Laadtijd elektrische auto: hoe lang duurt auto opladen?

Wat is de laadsnelheid van jouw elektrische auto en waar moet je allemaal rekening mee houden? Lees hier alles over hoe het laden van een elektrische auto werkt en wat de gemiddelde laadtijden zijn.

elektrische auto opladen

Hoe werkt elektrisch laden?

Moet jij de elektrische auto opladen? Dit doe je bij een laadpaal, deze kan van jou zijn of een openbare laadpaal die gebruikt kan worden door degene met een elektrische auto, bijvoorbeeld bij een tankstation of speciale parkeerplaats.  Je hebt een laadpas nodig om een laadpaal te kunnen gebruiken, zo weet de laadpas wie er moet betalen voor de laadtijd.

Hoe lang duurt opladen elektrische auto?

Hoelang het opladen van een elektrische auto of plug-in hybride auto duurt, hangt af van verschillende factoren. Je kan de auto via het stopcontact of via een laadpaal laden. 

Via het stopcontact

Laden via het stopcontact is een mogelijkheid. Je hebt er niets voor nodig en het is de goedkoopste manier van opladen. Het is echter ook zeer langzaam, waardoor het niet vaak gekozen wordt.

Het opladen van een elektrische auto via het stopcontact kan wel 20 uur duren. Door het lage laadvermogen van een regulier stopcontact werk je met een vermogen van 3,7 kW. Hierdoor kan het lang duren, zeker bij een accu met hoge capaciteit.

Laadpaal

Bij laden met een laadpaal hangt de laadtijd af van de capaciteit van de laadpaal. Een laadpaal heeft meestal een vermogen van 7,4 kW of 11 kW. Bij laden met 7,4 kW duurt het opladen van een elektrische auto gemiddeld 10 tot 12 uur. Bij een 11 kW laadpaal duurt het opladen gemiddeld 8 uur. Een openbare laadpaal heeft vaak een vermogen van 11 kW.

Je kan ook laden met een laadpaal van 22 kW. Deze worden vaak als publieke laadpaal gebruikt en niet voor thuis. De 22 kW laadpaal vereist een extra verzwaarde meterkast aansluiting en zorgt voor hoge jaarlijkse energiekosten, waardoor het voor de meeste mensen de investering niet waard is.

Voor openbare laadpalen is het echter zeer geschikt. Gemiddeld laad je een elektrische auto op binnen 3 uur.

Hoelang duurt het om met een snellader op te laden?

Laden met een snellader gaat een stuk sneller. Je kan de meeste auto’s binnen 20 tot 40 minuten tot 80% opladen.

Niet alle soorten elektrische auto’s zijn echter geschikt voor snelladen. Sommige auto’s zijn hier niet toe in staat. Meestal gaat dit om de oudere modellen. Snellaadpalen worden niet thuis geplaatst. Je vindt ze op drukke openbare punten, zoals bij tankstations langs drukke snelwegen.

Snellaadpalen hebben minimaal een vermogen van 50 kW, maar vaak meer. Ze kunnen een vermogen van tot wel 350 kW hebben. Door de werking van de snellader zijn deze laadpunten complexer en lastiger te plaatsen. Hierdoor wordt een hoger energietarief gerekend dan bij gewone laadpalen. Het snelladen is duurder en wordt doorgaans alleen gedaan wanneer men onderweg is.

Wisselstroom en gelijkstroom

Wisselstroom of AC stroom is de elektriciteit die uit een normaal stopcontact komt. Dit is de standaard voor elektriciteit. Wisselstroom kan echter niet in een batterij opgeslagen worden. Hiervoor wordt gelijkstroom of DC stroom gebruikt. Deze soort kan wel in batterijen opgeslagen worden.

Om de elektriciteit om te zetten van AC naar DC bevat de accu van een elektrische auto een omvormer. De omvormer zorgt echter voor veel vertraging in het opladen. Hierdoor kan laden met een normale laadpaal niet sneller gaan.

