstroom van je zonnepanelen om in bruikbare wisselstroom. Zo gebruik je de energie die je zonnepanelen opwekken voor de apparaten in en om je huis.
Voor een optimale werking en het hoogste rendement van de omvormer is het belangrijk dat het vermogen ervan goed is afgestemd op het vermogen van je zonnepanelen.
Beïnvloedende factoren voor een optimaal rendement
Nu je weet hoeveel panelen je nodig hebt wil je natuurlijk een rendement bereiken dat zo optimaal mogelijk is.
Er zijn een aantal verschillende factoren die hierbij een rol kunnen spelen, bijvoorbeeld het type zonnepaneel, de hoeveelheid schaduw, het regelmatig reinigen van je panelen en de juiste omvormer.
Wijziging salderingsregeling
Omdat het gebruik van duurzame energie de afgelopen jaren een flinke boost heeft gekregen, wil de regering de huidige salderingregeling langzaam afbouwen. Het plan was om vanaf 2025 te blijven afbouwen, maar de Eerste Kamer heeft hier tegen gestemd. De afbouw is dus voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Zelfs als de salderingsregeling ooit stopt, verdienen je zonnepanelen zich nog altijd snel terug. De hoogte van de vergoeding voor teruggeleverde stroom hangt vanaf dat moment echter af van je energieleverancier. Deze vergoedingen kunnen enorm variëren per energieleverancier. Kijk dus goed of overstappen van energieleverancier in jouw situatie gunstig is.
Veelgestelde vragen
Hoe bereken je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?
Hoeveel zonnepanelen heb je gemiddeld nodig?
Hoeveel zonnepanelen leggen voor 4000 kWh?
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!