Met een snellader wordt echter direct DC stroom aan de batterij gevoed. De omvormer zit al in de laadpaal zelf, waardoor tijdens het opladen de omvormer van de accu niet gebruikt hoeft te worden. Dit zorgt voor een stuk sneller laden.

Gemiddelde laadtijd elektrische auto

De grootste invloeden op de laadtijd zijn het vermogen van het laadpunt en de capaciteit van de elektrische auto. Afhankelijk van de situatie kan de laadtijd variëren van 20 minuten tot 20 uur. De gemiddelde laadtijd om een elektrische auto op te laden ligt binnen de 5 tot 10 uur.

Een laadpaal laten plaatsen?
Om de laadtijd van je elektrische auto zo goed mogelijk bij je behoeftes aan te laten sluiten, kan een professionele installateur je helpen met de juiste laadpaal te kiezen. Vergelijk offertes voor de beste prijs.
arrow Vraag offertes aan

Factoren die de oplaadtijd elektrische auto bepalen

De voornaamste factoren die de laadtijd van een elektrische auto opladen beïnvloeden zijn het vermogen van de laadpaal en de capaciteit van de accu. Er zijn echter ook andere factoren die de laadtijd beïnvloeden zoals het type laadkabel en de temperatuur. Lees hieronder over de verschillende factoren die de laadtijd van een auto op laden beïnvloeden.

Laadvermogen laadpaal

Je kan je elektrische auto opladen met verschillende laadvermogens. Zo kan je laden met 2,3 kW. Dit is wat uit een standaard stopcontact komt. Je kan laden met 7,4 kW of met 11 kW. Deze laadvermogens vind je vaak bij een openbare laadpaal of bij een laadpaal thuis.

Daarnaast kun je laden met 22 kW. Dit wordt thuis doorgaans niet gebruikt, maar kan je wel bij publieke laadpalen vinden. Als laatste kan je snelladen. Snellaadpalen hebben een vermogen van minimaal 50 kW, maar vaak van meer.

Capaciteit van de accu berekenen

Hoe groter het accupakket van een auto is, hoe langer het vanzelfsprekend duurt deze vol te krijgen. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in kWh. Kijk naar de gegevens van jouw auto om te weten welke capaciteit jouw auto heeft.

Accupercentage

Uiteraard maakt het een verschil hoe vol de auto zit wanneer je gaat laden. De laatste 20% van de batterij laadt in verhouding tot de rest een stuk langzamer.

Vaak zit de accu na 50% van de laadtijd al tot 80% vol. De laatste 20% duurt dus een stuk langer in verhouding. Hierdoor wordt aangeraden wanneer je onderweg bent de elektrische auto niet meer dan 80% op te laden. Vaker stoppen zal bij lange ritten sneller zijn dan de auto volledig opladen en minder vaak stoppen.

Type laadkabel

De type kabel moet aansluiten bij het vermogen waarmee je wilt laden. Niet alle kabels kunnen elk vermogen aan. Doorgaans zul je een passende laadkabel bij je auto hebben wanneer je de auto koopt. Sommige kabels kunnen echter lagere vermogens aan waardoor ze niet voldoende krachtig zijn voor alle auto’s en laadpunten.

Wanneer je echter de verkeerde kabel gebruikt kan dit voor een langere laadtijd zorgen. Schaf dus de juiste kabel aan om gebruik te maken van het maximaal vermogen van de auto en de laadpaal die je gebruikt.

Temperatuur

Lagere temperaturen zorgen ervoor dat een batterij minder snel kan opladen. Batterijen werken doorgaans het beste bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius. Bij zeer lage temperaturen of vorst verliezen de batterijen sneller stroom en zullen ze ook minder snel opladen.

laadtijd elektrische auto eigen laadpunt

Laadsnelheid elektrische auto’s

Er zijn twee types laadpalen:

  • Een 1 faselaadpaal (tot 7,4 kW)
  • Een 3 faselaadpaal (tot 22 kW)

Deze laadpalen kun je allebei voor thuis gebruiken, dit hangt wel af van jouw wensen en van de meterkast, voor een 3 faselaadpaal heb je namelijk meestal een netverzwaring nodig. 

Snelladers en openbare laders hebben meestal een fase 3 aansluiting en gaan laden daardoor vaak ook sneller dan een laadpaal thuis, omdat deze laadpalen een hogere hoeveelheid ampère hebben dan de laadpalen die thuis worden geplaatst.

Hoewel de laadtijden erg uiteen kunnen lopen kan je uitgaan van de onderstaande gemiddelden op basis van het laadvermogen van een laadpunt.

3,7 kW laders

Een standaard laadpaal is een fase 1 lader, deze heeft meestal een laadvermogen van 3,7 kW tot maximaal 7,4 kW. De gemiddelde laadtijd van een lader met een laadvermogen van 3,7 kW is 20 uur.

7,4 kW laders

Deze fase 1 laadpaal is iets sneller dan een 3,7 kW lader. Een lader met een laadvermogen van 7,4 kW heeft een gemiddelde laadtijd van 10 tot 12 uur. 

11 kW laders

Hoe hoger de batterijcapaciteit, hoe langer het duurt om volledig op te laden. Bij een laadsnelheid van 11 kW kan de accu in ongeveer 8 uur volledig worden opgeladen.

22 kW laders

Een 3 fase lader laadt sneller dan een fase 1 lader. Een 22 kW lader valt onder de fase 3 laders, hiervoor heb je een aansluiting in de meterkast nodig. Een lader met een laadvermogen van 22 kW is geen snellader, deze hebben vaak een vermogen van 50/60 kW. Het duurt ongeveer 3 uur om de auto op te laden met een lader van 22 kW.

Snelladers

De meeste snelladers hebben een gemiddelde laadtijd van 20 tot 40 minuten. Er zijn ook snelladers van Tesla, genaamd superchargers. Je kunt een tesla supercharger ook gebruiken als je geen tesla auto hebt. De gemiddelde laadtijd van een Tesla supercharger duurt ongeveer 25 minuten.

Laadtijd elektrische auto berekenen

Je kan zelf de laadtijd van je elektrische auto berekenen. Deel hiervoor het vermogen van de accu door de laadsnelheid van het laadpunt. Kijk voor het vermogen van de accu naar de gegevens van jouw elektrische auto en bekijk het vermogen van de laadpaal op de laadpaal die je gebruikt. Bereken als volgt: vermogen accu in kW: laadsnelheid laadpunt in kW = laadtijd

Ga bijvoorbeeld uit van een accu met een vermogen van 75 kW en een laadpaal met een vermogen van 3,7 kW. Om de laadtijd te berekenen deel je 75 door 3,7.

75 : 3,7 = 20,27. Dat betekent dat de laadtijd ongeveer 20 uur en 15 minuten is.

Dit geeft een nuttige inschatting van de laadtijd van een elektrische auto, maar hou ook rekening met de omstandigheden. Zo laadt de eerste 80% van een accu een stuk sneller op dan de laatste 20%. Hierdoor zal het laden in werkelijkheid langer duren, wanneer je de laatste 20% volledig wilt opladen.

Houd ook rekening met bijkomende functies zoals load balancering bij een laadpaal thuis. Hierdoor kan het laden in de praktijk doorgaans langer duren. Ook zal de batterij in de praktijk vaak niet helemaal leeg zijn. Daarnaast kan de temperatuur ook een invloed hebben. Bij lage temperaturen kan het laden langer duren.

Laadtijd elektrische auto: gratis offertes

Een laadpaal aan huis zorgt ervoor dat je efficiënt je auto op kunt laden. Door het onderstaande formulier in te vullen kunnen wij je matchen aan ervaren installateurs, die ervoor zorgen dat je de beste laadpaal kunt plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Afstand tot meterkast
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met laadtijd elektrische auto offertes, Gratis! ►